Ministar Šipuš obišao gradilište Palače Cedulin

Slika korisnika admin
Fabio ŠIMIĆEV

Ministar kulture Berislav Šipuš jučer je s gradonačelnikom Božidarom Kalmetom i njegovim suradnicima razgovarao o projektima obnove i valorizacije spomeničke baštine, a potom je obišao gradilište budućeg Turističko-informativnog centra "Vrata u kulturu Grada Zadra", Centar podvodne arheologije i Muzej antičkog stakla.

Kroz palaču Cedulin, odnosno kompleks nekadašnje vojne bolnice u kojoj su u tijeku opsežni arheološki radovi koje Ministarstvo sufinancira, ministra kulture u pratnji s gradonačelnikom Kalmetom i suradnicima proveo je voditelj arheoloških istraživanja Berislav Štefanac. On se ministru pohvalio vrijednim nalazima koje je zajedno sa suradnicima pronašao i uspio sačuvati. Osim srednjovjekovnih zidina i podnice slagane u obliku riblje kosti, Štefanac je kao vrijedan nalaz spomenuo keramičke predmete, kameni zdenac iz kasne antike i antičke spolije koji će po dovršetku radova biti izloženi u ovom impozantnom povijesnom prostoru.

Šipuš je izrazio zadovoljstvo viđenim te se osvrnuo na razgovore s predstavnicima Grada o važnim projektima koje će Grad Zadar realizirati uz potporu Ministarstva kulture.

- Arheološka istraživanja u palači Cedulin bit će gotova za tjedan dana, a tada će početi i prvi građevinski radovi. Ministarstvo kulture participirat će u obnovi primarne baštinske arhitekture s iznosom od pola milijuna kuna. Zadovoljan sam suradnjom arhitekata, izvođača radova i konzervatora jer je to preduvjet da sve ide kako treba, rekao je ministar Šipuš nakon obilaska palače Cedulin za čiju će se obnovu izdvojiti ukupno oko 10 milijuna kuna te naglasio kako je osim ovog projekta izuzetno važan i projekt obnove Kneževe palače.

- Prezentiran mi je projekt obnove Kneževe palače i vjerujem da će to biti jedan od najljepših objekata kulture u Hrvatskoj. Neobično mi je drago što smo se prije godinu, dvije dogovorili da se Zadru vrati koncertna dvorana, ne samo za Zadarski komorni orkestar, nego i za brojne goste koji će ovdje moći nastupati. Rekonstrukcijom Kneževe palače Zadar bi, uz Umjetnički paviljon i Klovićeve dvore u Zagrebu, mogao postati prostor za dolazak velikih izložbi koje posjećuju Hrvatsku jer se definitivno stavlja na mapu velikih galerijskih prostora. To može biti veliki dobitak za cijeli ovaj prostor, budući da grad živi cijelu godinu, a siguran sam da će nakon realizacije ovih projekata i njegov turizam živjeti svih 12 mjeseci u godine, poručio je ministar Šipuš ističući kako je Zadar grad kulture koji ima predispoziciju da se i dalje razvija kao kulturni centar.

- Očekujem da će Ministarstvo imati razumijevanja za naše želje i projekte koje smo ministru danas predstavili, izjavio je gradonačelnik Kalmeta najavljujući odlazak u Zagreb gdje će sa suradnicima u petak sudjelovati u drugom krugu nominacija za Grad kulture.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno