Paklenica u znaku Old Surehanda i Der Oelprinza

Slika korisnika admin
Autor: 
Damir KOVAČIĆ

Winnetou se vraća u Hrvatsku - u Starigradu-Paklenici se od 2. do 6. lipnja održava tradicionalni susret ljubitelja Karla Maya i filmova o Winnetouu. Starigradsko područje rado je posjećivano svih ovih 50 godina nakon snimanja jer se upravo ovdje - u Starigradu i okolici nalaze najatraktivnija mjesta snimanja - Nacionalni parkovi Paklenica, Plitvička jezera i Krka, Velebit, Zrmanja. U nekadašnjem motelu Paklenica, preteči današnjeg hotela Alan u Starigradu-Paklenici bila je smještena filmska ekipa za vrijeme snimanja zbog čega je ovaj hotel nezaobilazno mjesto posjeta Winnetou fanova. Upravo u originalnom interijeru nekadašnjeg motela uređena je stalna izložba posvećena ovom kultnom filmskom serijalu.

Ove godine manifestacija je posvećena 50. obljetnici čak tri filma: Winnetou III, Old Surehand i Der Oelprinz, pa je i program prilagođen tome. Sudionici manifestacije će tijekom svog petodnevnog boravka u Starigradu imati priliku posjetiti filmske lokacije na Velebitu, u okolici Trogira, Splita i Obrovca i to u društvu glumaca, kaskadera i drugih članova tadašnje filmske ekipe, opustiti se uz country zabavni program, pogledati jedan od slavljeničkih filmova na velikom platnu i na originalnoj lokaciji kod mjesta Modrič, posjetiti izložbu i dr.

"Winnetou turizam" na podvelebitskom području živi tokom cijele godine. Naime, posjetiteljima su na raspolaganju foto safari ture na Velebitu koje vode i do filmskih lokacija Tulove grede i tzv. Pueblo Platou, izleti brodom u kanjon rijeke Zrmanje - filmske „Rio Pecos", pješačenje u Paklenici gdje se intezivno snimalo u kanjonu Velike Paklenice, a na svakom koraku mogu se naći tematske razglednice i suveniri.

Kako je područje južnog Velebita oduvijek bilo zanimljivo filmskim producentima, na ovim su prostorima tijekom proteklih desetljeća osim serijala o Winnetouu snimani još mnogi dokumentarni i igrani filmovi domaće i strane produkcije. Tako je šetao ovim krajevima i Džingis-kan, tražilo se tajanstveno blago Troje, odvijao se dvoboj prije zalaska sunca a Večku kulu su osvajali gusari. Brojne pustolovine iz pera Karla Maya, Julesa Verna, Ante Tomića i drugih književnika oživljavale su na filmskim platnima i televizijskim ekranima, a Kirk Douglas, James Mason, Omar Shariff, Sylvia Kristel, Pierre Brice, Lex Barker, Marie Versini, Boris Dvornik, Ivica Vidović, Mustafa Nadarević, Ljubiša Samardžić, Fabijan Šovagović, Leon Lučev, Zrinka Cvitešić te Ivo Gregurević samo su neke od zvijezda snimljenih filmova.

Gotovo svi strani filmovi nastali tijekom prošlog stoljeća bili su snimani u koprodukciji s filmskom kućom Jadran film iz Zagreba. U to zlatno doba hrvatske kinematografije Jadran film je bio jedan od kadrovski, tehnički i organizacijski najopremljenijih studija istočne Europe. Dolaskom filmskih ekipa započinje i značajniji razvoj turizma na podvelebitskom području.

Stoga su TZO Starigrad i uprava hotela Alan uz izložbu o Winnetouu uredili i Park filmskih uspomena posvećen svim filmskim djelatnicima koji su kroz različita filmska ostvarenja ovjekovječili i proslavili hrvatske prirodne ljepote. S obzirom na najavljena nova snimanja fundus Parka će se uskoro obogatiti novim sadržajima. Naime, u Paklenici upravo kreće snimanje belgijskog filma "Uzvodno rijekom" a tijekom ljeta počinje snimanje nova tri filma o Winnetouu. 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno