Tragovi života u pašmanskom kraju iz prapovijesnog doba

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 

Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru, UNESCO centar II kategorije, prošlog je tjedna započeo dvotjedna podvodna arheološka istraživanja na području otočića Babuljaša kod Pakoštana.

Radi se o nastavku istraživanja koja su započeta 2013. godine kada je otkrivena veća količina keramičkih nalaza iz prapovijesnog i antičkog perioda, a nastavljena su 2014. Kao i prošlih godina, i ove godine istraživanja financira Turistička zajednica općine Pakoštane, a osim djelatnika MCPA - voditelja istraživanja Mladena Pešića, zamjenika Luke Bekića te Roka Surića i Marine Šimičić, u njima sudjeluju i Marko Meštrov iz Agencije Han-Vrana te arheolozi volonteri Jelena Čelebić iz Crne Gore, Milan Rodić iz Bosne i Hercegovine, Saša Koren iz Slovenije. U sklopu istraživanja održava se i Osnovni tečaj povodne arheologije za dvije studentice iz Češke - Verioniku Zerzanovu i Barboru Machovu, a teoretska predavanja na tečaju osim navedenih instruktora održava i Mate Parica sa Sveučilišta u Zadru.

Dosadašnja istraživanja rezultirala su otkrićem vrlo zanimljivog nalazišta. Na površini od do sada istraženih 44 m2 otkriveno je slojevito nalazište s ostatcima antičkog brodoloma koji je s teritorija sjeverne Afrike prenosio teret maslinovog ulja i ribljih prerađevina u amforama. Osim amfora brod je prenosio i više tipova kuhinjskog ali i finog sigilatnog posuđa također porijeklom iz sjevernoafričkih provincija, koje je bilo dio tereta, a najvjerojatnije namijenjeno za daljnju prodaju u rimskoj provinciji Dalmaciji. Ispod samog brodoloma javljaju se nalazi iz brončanog doba, koji su vjerojatno ovdje dospjeli ispiranjem s otočića. Iako je velika većina tih nalaza uništena djelovanjem valova i morskih strujanja, ipak se i među njima nalaze primjerci koji će nakon detaljne analize dati nove podatke o životu u Pašmanskom kraju tijekom prapovijesnog doba. 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno