Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Karlović: Očekivali smo ovakvu odluku

27.05.2020. 18:06


Nije bilo potpuno očekivano, ali je svakako bilo potpuno zasluženo. Stolnotenisači Donata postali su Superligaši i nakon samo jedne godine se vraćaju u elitni rang hrvatskog stolnog tenisa. Naime Izvršni odbor HSTS-a je potvrdio volju većine klubova.
»Sva natjecanja pod nadležnošću Saveza su definitivno prekinuta zbog pandemije Covida-19 i nemogućnošću završetka natjecanja u regularnim uvjetima, a prvaci su Starr i dr. Časl. Starru je to treća uzastopna titula, dok je dr. Časl osvojio peti naslov uzastopce u ženskoj konkurenciji, ukupno sedmi.
Što se tiče sezone 2020./21. i u muškoj i ženskoj ligi će nastupati 12 klubova, što znači da niti jedan klub neće ispasti iz lige. No, nekih promjena će ipak biti i tu će se razlikovati muška i ženska liga. Kod muških će u sezoni 2021./22. i dalje ostati liga s 12 klubova, ispast će dva kluba, a dva će ući iz 1. Hrvatske lige. U sljedećoj sezoni novi superligaši su Cibalia (1. HL istok) i Donat (1. HL zapad). Kod žena u sljedećoj sezoni u HEP Superligi nastupat će 12 klubova, ali će kraju ispasti četiri kluba, dok će iz 1. HL ući dva kluba. Novi superligaš je Crikvenica (1. HL zapad), dok će Starr i Mladost Petrinja odigrati ‘majstoricu’, a pobjednik tog susreta će izboriti najviši rang hrvatskog stolnog tenisa. Više informacija o natjecanjima u ligama znat će se nakon Liga odbora«, stoji u službenoj objavi Hrvatskog stolnoteniskog saveza. Također je istaknuto kako bi se sve završnice pojedinačnog i ekipnog prvenstva Hrvatske (od najmlađih kadeta do juniora), ali vjerojatno bez parova, trebale igrati krajem lipnja. Što se tiče nastupa klubova, ipak će se odigrati Hrvatski kup, a krajnji rok za odigravanje ‘Final Foura’ je do početka nove sezone, koja bi trebala startati sredinom rujna 2020.


Očekivano
No, za zadarski klub, naravno najvažnija je odluka da se sezona ne resetira potpuno, odnosno da si klubovi ostanu u rangu u kojemu su bili, nego su ipak nagrađeni lideri svih liga.
– Izvršni odbor HSTS-a je donio u konačnici odluku koju smo mi i očekivali, tako da ćemo iduće sezone nastupati u Superligi. To smo u konačnici i zaslužili našim igrama u Prvoj ligi – zapad – rekao je trener i čelni čovjek Donata Davor Karlović, koji je prije točno 25 godina, zajedno s bratom Denisom Karlovićem i mlađih suigračima, osvojio prvi seniorski momčadski trofej u Zadru od osamostaljena Hrvatske. Tada je u Karlovcu u finalu Kupa svladan veliki favorit Večernji list. Danas su neka druga vremena, ali najvažnije je da se Donat vratio u elitni rang, gdje i pripada. Zadarski sastav je u do prekida Prve lige – zapad bio uvjerljivo prvi na ljestvici s omjerom 14:0. U trenutku prekida sezone do kraja je ostalo još četiri kola i bez ikakvih problema Zadrani bi potvrdili prvo mjesto te i igrački osigurali plasman u Superligu. Sve dvoboje su uvjerljivo dobili, uključujući one protiv direktnih konkurenata. U cijeloj sezoni su izgubili samo četiri meča (a dobili čak 56), dok je omjer setova 175:53. Tomislav Zubčić je u svojih 16 mečeva ostvario isto toliko pobjeda, Ivan Zeljko imao je omjer 15:1, a Antonio Goja 13:1. Ta tri igrača trebala bi činiti i udarnu postavu i u idućoj sezoni.
– Sigurno ćemo ostati u istoj postavi, što znači da će nastupati Zubčić, Zeljko i Goja. Dok ne stasaju naši mladi igrači ne namjeravamo mijenjati roster i dovoditi pojačanja sa strane. Posvećeni smo radu s našim mladim igračima od kojih očekujemo da u budućnosti budu nositelji Donata u Superligi.


Konkurencija
U Prvoj ligi-zapad svakako ste bili dominantni. Vjerujete li da će ovaj roster moći ostvariti zadane ciljeve i izboriti ostanak u Superligi?
– Mislim da imamo velike šanse, jer imamo jako dobar roster. Svakako će pomoći činjenica da iduće sezone ispadaju samo dva kluba iz lige, unatoč tome što se liga proširila. Osim toga u Superligi se igra drugačiji sistem, jer se igra do tri pobjede bez susreta parova, a to nama odgovara jer smo često gubili parove dok smo se natjecali u Superligi, a pojedinačno imamo igrače koji se mogu nositi s konkurencijom.
Što se tiče registracije igrača za sljedeću sezonu najave prelazaka bit će od 11. do 31. srpnja 2020., dok bi prelazni rok bio od 1. do 17. kolovoza 2020. Najkasnije do 10. kolovoza 2020. klubovi moraju dostaviti obavijest igračima, koji napuštaju klub, jesu li dužni platiti odštetu i u kojem iznosu. Donat vjerojatno neće biti »aktivan na tržištu«. U ovom trenutku seniori se još ne spremaju za iduću sezonu, dok se aktivno radi s mladim igračima. Situacija se polako normalizira, a Karlović se nada da će iduća sezona krenuti po planu.
-Mi početkom rujna uvijek organiziramo na Višnjiku veliki memorijalni turnir »Barba Tomo Amižić« na kojemu nastupaju sve kategorije i nadamo se da će dobra situacija u Hrvatskoj u vezi s koronavirusom ostati i dalje i da će sva natjecanje se održati po planu – zaključio je Karlović.