Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

1. SKUTAFEST Od sirotinjskog sira do svjetski poželjnog proizvoda

27.05.2019. 14:17
1. SKUTAFEST Od  sirotinjskog  sira do  svjetski  poželjnog  proizvoda


U Kolanu, kolijevci paškog sira, održana je fešta od skute, prvi Skutafest na kojem su predstavljena razna jela od skute sljubljena s  odabranim vinima. Bogatstvo okusa i mirisa širilo se s centralnog trga u  Kolanu s ciljem promocije i očuvanja ukusne i zdrave otočne, paške hrane čiji je glavni sastojak paška skuta, kako tvrde, najukusnija skuta na  svijetu.


Popularnost stalno raste
Naime, skuta ili puina se pravi od sirutke kozjeg, kravljeg ili ovčjeg mlijeka. Međutim, gurmani tvrde kako je ovčja skuta, osobito ona koja dolazi s Paga, prava poslastica.
– Popularnost skute i u nas i u svijetu posljednjih je godina jako narasla. Od takozvanog sirotinjskog sira pretvorila se u mliječni proizvod koji  jednako cijene dobri kuhari kao i nutricionisti, kazao je načelnik Marin  Pernjak, vlasnik sirane MIH iz Kolana i član Udruge proizvođača paškog  sira.
Svi posjetitelji mogli su kušati fantastična jela od skute koja su pripremili OPG Ante Prtorić, Bistro Porat, Konoba Giardin, Ivančica Zubović iz  Turističke zajednice Općine Kolan, DVD Kolan predvođen kulinarskim  meštrom Miljenkom Badurinom iz Lovačkog društva Kamenjarka.
– Pravilo za očuvanje finih okusa vrhunske svježe skute je jednostavno,  od nje se pripremaju ili hladna jela ili ona koja se kratko kuhaju, poručio  je Badurina.


Savijača sa skutom i raštikom
Osim svježe skute, vrhunske otočne delicije, moglo se degustirati njoke sa skutom, njoke od griza i skute s vrućim karamelom i domaćim sladoledom od skute, mendula i limuna, savijača sa skutom i raštikom,  pašta od makaruna, šparoga i skute, omlet sa skutom, palačinke sa skutom i koromačem, skuta s džemom od višnje, maslac sa sirom i skutom,  namaz od skute, zgnječenog luka i crvene paprike na prepečenom  kruhu, savijača sa skutom, povitica sa skutom…
–  Ovdje se u Kolonu uistinu mogu isprobati paške namirnice, kulinarska tradicija i otočna kuhinja s jelima i slasticama od skute od sirutke,  odnosno od mlijeka s prostora koji je jedinstven, gdje su sljubljeni bura,  sol i mediteransko bilje, kazala je Anđela Paladina, općinska službenica  zadužena za medije.
Vrhunski gastronomski doživljaj na Trgu kralja Tomislava je otvoren  kolanjskim tancem, koji je "otancala" najmlađa generacija folklorne skupine ovdašnjeg KUD-a Bartula Kašića uz zvuke miha koji je svirao načelnik Marin Pernjak.




Blagotvorni učinak na zdravlje
– Paški sir, ali i skuta ima blagotvorni učinak na zdravlje, a osim toga  jako je fina i ljudi je naprosto obožavaju. Skuta je posebno ljekovita za regeneraciju jetre i regulaciju šećera, rekla je popularna glumica i voditeljica Ornela Vištica po čijom se voditeljskom palicom i odvijala ova spektakularna fešta od skute.
Skuta pripada kategoriji mekanih sireva s rokom trajanja do deset dana i sadrži sastojke koji pomažu imunološkom sustavu tako da je vrlo  zdrava. To je sezonski proizvod i radi se od siječnja do srpnja, za vrijeme  mužnje ovaca.
– Skuta mi je jedna od najdražih namirnica. Paška skuta je posebna  ima specifičan miris i okus, jednostavno je divna, uvjerljiv je Goran  Božidar Paleka, prvi tenor zadarske klape Donat koja je svojom pjesmom  razgalila srce i dušu nazočnog mnoštva.
Sljedeća gastronomska fešta u sklopu bogatog Kolanjskog ljeta 2019. je  Fešta od janjetine koja se 22. lipnja održava u Mandrama, dok će ljetna  gastronomska događaja kulminirati na 5. Fešti od sira, 30. kolovoza.