Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Zaposlenje je osnova socioekonomske uključenosti invalida u društvo

26.05.2011. 22:00
Zaposlenje je osnova socioekonomske uključenosti invalida u društvo


Danas, nakon sedam godina imamo zakonodavstvo, usklađenih stotinjak zakona, sve više se ostale županije i gradovi uključuju u rješavanje problema zapošljavanja osoba s invaliditetom, a što je najvažnije, u ovim kriznim vremenima zapošljavanje osoba s invaliditetom je u povećanju, kazao je Josip Držaić


Dvodnevni 7. međunarodni stručni skup pod nazivom “Na posao! Uloga pružatelja usluga u profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom-europska i hrvatska iskustva” otvoren je jučer u hotelu Adriana. Organizatori ovog skupa su Udruga OSVIT, udruga ustanova, drugih pravnih osoba i građana koji provode profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom i Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Hrvatske, a uz financijsku potporu Ministarstva za rad, socijalnu skrb i zaštitu potrošača Republike Austrije.
Fond i OSVIT
Na skupu sudjeluju predavači iz četiri zemlje EU-a, odnosno Belgije, Austrije, Njemačke i Nizozemske, kao i predavači iz Hrvatske, dok je Bruno Zinkanell, predstavnik Saveznog ureda za socijalnu skrb Republike Austrije, na jučerašnjem otvorenju predstavljen kao posebni gost predavač. Na svečanom otvorenju pozdravne su riječi uputili predstavnici organizatora, pokrovitelja i lokalne vlasti.
– Veliko mi je zadovoljstvo da vas mogu i ovaj put, sedmu godinu zaredom pozdraviti u jednakom broju. Želim da i ovaj skup prođe u okviru jedne ležerne atmosfere i da nakon ovog skupa imamo što primijeniti u praksi. Moram naglasiti da danas, nakon sedam godina imamo zakonodavstvo, usklađenih stotinjak zakona, sve više se ostale županije i gradovi uključuju u rješavanje problema zapošljavanja osoba s invaliditetom, a što je najvažnije, u ovim kriznim vremenima zapošljavanje osoba s invaliditetom je u povećanju, kazao je Josip Držaić, predsjednik Udruge OSVIT, istaknuvši da je njihov cilj otvaranje sve više zaštitnih radionica za osobe s invaliditetom, a želja im je u Zadru osnovati Akademiju za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom.
Uime Zadarske županije obratila se Marina Dujmović-Vuković, pročelnica Ureda župana, podsjetivši da je posljednjih godina u RH učinjeno jako puno u smjeru zapošljavanja i rehabilitacije osoba s invaliditetom.
– S obzirom na to da je riječ o socijalno osjetljivu problemu, brojna nastojanja Udruge OSVIT i Fonda su uistinu dragocjena. Želim vam da na ovom skupu ostvarite vrijedne rezultate i razmijenite iskustva koja će doprinijeti uključivanju osoba s invaliditetom u tržište rada, kazala je Dujmović-Vuković, nakon koje se obratio i Bernard Jakelić, zamjenik direktora Hrvatske udruge poslodavaca, istaknuvši da oni unatoč kriznim vremenima pokušavaju senzibilizirati poslodavce da daju prostora onima koji se na tržištu rada ne snalaze.
Zaštitne radionice
– Sadašnji omjer aktivnog i pasivnog rada kod nas je jedan prema jedan, što znači da smo dosegli zabrinjavajuće brojke. Upravo ovakvi skupovi mogu to popraviti, mogu usmjeriti naša sredstva na one kojima je naša pomoć potrebna. Zato pozivam sve sudionike društva da o tome razmisle, kazao je Jakelić.
Stvarna iskustva u zapošljavanju osoba s invaliditetom u svom je obraćanju jučer iznijela Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, zahvalivši Republici Austriji s kojom već duže vrijeme ostvaruju dobru suradnju.
– Unatoč brojnim dokumentima i konvencijama o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom, kao i nizu aktivnosti i mjera koje je RH poduzela za uključivanje osoba s invaliditetom u tržište rada, mi se i dalje suočavamo s nizom problema na području obrazovanja, zapošljavanja i organiziranju zaštitnih radionica. Moramo poraditi na tome da i lokalne i ruralne sredine prepoznaju važnost ovog problema, kazala je Slonjšak, naglasivši da se svojevrstan problem javlja i kod samih osoba s invaliditetom koje se više zalažu za ostvarenje invalidskih mirovina i socijalnih naknada nego za zapošljavanje.
O pravima i zaštiti prava osoba s invaliditetom govorila je saborska zastupnica Ljubica Lukačić, napomenuvši da upravo ona može svjedočiti o tome što za osobu s invaliditetom znači raditi, kao i što znači ne raditi i pokušavati se zaposliti.
– Najvažnije je da osobe s invaliditetom same sebe pokrenu, da odluče živjeti od vlastitog rada, ali, nažalost, potrebno je još neko vrijeme da one shvate da je upravo to jedini i pravi put. Vjerujem da će iz ovog skupa proizaći vrijedni zaključci koji će upravo tome doprinijeti, istaknula je Lukačić.
Uloga radnog asistenta
Na jučerašnjem je skupu predavanje na temu “Primjena i monitoring UN-Konvencije za osobe s invaliditetom s posebnim osvrtom na zapošljavanje” najprije održao Zorislav Bobuš, predsjednik Zajednice saveza osoba s invaliditetom, nakon kojeg je prezentaciju “Integracijski lanac-od škole do zapošljavanja” održao Bruno Zinkanell, iz austrijskog Saveznog ureda za socijalnu skrb. Rudi Wouters, viši stručni suradnik u Job-Linku i voditelj Odjela za prevenciju održao je predavanje na temu “Uloga radnog asistenta. Promicanje e-kvalitete, samousmjeravanja i boljih izgleda za karijeru”, zatim su Wolfgang Ankrisch i Birgit Listenegger, radni asistenti u Chance B održali predavanje “Strukture i poveznice kod posredovanja pri zapošljavanju osoba s invaliditetom”. Christopher Weber, voditelj njemačke Integrativne stručne službe Rajna/Majna, održao je predavanje “Profesionalno sudjelovanje kao sustavna ponuda-u središtu stoji čovjek”, nakon kojeg je Guus Scholten, nizozemski savjetnik u Hamelandu, održao predavanje “Obuka za određeno radno mjesto”, dok je posljednje jučerašnje predavanje održao Gerhard Kneidinger, iz tehničke službe u austrijskom BBRZ-u na temu “Reha-tehnologija u BBRIZ-u u Linzu”.
Na današnjem nastavku skupa, predavanje će održati Anton Sabo, iz Ureda za međunarodne veze BBRZ-a, Konrad Mager, ravnatelj profesionalne rehabilitacije BBRZ-a, Mirjana Zećirević, ravnateljica Odjela pripreme za zapošljavanje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Olgica Jukić i Tatjana Kovačić, iz Centra za odgoj i obrazovanje Rijeka i Elizabeta Milković, iz Centra za rehabilitaciju Zagreb.