Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Posljednja sezona i titula prvaka u Jazinama

30.05.2019. 07:00
Posljednja sezona i titula prvaka u Jazinama


Odmah po završetku sezone, 2006./07., Aco Petrović je potvrđen kao trener, što je važno jer sad će on, a ne neko drugi, slagati momčad za slijedeću sezonu. To je i odrađeno kroz 7. mjesec, tako da poslije dužeg vremena Zadar, početak priprema, može dočekati igrački kompletiran.
Zadranima možda nije sjelo to što umjesto Vladovića, koji je kapetan, ima ugovor, i jedan je od najtrofejnijih igrača, želi Amerikanca na toj poziciji, i Zadar potpisuje Corey Brewera. Shammel Stallworth na poziciji bek-šutera, Andrej Štimac i Jere Macura su novi igrači, od mladih, u prvi tim, ulaze Prostran, Marčinović i Šarlija.
Obveza je jako puno, igra se NLB liga, ULEB Kup, Kup K. Ćosića i Prvenstvo HR.
Mala nevera, odmah na startu NLB lige, nakon visokog poraza od Budućnosti i poraza od Olimpije u Jazinama, Aco je ponudio ostavku, koju UO, srećom, ne prihvaća i rezultati polako dolaze.
Serija vezanih pobjeda i Zadar prvi dio NLB lige, završava omjerom 10:3, i izvrsnim drugim mjestom.
Odluka Vlade RH da će financirati izgradnju pola dvorane u Zadru i to je točka na i u završetku dvorane na Višnjiku i potvrda da se u Jazinama igra zadnja sezona.
„Veselim se novoj dvorani, ali jako će mi nedostajati Jazine“, rekao je ljubimac publike i navijača, Juby Johnson, upravo ono što su i mnogi osjećali.
Serija pobjeda u NLB ligi se nastavlja, ukupno rekordnih 14 vezanih. Da li je to najava trofejne sezone?
U ULEB Kupu, Zadar je nakon 5 godina prošao u drugi krug, omjerom 6:4. U drugom krugu, Zadar je bolji od ukrajinskog Azovmaša, plasira se među 16.
U osmini finala, Zadar – Pamesa, pobjeda u Zadru, 5 razlike, ali nije bilo dovoljno, Pamesa ide dalje na završni turnir u Torinu.
U Kupu K. Ćosića, u četvrtfinalu, Zadar je bolji od Šibenika i plasira se na završnicu čiju organizaciju dobiva KK Zagreb. U polu-finalu, Zagreb – Zadar, 100:96, Aco je ogorčen i nakon utakmice kaže: „Nakon ove sezone odlazim iz Hrvatske“, opći dojam je bio da je pet Zadrana igralo protiv osmorice.
Završnicu NLB Lige, Zadar je krenuo s druge pozicije. Bolji je od FMP-a u četvrt-finalu, i želi organizaciju završnog turnira u Zadru. Ipak, organizaciju je dobila Ljubljana, hoće li se ponoviti 2003.?
Nažalost, neće, polufinale, Zadar – Hemofarm, 72:81, Zadar se oprašta i od ovog natjecanja.
Ostaje Prvenstvo Hrvatske. Već nakon 4. kola, sjajna situacija za Zadar koji je vodeći, Cibona već ima dva poraza. I poslije 10-og kola, Zadar je čvrsto na poziciji broj 1., ali nije sve bilo mirno. Sezona je duga i naporna, odigrano je puno utakmica, došlo je do igračkih povreda, stanjio se roster, pa Aco vapi za još jednim pojačanjem za kraj sezone, jer „klupa nije dovoljno široka“. Umjesto nekog igrača, dobiva odgovor kako u Zadru ima odličnih „maranguna“ koji će tu klupu proširiti.
13:1, na kraju regularnog dijela, i uvjerljivo prvo mjesto. U polu-finalu, Zadar je bolji od Zagreba, u tri utakmice, u drugom polufinalu, Split je bolji od Cibone, i finale, Zadar – Split.
73:52, u prvoj, 1:1 je nakon druge u Splitu, korak do titule je Zadar, nakon treće u Jazinama, ali Split izjednačuje u četvrtoj, i peta odlučujuća: 06.06.2008., Jazine 4,5 tis. gledatelja, kao šipak krcata dvorana, fenomenalno ozračje i atmosfera, 89:65, na kraju, vrlo uvjerljivo i Zadar je novi prvak!
Drugi puta u Hrvatskoj, 8. u povijesti.
Stallworth 3, Stipčević 10, Barač 8, Johnson 20, Prostran, Gečevski 8, Marčinković 3, Šarlija 2, Lalić 4, Macura 7, Štimac 21, Brewer 3 (povrijeđen).
Slavlje u Jazinama, pa kao i uvijek, na Narodnom trgu do duboko u noć.
I to je kraj, kraj priče o Jazinama, toj tvrđavi, bastionu, „hramu košarke“ za koju su desetljećima bile emotivno vezane generacije i generacije Zadrana, tamo gdje je u 15.30 sve bilo krcato, a utakmica u 19, tamo gdje je znalo biti više od 5 tis navijača pripijenih jedni uz druge, gdje igla više nije mogla pasti, gdje je proslavljeno svih 16 trofeja u povijesti zadarske košarke, jer Zadar će preseliti u ljepoticu na Višnjiku, ali ove atmosfere i trofeja, nažalost, do današnjeg dana jednostavno nema. Zato je tuga za našim „hramom“ još veća.
Iznimno sam ponosan što sam više od dva desetljeća bio vrlo značajan dio ove priče. Jedan od 5-6 najboljih u povijesti kluba, među 5 najboljih strijelaca, najmlađi u najdraže dresu s 15,8 godina, sa 17 u prvoj udarnoj postavi, najbolji strijelac s 18 godina, gotovo 500 poena u sezoni, treći ljubimac zadarskih navijača u povijesti, drugi najatraktivniji igrač svih vremena, itd.. Jako sam ponosan na sve što je obitelj Perinčić dala za Zadar i zadarsku košarku, uz mene i sestra Sonja, sa značajnom ulogom u ŽKK Zadar, pa sinovi, Ivan i Hrvoje. Hoće li unuk Roko nastaviti tradiciju, vidjet ćemo. Veliko hvala mojoj nećakinji Nini, koja mi je jako puno pomogla u realiziranju ove priče. Ostaje samo da ovaj feljton, za kojeg ni sam nisam vjerovao u početku, da će trajati ovoliko, 51 kolumna, pretvorimo u knjigu jer sjećanja ne umiru nikad!