Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

NEPRAVOMOĆNO Raštevičanin osuđen na dvije godine zatvora, veći dio kazne uvjetan

27.05.2020. 18:57


Sudsko vijeće Županijskog suda u Zadru pod predsjedanjem sutkinje Dijane Grancarić osudilo je u srijedu V.B. u dobi od 49 godina iz Raštevića na dvije godine zatvora, od čega šest mjeseci mora odslužiti u zatvoru, dok je ostali dio presude, godinu i pol dana, uvjetan. Ovaj 49-godišnjak je osuđen zbog toga što je 21. svibnja 2019. godine pokušao ubiti svojeg sina L.B. (26)
Krvavi sukob dogodio se u Rašteviću u poslijepodnevnim satima kada je otac u dobi od 48 godina najprije verbalno napao svojeg 26-godišnjeg sina, a potom ga je dvaput nožem ubo u leđa, kojem je navodno, prema pričama mještana, zamjerao način vođenja života, a posebno sklonost opijatima. Nakon toga se udaljio i otišao u polje.
Kad je shvatio što je napravio, pokušao se ubiti na način da si je htio nožem probosti srce. Nož je sebi zabio u prsa, ali nije uspio pogoditi u srce. Nedugo nakon toga 48-godišnjak je pronađen s ozljedama koje si je sam sebi nanio. Obojica su prevezena u Opću bolnicu Zadar u kojoj im je pružena liječnička pomoć,a konstatirane su im lake tjelesne ozljede.


Optuženik priznao nedjelo
Sudsko vijeće navodi kako je provedenim kaznenim postupkom utvrđeno da je optuženik inkriminirane prigode počinio kazneno djelo ubojstva u pokušaju.
– Ovakvo utvrđenje suda proizlazi iz potpunog i jasnog priznanja optuženika te sadržaja njegove obrane koja u cijelosti korespondira s provedenim dokazima tijekom postupka i to iskazima ispitanih svjedoka, zapisnikom o očevidu, nalazom provedenog sudsko- medicinskog vještačenja, medicinskom dokumentacijom za oštećenika te zapisnikom o ispitivanju alkoholiziranosti za optuženika.
Kako učin kaznenog djela na strani optuženika nije bio sporan ni dvojben sud ga je oglasio krivim za učin kaznenog djela ubojstva u pokušaju, ističe se u obrazloženju u kojemu se navodi kako je prilikom izbora vrste i visine kaznenopravne sankcije sud cijenio sve utvrđene okolnosti koje su bitne kod odlučivanja o kaznenopravnoj sankciji na strani optuženika.
– Kao olakotno 49-godišnjaku je cijenjeno potpuno i jasno priznanje učina kaznenog djela, izraženo kajanje, dosadašanja neosuđivanost, činjenica što se u međuvremenu pomirio sa sinom koji je žrtva/oštećenik. Cijenjeno je što je optuženik otac dvoje malodobne djece, potom što je imao primjereno držanje i stav pred sudom, također i njegovo sudioništvo u Domovinskom ratu, smanjena ubrojivost inkriminirane prigode, kao i to da je njegov postupak inkriminirane prigode i njega duboko pogodio, a što se zaključuje iz činjenice da je neposredno nakon događaja i sam pokušao počiniti samoubojstvo, navode u Sudskom vijeću dodajući kako otegotnih okolnosti na strani optuženika nisu utvrdili.


Još tri mjeseca u zatvor
– Upravo s obzirom na sve prednje navedene olakotne okolnosti koje po ocjeni ovog suda čine naročito olakotne okolnosti, sud je primijenio institut ublažavanja kazne na način da je optuženika za počinjeno kazneno djelo osudio na kaznu zatvora koja je ispod propisanog zakonskog minimuma za kazneno djelo ubojstva odnosno na kaznu zatvora u trajanju od dvije godine. Obzirom na sve utvrđene olakotne okolnosti u odnosu na optuženika sud mu je izrekao djelomičnu uvjetnu osudu, budući da je ocijenio kako postoji visok stupanj vjerojatnosti da i bez izvršenja cijele kazne optuženik ubuduće neće činiti kaznena djela. Prema djelomičnoj uvjetnoj osudi neuvjetovani dio kazne iznosi šest mjeseci, a u koju kaznu mu je uračunato vrijeme provedeno u istražnom zatvoru sukladno odredbi Zakona od 24. svibnja 2019. do 19. kolovoza 2019., dok se preostali dio kazne u trajanju od godine i šest mjeseci neće izvršiti ukoliko optuženik u roku provjeravanja od tri godine ne počini novo kazneno djelo, navodi se u obrazloženju u kojem se napominje kako rok provjeravanja počinje teći od izdržane kazne.
– Provedenim psihijatrijskim vještačenjem utvrđeno je da je optuženik u vrijeme izvršenja ovoga kaznenog djela bio pod utjecajem alkohola, pa postoji opasnost da djelo počini ponovno pod utjecajem alkohola. Prema prijedlogu i preporuci vještaka psihijatra sukladno odredbi Zakona izrečena mu je sigurnosna mjera obveznog liječenja o ovisnosti o alkoholu, a koja mjera može trajati do prestanka izvršenja kazne zatvora, a najdulje tri godine, naglašava predsjednica Sudskog vijeća sutkinja Dijana Grancarić.
Od optuženika je oduzet nož ukupne dužine 21,2 cm, dužine drške 11,5 cm, dužine oštrice 9,7 cm, oduzet temeljem zapisnika o očevidu PU zadarske, Policijske postaje Benkovac od 24. svibnja 2019., a koji je 49-godišnjak uporabio pri počinjenju kaznenog djela.
Optuženik je u cijelosti oslobođen naknade troškova i to iz razloga što ima relativno niska primanja te uzdržava dva malodobna sina pa bi obvezivanjem naknade troškova po ocjeni ovog vijeća bilo dovedeno u pitanje njegovo uzdržavanje i uzdržavanje njegove djece.