Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Nova metoda mogla bi efikasno spriječiti najteže posljedice koronavirusa. Pohvalno o njoj govori i Ivan Đikić

27.05.2020. 07:50


Britanski znanstvenici počinju s testiranjem specifičnog načina liječenja COVID-19 kojim bi se moglo spriječiti najteže posljedice bolesti.
Otkrili su da najteži pacijenti imaju iznimno nizak broj T-stanica imunološkog sustava koje sudjeluju u reguliranju imunološkog odgovora organizma. U kliničkom ispitivanju koje započinje tim znanstvenika Instituta Francis Crick, King’s College London i bolnice Guy’s and St Thomas, evaluirat će se učinak proteina »interleukina 7« koji povećava broj T-stanica i može pomoći u oporavku pacijenta.
Tim britanskih znanstvenika proučavao je krv 60 oboljelih od COVID-19 i kod njih uočio golem pad broja T-stanica. U mikrolitri ili 0,001 mililitara kapljice krvi, zdrava osoba ima između 2.000 i 4.000 T-limfocita. Kod pacijenata zaraženih COVID-19 bilo ih je samo između 200 i 1.200.
Znanstvenici smatraju da bi ovo otkriće moglo pomoći razvoju testa za utvrđivanje razine T-stanica u krvi, što bi bio pokazatelj kod kojeg će se pacijenta razviti teži oblik bolesti. Rezultati upućuju i na to da bi se specifičnim načinom liječenja mogao spriječiti pad broja stanica imunološkog sustava.
Potencijal
I hrvatski znanstvenici vide potencijal u ovoj metodi i smatraju je logičnim i smislenim izborom u liječenju COVID-19.
– Interleukin (IL) -7 je neophodan citokin za razvoj T-stanica, kao i za preživljavanje T-stanica, i kao takav je logičan izbor za moguću terapiju. Nedavno je uveden u klinička ispitivanja kao imunoterapijsko sredstvo za oboljele od karcinoma i može se sada brzo koristiti i kod COVID-19 pacijenata. No, moramo biti oprezni pri davanju takve terapije jer je opravdana samo kod onih bolesnika kojima je dijagnosticiran smanjeni broj limfocita, upozorava znanstvenik Ivan Đikić.
Sve su terapije koje djeluju na imunološki sustav delikatne, jer i premala i prevelika aktivacija imunološkog sustava, upozorava, može imati pogubne učinke na pacijente.
– Takva je i tzv. citokinska oluja koja dovodi do oštećenja pluća zbog snažne upalne reakcije koja, umjesto da uništi samo virus, uništava i tkivo domaćina. S druge pak strane IL-7 i Interferon tip I mogu djelovati pozitivno i stimulirajuće na imunološki sustav. Naše je nedavno istraživanje ukazalo da se može potaknuti lokalna stimulacija interferona tipa I tijekom infekcije SAS-CoV-2, podsjeća Đikić.
I molekularni biolog Krešimir Pavelić o novom načinu liječenja govori pohvalno. Ističe kako se i kod HIV-a, čiji dio navodno sadrži i COVID-19, javlja povećana doza interleukina 7.
Inficirane stanice
– Interleukin 7 (IL 7) je faktor rasta krvotvornih stanica kojeg uzlučuju brojne stanice, ali ne i normalni limfociti. Njegova je funkcija pomaganje u sazrijevanju krvotvornih matičnih stanica u zrele preteče limfatičkih, dakle obrambenih stanica. Tako IL 7 potiče dijeljenje ne samo T limfocita, već i B limfocita i stanica ubojica ili tzv. NK stanica.
Zanimljivo je da IL 7 potiče razvoj akutne limfoblastične leukemije, a povećane doze IL 7 zabilježene su u bolesnika zaraženih HIV-om. Naime, i kod te bolesti zabilježen je snažan pad imuniteta, a naročito pomoćničkih T-limfocita. Razlog tome je da su te stanice inficirane retrovirusom pa nisu funkcionalne, objašnjava Pavelić.