Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

TRAŽILI 2,1 MILIJUNA KUNA Za zgradu škole na Malom Ižu zainteresirali se i svećenici!

27.05.2020. 09:34


Nakon nekoliko neuspjelih pokušaja prodaje zgrade škole na Ižu, Grad Zadar odustao je od tog plana. Potvrdio nam je to gradonačelnik Branko Dukić, pojašnjavajući kako je očito da projekt prodaje zgrade u kojoj je davno bila škola i za koju se tražilo 2,1 milijun kuna, jednostavno ne uspijeva. Riječ je o vrijednoj kamenoj zgradi, ukupne površine 572 metara četvorna, od čega na samo dva dvorišta otpada po 149 i 95 kvadrata te je nekretnina bila idealna za otvaranje boutique hotela. U zgradi je do 60-tih godina bila osnovna škola na Malom Ižu, a donedavno je u prizemlju bio smješten Turistički ured.
Nakon nekoliko propalih natječaja čini se kako će stara kamena ljepotica ipak dobiti svoju svrhu, a gradska vlast razmatra na koji bi to čin bilo najbolje napraviti. No, gradonačelnik ističe kako nije riječ samo o zgradi bivše škole na Malom Ižu, već i o nekoliko ovakvih zgrada na zadarskim otocima koje će se pokušati privesti svrsi.
– Imamo tri takve nekretnine koje pokušavamo aktivirati, prije svega u koordinaciji s mjesnim odborima. Što se tiče Malog Iža, zgradu smo pokušali prodati, no nije išlo te smo pokušali vidjeti bi li je netko preuzeo s određenim pravom gradnje ili nešto slično kako bi se zgrada korisno upotrijebila, no zasad još nismo dobili konkretnih ponuda. Bilo je razgovora i s jednim redom svećenika koji su se zainteresirali za zgradu, ali je zasad stalo, kazao nam je gradonačelnik, pojašnjavajući zašto je svećenicima ova zgrada zanimljiva.


Najgore je da stoji zapušteno
– Tamo bi organizirali školovanje, riječ je o zagrebačkim bogoslovcima koji su bili zainteresirani za ovaj prostor, ali nismo još ništa definirali. No, nismo odustali, naprotiv, putem mehanizama strategije kulture tražimo kako bismo zgradu mogli aktivirati, pa ćemo vidjeti, ističe Dukić, a na pitanje kako tumači to da zgradu nisu mogli prodati u čak nekoliko natječaja, odnosno zašto po njemu nema zainteresiranih ulagača iz turističke branše te hoće li u konačnici ići na smanjenje cijene, odgovara:
– Možda im je cijena previsoka, ali mi smo obveznici procjene te smo cijenu odredili prema mišljenju procjenitelja. Ako bude zainteresiranih koji bi došli s jednim pismom namjere, razmotrit ćemo tu soluciju. Tražimo sve modele za takve nekretnine na otocima s obzirom da smo svjedoci njihova stanja, odnosno činjenice da ih zaista treba aktivirati. Najgore je kada nekretnina stoji zapuštena, makar je kasnije dali i za manju cijenu, ali neka ona ima svoju svrhu. Nama je važno da ova zgrada, kao i ostale koje Grad ima na otocima, dobiju svoju svrhu samo neka mještani otoka dobiju posao i da zgrada bude u funkciji ostanka mještana na otoku. Zaposlimo li i jednog čovjeka, smatram da smo puno napravili, poručuje gradonačelnik Dukić.


Opasna za život i zdravlje
A, zgrada bivše škole na Malom Ižu doista je zapuštena. To je i razlog zbog kojega je Grad prošle godine krenuo u njenu prodaju želeći je privesti svrsi od koje bi ponajprije mještani imali koristi. Naime, u obrazloženju »Odluke o raspisivanju natječaja za postupak prodaje nekretnine u vlasništvu Grada Zadra oznake č.z. 6348 k.o. Mali Iž«,.koje je izradio pročelnik za gospodarenje gradskom imovinom, Tomislav Korona, Grad se pozivao na devastiranost zgrade, pritom napominjući kako je Mjesni odbor suglasan sa prodajom nekretnine.
– Navedena nekretnina bila je u funkciji kao područna škola do 1960. godine, a od tada zgrada je napuštena i van bilo kakve funkcije. Danas se radi o devastiranoj zgradi opasnoj po život i zdravlje ljudi zbog eventualnih urušavanja. Kako su se imovinskopravni odnosi predmetne zgrade uredili tek po nedavno okončanom postupku osnivanja zemljišnih knjiga za k.o. Mali Iž, stekli su se uvjeti za raspolaganje predmetnom zgradom – stoji u obrazloženju Odjela za imovinskopravne poslove, u kojoj se napominje da je utvrđeno kako se predmetna nekretnina nalazi u izgrađenom dijelu građevinskog područja, uz postojeću ostalu javnu prometnu površinu.




Ministarstvo predložilo smanjenje cijene
Oporbenim vijećnicima odluka o prodaji zgrade nije se sviđala, naprotiv, oštro su kritizirali ovu namjeru gradske vlasti. Gradonačelnik je pojašnjavao kako upravo zbog otočana žele da se nešto napravi kako bi ovaj projekt donio napredak mjestu, osobito ako bi se tu otvorio neki mali hotel i zaposlilo lokalno stanovništvo kako mještani ne bi morali napuštati otok. No, zainteresiranih ulagača u turizam nije bilo, pa ostaje vidjeti koju će konačnu svrhu dobiti ova kamena ljepotica nakon nekoliko propalih natječaja.
Naime, za ovaj se projekt veže jedan zanimljiv detalj, a to je da je čak i Ministarstvo uprave predložilo ponovnu procjenu vrijednosti zgrade, predlažući umanjenje cijene za čak 30 posto. Gradskoj vlasti poručili su da, ukoliko se nakon uredno provedenog ponudbenog postupka ne zaprimi niti jedna ponuda za kupovinu oglašene nekretnine, potrebno je od procjenitelja zatražiti korekciju procjene. A procjenitelj bi pak, upozorava Ministarstvo, u nastavku trebao »kritički sagledati svoju procjenu i stanje na tržištu nekretnina te preispitati u prvom redu korištene podatke i postupke«.
Ostaje nam stoga sačekati odluku Grada, a osobito rezultate prvih razgovora sa zagrebačkim bogoslovima koji su u oazi Malog Iža očito naslutili savršenu duhovnu atmosferu za izobrazbu svojih svećenika.