Subota, 4. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

PALA ODLUKA Zračna luka Zadar neće smanjivati plaće!

27.05.2020. 18:48


Direktor Zračne luke Zadra, Josip Klišmanić, na vrhuncu pandemije korona virusa najavio je kako će se zbog gospodarskih posljedica možda morati ići na smanjenje plaće, o čemu će se više znati sredinom svibnja. Dotad u Luci nisu dirali u primanja djelatnika, smanjujući im tek ona materijalna prava poput otpremnina, regresa ili jubilarnih nagrada, kako bi na taj način umanjili štetu nastalu od potpune obustave zračnog prometa.
Naime, Zračna luka ima 133 djelatnika, a već u predsezoni zapošljali su dodatnih 95 radnika u statusu stalnih sezonaca, čije je zapošljavanje ovoga puta onemogućeno zbog potpune obustave letova. Iščekuje se nastavak daljnje situacije s obzirom da bi uskoro ipak trebali započeti prvi letovi, najprije na domaćim, a onda i međunarodnim linijama.


Prilagodili poslovanje
Direktora Klišmanića stoga smo pitali kakva im je najnovija financijska situacija, odnosno jesu li donijeli odluko o smanjenju plaća. No, vijest koju nam je dao zasigurno će razveseliti njegove djelatnike s obzirom da smanjenja plaća ipak – neće biti.
– Zračna luka Zadar je uslijed situacije prouzročene pandemijom covida-19 prilagodila svoje poslovanje na način da je reducirala troškove poslovanja sukladno potebama u postojećim okolnostima. Vezano za troškove koji se odnose na zaposlenike, a u dogovoru sa sindikatom, sklopljen je moratorij na materijalna prava zaposlenika do početka iduće turističke sezone. Na taj način su smanjena predviđena sredstva koja su se odnosila na iznose otpremnina, božićnice i slično.
Sama primanja zaposlenika u ovom trenutku nećemo mijenjati obzirom da navedenim prilagodbama i smanjenjima troškova na navedenim, kao i na drugim stavkama, stanje društva dopušta zadržavanje postojeće razine sredstava predviđenih za isplatu plaća, kazao nam je Klišmanić.


Normalizacija prometa
Naime, i zadarska Zračna luka nastoji spasiti sezonu letenja kao i sve ostale hrvatske luke koje su zabilježile stopostotni gubitak. Promet u travnju bit će ravan nuli, a vrlo vjerojatno će vrlo sličan rezultat biti i u svibnju, kazao nam je direktor ZL Zadar koji je, unatoč činjenici da neće ponoviti prošlogodišnje brojke, itekako optimističan, ponajprije zbog načina na koji se Vlada nosi s ovim izazovom koji prijeti ozbiljnim posljedicama na društvo u globalnim razmjerima.
I on se, kao i njegovi djelatnici, stoga nada povratku prometa u lipnju vjerujući da će tijekom vrhunca turističke sezone ipak odraditi ozbiljan posao.
– Iako se gubici u poslovanju očekuju, nezahvalno bi bilo raditi bilo kakve procjene s obzirom na nepredvidivost razvoja situacije. Sigurni smo da će se do kraja svibnja polagano, ali sigurno krenuti i u normalizaciju poslovanja u industriji zračnog prometa, najavio je Klišmanić. S opuštanjem epidemioloških mjera po čitavoj Europi i Luka Zadar očekuje ponovni početak odvijanja zračnog prometa.




Domaći letovi početkom lipnja
Prvi čovjek Zračne luke Zadar napominje kako će ovogodišnje planirane brojke biti nedostižne u ovoj, ali i narednih nekoliko godina, no najvažnije je da sezona letova ipak počinje. Prvi letovi planirani su već početkom lipnja i to na domaćim linijama, za Zagreb i Pulu, dok prve letove na međunarodnim linijama očekuju u drugoj polovici lipnja. Pritom su u redovitim kontaktima s brojnim aviokompanijama koje su izuzetno zainteresirane za što skoriji početak letova, no to ovisi ne samo o razvoju epidemiološke situacije u našoj zemlji koja je relativno povoljna, već i u zemljama iz kojih se letovi planiraju.
– Vjerujemo da će se prigodom donošenja epidemioloških mjera koje će se primjenjivati u zračnom prometu voditi računa o njihovoj svrsishodnosti i učinkovitosti, ali i o ekonomskoj održivosti. Hrvatski zavod za javno zdravstvo je 10. svibnja donio Preporuke za rad u djelatnosti prijevoza putnika na linijama zračnog prijevoza tijekom epidemije koronavirusa po kojima je Zračna luka Zadar prilagodila svoje poslovanje. Navedenim preporukama obuhvaćeno je i postupanje zračnih prijevoznika i putnika unutar zrakoplova i u njima se ne nalaze takve ni slične preporuke vezano za prazna sjedala u zrakoplovima, poručio je Klišmanić.
 


Ryanair i Brussels Airlines uskoro ponovno lete za Zadar


Irski niskocjenovni zrakoplovni prijevoznik, Ryanair, odradio je nedavno dodatne izmjene u svom ljetnom redu letenja i značajno reducirao broj polazaka prema destinacijama u Hrvatskoj. Od 1. srpnja ova će kompanija ponovno letjeti svega 40 posto planiranih letova.
Što se tiče hrvatskih zračnih luka daleko najveći gubitnik novog reda letenja je Zračna luka Zadar koja je i najznačajnija u ovdašnjem poslovanju Ryanaira. Od čak 34 linije najavljene linije u ovosezonskom ljetnom redu letenja, irski avioprijevoznik zadržao je samo deset.
Belgijska zrakoplovna tvrtka Brussels Airlines je, pak, u ponedjeljak potvrdila kako će ovog ljeta, između 15. lipnja i 31. kolovoza, postupno povećavati broj odredišta u koja će letjeti, a među njima su i četiri hrvatska – Zagreb, Split, Dubrovnik i Zadar.
Tvrtka je priopćila da se ovoga ljeta zbog pandemije koronavirusa planira ostvariti samo 30 posto od prvotno planiranog rasporeda letenja.