Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

ABA LIGA Zadru i C. zvezdi opanci, Partizanu obojci?

27.05.2020. 08:01


Odluka Izvršnog odbora Eurolige donesena u ponedjeljak o otkazivanju ostatka sezone u elitnom europskom klupskom natjecanju, kao i u Eurokupu za košarkaše koji je pod ingerencijom iste organizacije, na neki način je dovela i čelnike ABA lige pred gotov čin. Stoga će za danas zakazana video konferencija svih regionalnih ligaša na kojoj će se donijeti konačna odluka o sudbini sezone 2019./20. biti zapravo čista demonstracija sistema spojenih posuda.


Parametri
Kao što je poznato Euroliga i ABA liga pripadaju ULEB-ovoj obitelji i jedino nekim čudom bi se moglo dogoditi da abaligaši na kraju ove duge priče odluče završiti sezonu. Za tako nešto nakon odluke Eurolige nema ni zdravog osnova jer su mnogi parametri koji koče nastavak elitnog košarkaškog europskog natjecanja prepreka i za regionalne ligaše. Prvenstveno se tu misli na zdravlje i sigurnost igrača, navijača, službenih osoba, partnera i lokalnog stanovništva, a vrlo je bitan moment što je IO Eurolige svim klubovima koji su se u prekinutoj sezoni natjecali u Euroligi i Eurokupu zagarantirao svoja mjesta u tim natjecanjima i za sljedeću sezonu. Tako da neki izrazito nezadovoljni abaligaši poput Partizana, koji je u trenutku prekida sezone bio lider ABA lige te je izuzetno dobro stajao u Eurokupu, neće moći istjerati svoju pravdu na čistac. Odluka Eurolige potvrdila je legimitet u ovom slučaju C. zvezdi koja će bez obzira na lošiju poziciju u odnosu na Partizan predstavljati ABA ligu i dogodine u europskoj eliti. Svaka druga odluka koju bi donijela ABA liga na današnjem sastanku bila bi veliki presedan i u tom kontekstu će sigurno pored C. zvezde najveću korist izvući i KK Zadar koji se u trenutku prekida natjecanja nalazio u najgoroj poziciji od svih abaligaša, praktički nokautiran i spakiranih kofera za ABA 2 ligu.


Potvrda o(p)stanka
Današnja video konferencija bi stoga trebala potvrditi ono što na Višnjiku već preko dva mjeseca željno iščekuju, potvrdu osiguranog nastupa u elitnom regionalnom natjecanju i dogodine iako su nakon 21 od 22 odigrana kola bili zasluženo najgora momčad koju je tek jedan poraz i to onaj na gostovanju kod Euroligaša C. zvezde dijelio od ispadanja u niži rang. U srpskom jeziku postoji jedna poslovica, vrlo dobro znana i na našim prostorima: »kom opanci, kom obojci«, a na Višnjiku će kao i u redovima Zvezde zahvaljujući koronavirusu po svemu sudeći nakon današnje odluke »dobiti opanke«, dok će Partizanovcima ostati tek obojci unatoč odličnim igrama koje su »crno-beli« prikazivali ove sezone pod vodstvom talijanskog stručnjaka Andree Trinchierija.