Zbog dvije zgrade na Kolovarama Zadar ipak neće biti grad bez ispusta u more

Slika korisnika admin
Vedran SITNICA

Zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta na svom se nedavnom kolegiju pohvalio činjenicom da će skorašnjim završetkom radova na sustavu odvodnje na Trpimirovoj i Liburnskoj obali, Zadar biti prvi grad na hrvatskoj obali bez izravnih ispusta u more. No ta njegova izjava nije sasvim točna. To se dalo naslutiti već na samom kolegiju kad je govoreći o ispitivanju kakvoće mora za kupanje, rekao kako je na bazenu Kolovare more za jednu ocjenu slabije kakvoće za kupanje od svih ostalih točaka koje se mjere tijekom kupališne sezone na području grada. Da odmah bude jasno, hrvatski kriteriji ispitivanja kakvoće mora za kupanje su daleko stroži nego oni u EU, pa i sama ocjena da je more kod bazena dobro, a ne izvrsno za kupanje, govori da je na ovom zadarskom predjelu more čišće od mnogih znamenitijih europskih turističkih odredišta.

No sama ta gradonačelnikova konstatacija ponukala nas je na detaljnije istraživanje cijelog slučaja. Ne samo da u neposrednoj blizini bazena na kojem se ljeti okuplja nekoliko tisuća Zadrana, dvije zgrade uz samu obalu još uvijek ispuštaju svoje fekalije, nego na vidiku uopće nije niti rješenje cijelog problema. To nam je potvrdio i direktor Odvodnje Ante Josip Šikić.

- Točno je da se te dvije zgrade jedine, usprkos činjenici da smo nedavno riješili pitanje odvodnje u Ulici kralja Dmitra Zvonimira, ne žele priključiti na kolektor. Riječ je o zgradama koje nemaju niti svog upravitelja, a problem se može vrlo jednostavno riješiti, nabavkom nekoliko tisuća kuna vrijedne pumpe, kazao je Šikić.

Jedan od stanara koji je želio biti anoniman, rekao nam je da ih uopće nije briga gdje će njihove fekalije završiti.

- To je gradski problem, star nekoliko desetljeća i pravo je da ga grad, a ne mi stanari i riješi. Naime, moglo se to riješiti spajanjem naših dviju zgrada na pumpu i kolektor od zgrade Zavoda za javno zdravstvo, ali to u ovoj ustanovi nisu dali, navodno zbog toga jer se ne zna kome će se u konačnici prodati ta zgrada kad se Zavod preseli u novu zgradu na Relji. Tražiti od nas stanara nekoliko stotina, a ne nekoliko tisuća kuna u ovoj besparici, po meni nije ni pristojno, rekao je naš sugovornik.

više u tiskanom izdanju od 27. svibnja
Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika visocica
Jadan je taj anonimac.Mogao je isto reci da mu je isto hoceli njegova dijeca jesti da izvinete govna umjesto meda. Zalosno da zbog takovih pojedinaca tribamo biti na crnoj listi. Dali takovima u Zadru Kalmdta nije napravijo nista pozitivno od kada je na vlasti??????????????????