Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Ovo su najveći gubitnici izbora

27.05.2019. 08:26
Ovo su najveći gubitnici izbora


Objavljeni su prvi nepotpuni, ali službeni rezultati EU izbora. Do jedan sat iza ponoći prebrojano je 99,48 posto glasova, javlja N1.
HDZ je osvojio 22,72 posto glasova. SDP je na 18,71 posto glasova. Takozvani Suverenisti koje predvodi Ruža Tomašić su treća politička snaga u zemlji – imaju 8,52 posto glasova.
Lista Mislava Kolakušića dobila je 7,89 posto glasova.
Živi zid je na 5,66 posto, a Amsterdamska koalicija ušuljala se među ove koji su dobili zastupnika skupivši 5,19 posto. Na izbore je, spomenimo i to, izašlo 29,86 posto birača, piše Index.hr.
Preračunato u mandate, HDZ je dobio četiri mandata. SDP ima četiri. Po jednog su dobili Suverenisti, lista Mislava Kolakušića, Živi zid te Amsterdamska koalicija.
Tko su najveći gubitnici?
U danima pred dosta će se analizirati rezultati ovih izbora. No, brojke su neumoljive i jasno je da su brojne stranke i političari podbacili.
HDZ definitivno ne može biti zadovoljan i može se smatrati gubitnikom izbora, iako oni to nikada neće kazati. HDZ je prema izlaznim anketama, ali i prema prvim službenim rezultatima imao pet mandata. No, onda su u fotofinišu izgubili petog zastupnika kojeg je, da stvar po njih bude gora, dobio SDP.
Tako će u Europarlamentu i HDZ i SDP imati po četiri zastupnika.
MOST je još jedan ogromni gubitnik. Stranka koja je bila zvijezda parlamentarnih izbora 2015. godine, kada su dobili 19 zastupnika u saboru, u Europarlamentu neće imati nikoga. Iako su im predizborne ankete davale jednog zastupnika, Most je ostao ispod crte. Dobili su tek 4,67 posto glasova, tek nešto više od Marijane Petir koja je dobila 4,40 posto.
I Marijana Petir se također može smatrati gubitnikom izbora, posebno jer ostaje bez dobro plaćenog posla u Bruxellesu dok je njena politička karijera u Hrvatskoj jako upitna.
Veliki gubitnici izbora, bez obzira što oni tako ne misle, su Neovisni za Hrvatsku. Oni su dobili tek 4,36 posto glasova i ostali bez mjesta u Europarlamentu iako su ga prema prvim izlaznim anketama imali. Neovisnima tako nije pomogla ni prilično bizarna kampanja u kojoj su dominirale nebitne, nacionalističke teme: zastava s prvim bijelim poljem, Esihina izjava o padu Zagreba i Glasnovićev plakat na kojem prijeti jugozomboidima.
Bandić nebitan faktor
Također, izborima ne može biti zadovoljna ni Dalija Orešković. Rezultat od 2,02 posto hladan je tuš za ambicije mlade stranke koja je, nedugo nakon osnivanja, imala veliku podršku u anketama.
HNS je dobio 2,61 posto. No, od njih nitko ništa nije ni očekivao pa ih je teško smatrati gubitnicima. Svakako je zanimljivo da stranka koja drži nekoliko ministarstava ima tako malu podršku.
Stranka Milana Bandića pokazala se potpuno nebitnom. Dobili su tek 1,97 posto glasova, manje i od SDSS-a koji je dobio 2,66 posto.
Loš rezultat ostvarila je i koalicija Pametno – Unija Kvarnera. Dobili su tek 1,40 posto glasova.