Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

ZALEĐE OBEĆAVA Kuće za odmor u Ravnim kotarima prve bi mogle izaći iz turističke recesije

27.05.2020. 15:05


Da ova turistička sezona neće biti ni sjena prethodnih godina, to je već svima jasno i mnogi turistički radnici smatraju kako će se među prvima probuditi nautički turizam, ali logično bi bilo za zaključiti da bi turista moglo biti i u kućama za odmor kojih na području Zadarske županije srećom, ima popriličan broj.


Na osami, nema gužvi
– S obzirom na to da moramo paziti na zdravstveni aspekt, i ja sam mišljenja da bi se u smještajnom segmentu kuće za odmor trebale prve početi oporavljati. Kuće se nalaze na osami, nema gužvi, uglavnom dolaze obitelji ili pak, bliski prijatelji, može se poštivati propisana socijalna distanca. Na području koje pokriva naša Turistička zajednica, imamo oko 300 kuća za odmor. Najviše ih je u Polači, Stankovcima, ali ih ima i u manjim mjestima poput Lisičića gdje ih je desetak, u Bruškoj, pa i u Medviđi.
Gosti koji i inače dolaze na svoj godišnji u kuće za odmor, uglavnom su srednje i više platežne moći, a emitivno tržište je uvijek bio sjever Europe. Dakle, u tim kućama su najviše guštali Šveđani, Danci, Norvežani… Oni najviše vole takvu vrstu odmora, rekao je Vanja Čvrljak, direktor Turističke zajednice Ravnih kotara.
Prema njegovim riječima ovaj mjesec svibanj je, nažalost, izgubljen, ali za lipanj ima već puno upita i poneka rezervacija i to od sredine lipnja, pa dalje, u trajanju od deset do 15 dana.


Dobri pokazatelji za špicu sezone
– Mislim da bi nautički turizam i ovaj vid smještaja u kućama za odmor, prvi mogli izaći iz turističke recesije. Nama su pokazatelji dobri i za samu špicu turističke sezone – srpanj i kolovoz, pa i rujan. Imamo rezervacija i za sada je dobro. Ali, ne možemo znati, a niti prognozirati hoće li to doista tako i biti jer gost ima pravo otkazati svoju rezervaciju i uoči dolaska bez plaćanja nekih većih penala. Sve ovisi o tome kako će se pojedina zemlja otvoriti i kakve će mjere biti na snazi, zaključio je Čvrljak dodajući, kako se iz brojnih razgovara koje ovih dana vodi sa svojim, i inozemnim kolegama i iz prepiski elektroničkom poštom, može zaključiti da se, primjerice, Nijemci i Austrijanci dodatno boje i nove recesije.
– Nisu sigurni ne samo zbog pandemije kronavirusa, već se boje i mogućnosti nove recesije. Oprezni su. U svakom slučaju, ako ove sezone ostvarimo i 30 posto prihoda od onog što smo ostvarili lani i preklani možemo biti zadovoljni, mišljenja je Vanja Čvrljak, direktor TZ-a Ravnih kotara.