Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

HDZ 13 županija, SDP-u pet i Grad Zagreb

27.05.2019. 02:50
HDZ 13 županija, SDP-u pet i Grad Zagreb


HDZ je osvojio najviše glasova na izborima za Europski parlament u 13 županija, a slijedi ga SDP s vodećom pozicijom u pet županija i Gradu Zagrebu, dok je Amsterdamskoj koaliciji i HNS-u najviše glasova pripalo u po jednoj županiji, pokazuju privremeni rezultati Državnog izbornog povjerenstva.
HDZ je pobjedu odnio u Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj, Bjelovarsko-bilogorskoj, Ličko-senjskoj, Virovitičko-podravskoj, Požeško-slavonskoj, Brodsko-posavskoj, Zadarskoj, Osječko-baranjskoj, Šibensko-kninskoj, Vukovarsko-srijemskoj, Splitsko-Dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Uz te županije, HDZ je i u inozemstvu osvojio najviše glasova.
Na drugom mjestu po broju osvojenih županija je SDP koji je pobijedio u Krapinsko-zagorskoj, Varaždinskoj, Koprivničko-križevačkoj, Primorsko-goranskoj i Zagrebačkoj županiji te Gradu Zagrebu, koji je ponovno preoteo od HDZ-a.
SDP-u je u Varaždinskoj, Krapinsko-zagorskoj i Zagrebačkoj županiji pripala tijesna pobjeda s obzirom da je iza sebe ostavio HDZ s razlikom od svega nekoliko postotnih bodova. U Varaždinskoj županiji, naime, SDP osvojio 19,73 posto, a HDZ 19,29 posto, u Krapinsko-zagorskoj SDP 23,99 posto, a HDZ 23,66 posto, a u Zagrebačkoj SDP 19,30 posto, a HDZ 18,80 posto.
U glavnom hrvatskom gradu SDP-u je pripalo 21,34 posto glasova, HDZ-u 13,63 posto, a više od pet posto glasova dobili su i Hrvatski suverenisti koji okupljaju Hrast, HKS, HSP AS, UHD, zatim liste Mislava Kolakušića i Marijane Petir, te koalicija Neovisni za Hrvatsku i HSP.
HDZ je premoćno pobijedio u Virovitičko-podravskoj i Ličko-senjskoj, gdje je osvojio više od 40 posto glasova, dok je više od 30 posto dobio u Brodsko-posavskoj, Požeško-slavonskoj, Dubrovačko-neretvanskoj, Šibenskoj i Zadarskoj županiji.
Amsterdamska koalicija premoćno je pobijedila u Istarskoj županiji s više od 40 posto osvojenih glasova, dok je HNS prvo mjesto zauzeo u Međimurskoj županiji s nešto više od 30 posto glasova.
Manjinska lista SDSS-a, koji se prvi put natjecao na europskim izborima, više od 10 posto glasova osvojila je u Vukovarsko-srijemskoj, Šibenskoj i Ličko-senjskoj županiji, gdje je zauzela drugo mjesto, dok je u Karlovačkoj i Sisačko-moslavačkoj prošla izborni prag. Također je dobar rezultat ostvarila u inozemstvu s 9,50 posto glasova.