Nin razvija novi turistički proizvod - birdwatching turizam

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
Marija DEJANOVIĆ

Prošetate li poljima soli u periodu od ožujka do rujna, možda doživite uzbudljiv trenutak i vidite vlastelicu, a tko bude imati više sreće možda će mu ta rijetka ptica i pozirati. S obzirom da upravo sada vlastelica ima gnijezdo blizu šetnice u poljima soli, spretniji mogu napraviti lijepe fotografije.

Ukupna promidžba EDEN destinacije Nin usmjerena je na ekološki turizam s naglaskom na ptičji svijet te ostale oblike turizma koje u svojoj osnovi imaju održivi razvoj. Ninska laguna s muljevitim i pjeskovitim plitkim obalama te s močvarnim predjelima u okruženju solane, iznimna je biološka vrijednost i predstavlja jedno od rijetkih staništa na hrvatskoj obali i na tlu Europe. Stoga se upravo na prostoru Ninske lagune zadržavaju ptice gnjezdarice, selice i zimovalice, a taj su prostor izabrale za svoj dom jer vegetacija slanjača (halofita) pruža optimalne uvjete močvarnim vrstama ptica za život i produženje vrste. Promatrači ptica ovdje sa zadovoljstvom mogu promatrati pojedine vrste ptica, poput rijetke vlastelice (Himantopus himantopus) upisane u IUCN Crvenu listu ugroženih vrsta, morskog kulika, pijukavica i dr. Upravo je za pticu vlastelicu koju se može smatrati endemičnom, zabilježeno povećanje broja parova koji posjećuju lagunu svake godine. Velika je to radost jer se populacija te vrste ptice u Europi opasno smanjila.

Nakon dobivanja nagrade EDEN - Europske destinacije izvrsnosti u 2010. koja uključuje održivi razvoj Turistička zajednica Grada Nina je započela s obilježavanjem Europskog dana prebrojavanja ptica s edukacijskim i ekološkim susretima na poljima Solane Nin. Proteklih sedam godina uloženi su napori pri oblikovanju novog turističkog proizvoda tzv. birdwatching turizma, pa destinacija postaje prepoznatljiva u Hrvatskoj i inozemstvu. Fotograf, zoolog i novinar iz Češke Michael Foktov i njegova supruga Marketa Foktova bili su u dvodnevnom posjetu gradu Ninu i prvenstveno su uživali fotografirajući prirodnu baštinu i ptičji svijet.

Marekta Foktova je imala sreću približiti se vlastelici na poljima Solane u Ninu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno