Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

ABA LIGA Nema prvaka, nema ispadanja i proširuje se liga

27.05.2020. 18:45


Abaligaška saga ove sezone je konačno dobila svoj epilog. Onaj koji se i predviđao već neko vrijeme, a dalo se tako nešto ‘naslutiti’ i nakon odluke Izvršnog odbora Eurolige u ponedjeljak. Rezime cijele priče je taj da su nakon gotovo sedmosatnog zasjedanja putem videoveze abaligaši odlučili s devet naprema tri glasa službeno otkazati sezonu 2019./20. i tako po prvi put u povijesti lige neće biti proglašen prvak. Nema ispadanja što je definitivno glavna vijest koju su s nestrpljenjem očekivali svi ljubitelji Zadra. Konačno je stigla službena potvrda da će klub s Višnjika i dalje biti članom regionalne elite, ali i s vrlo indikativnim sjećanjem na dvije protekle sezone u kojima su doslovno kroz iglene uši »zaslužili« regionalni ostanak. Ovog puta za razliku od pretprošle sezone kad su o(p)stanak izborili na terenu, poguranac im je u leđa dao i nesretni koronavirus dok se istoj ‘višoj sili’ mogu klanjati i u redovima C. zvezde čija je ispodprosječna sezona u ABA ligi nagrađena s još jednim, ponovljenim, mandatom u Euroligi dok su tri kluba Partizan, Budućnost i Mornar jedini ispali nesretni i ostali usamljeni glasajući kontra svih u konačnici usvojenih prijedloga. Također je po pisanju crosarke.hr, na tom sastanku abaligaša odlučeno da će liga dobiti nova dva člana iz ABA 2 lige, po svemu sudeći Borac iz Čačka i Split koji bi trebali to pravo ostvariti preko uručenog wild carda ili pozivnice. Po toj računici Hrvatska bi nakon dugo vremena mogla imati tri predstavnika u regionalnoj ligi, ali realno sagledavajući njihove budžete s još uvijek malim šansama da ijedan od njih u narednoj sezoni »primiriše« samom vrhu ABA lige.
 


Kecmanova trica Ciboni povijesni ABA trenutak
Trica Dušana Kecmana 0.6 sekundi prije kraja utakmice, kojom je Partizan u finalu ABA lige 2010. u Zagrebu pobijedio Cibonu 75-74, proglašena je najvećim trenutkom u povijesti regionalne lige u izboru navijača. Kecmanova trica sa svoje polovice za pobjedu sakupila je 58 posto glasova navijača, dok je na drugom mjestu bivši play Crvene zvezde Marcus Williams koji je sakupio 42 posto glasova za seriju od 17 uzastopnih koševa protiv Partizana u polufinalu 2015.
"Sjećam se, kao da je netko ugasio ton", kazao je Kecman nakon utakmice po kojoj ga i danas najviše pamte. Podsjetimo, Partizan je osam sekundi prije kraja produžetka imao vodstvo 72-71 i dva slobodna bacanja, no Lawrence Roberts je promašio oba pokušaja. Cibona je uhvatila loptu, a Bojan Bogdanović samo 0,6 sekundi prije kraja pogodio tricu za 74-72. Cijela dvorana i igrači Cibone krenuli su sa slavljem, ali onda je Kecman očajničkim šutem duboko iz svoje polovice donio pobjedu Partizanu i ušao u povijest. (h)