U samo mjesec dana riješili 600 zaostalih predmeta

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN

Općinski sud u Zadru reorganizacijom koja je počela 1. travnja dobio je na tisuće predmeta pripojenih općinskih sudova s područja županije. Riječ je o sudovima u Benkovcu, Biogradu, Obrovcu i Pagu, koji su Općinskom sudu Zadar donijeli i porast neriješenih predmeta. Novi ustroj tako je predsjedniku Suda Željku Rogiću zakompliciraoplan koji ga je već doveo u vrh hrvatskog pravosuđa - broj zaostalih predmeta smanjiti ispod 10.000.

Po broju riješenih predmeta, kako znamo, Općinski je sud prošle godine već proglašen najboljim u Hrvatskoj, a Rogić se čak javno okladio i o vlastitu bradu najavljujući da je "neće obrijati dok broj zaostataka ne bude ispod 10.000". No, čini se da od brijanja još neće biti ništa, jer su sa ostalih sudova dobiveni zaostaci koji su ovaj plan zasad učinili nemogućom misijom.

No, Rogić i sa tisućama novih predmeta ne odustaje od svog nauma, vjerujući kako bi ove godine ipak mogli doći do magične brojke sa četiri znamenke. Zbog velikog broja zaostataka sa bivšeg Općinskog suda u Pagu od 1. lipnja u Zemljišno-knjižnom odjelu počinju raditi prekovremeno. Riječ je o čak 2.000 neriješenih predmeta za koje će Ministarstvo pravosuđa platiti prekovremeni rad. No, što je općenito sa rezultatima rada na proširenom zadarskom sudu od 1. travnja, koliko je ukupno neriješenih predmeta i što su morali mijenjati radi tisuća novih predmeta bivših sudova?

- Broj neriješenih predmeta na sudu prije reorganizacije iznosio je oko 10.000, međutim Benkovac i Pag su nam donijeli dodatnih više od 5.000 predmeta. Ali predanim radom već smo u travnju pali ispod 15.000 zaostalih predmeta i sada mi je plan opet polako ići prema 10.000, unatoč velikom broju dobivenih predmeta bivših sudova. Što se tiče rada po novom ustroju, u ova dva mjeseca polako uočavamo u čemu smo ažurni, a u čemu nismo, no prvi rezultati samo u travnju već su puno bolji od očekivanih, jer smo na području novog proširenog suda riješili preko 600 predmeta. Time su pale u vodu sve sumnje u reorganizaciju pravosuđa koju su neki smatrali nepotrebnom - kaže Rogić.

Željko Rogić iznio je jednu novinu u radu Suda od 1. lipnja. Osim već spomenutog prekovremenog rada, Rogić kaže kako će radi uspješnijeg rada suda uvesti sljedeći princip:

- Početkom lipnja najvjerojatnije ćemo sve ovrhe vratiti na sud u Zadar, jer ovdje imamo specijalizirani Ovršni odjel, zbog čega je bolje da se ovi postupci rješavaju unutar specijaliziranog odjela, umjesto da budu razbacani po ostalim službama - kaže Rogić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno