Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Znanstvenici izračunali: Da je Hrvatska uvela mjere samo dva tjedna kasnije imali bi – 487 mrtvih

27.05.2020. 09:15


Da je Hrvatska uvela karantenu samo tjedan kasnije, broj mrtvih u našoj zemlji bio bi dvostruko veći, piše u srijedu Jutarnji list, pozivajući se na izračun znanstvenika koji je sudjelovao u Savjetu za borbu protiv korone.
Da smo još dva tjedna oklijevali, broj mrtvih bio bi gotovo pet puta veći nego danas, ustvrdio je na osnovi matematičkih modela Ozren Polašek, profesor na Katedri za javno zdravstvo i voditelj Centra za globalno zdravlje Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu.
Naglasio je kako SEIR model omogućava testiranje različitih scenarija te uvid u neke situacije koje se, na sreću, nisu dogodile.
Na primjer, model pokazuje da bi uvođenje karantene samo jedan tjedan kasnije nego što je ona zapravo uvedena u Hrvatskoj dovelo do dodatnog broja od 5698 zaraženih osoba i 204 smrtna ishoda, što je dvostruko više od jučerašnje brojke od 101 preminulog te 2244 zaraženih.
Uvođenje karantene dva tjedna kasnije povećalo bi te brojeve na 13.134 zaražene i 487 umrlih osoba. Osnovni model pretpostavio je učinkovitost karantene od 90 posto, što je bilo u skladu s najboljim predviđanjima rizika širenja bolesti koji je za Hrvatsku odredio Europski centar za kontrolu bolesti (ECDC) koji je za Hrvatsku izračunao najniži reprodukcijski broj od 0,26 – pojasnio je Polašek.
Pokušao je odgovoriti i na pitanja što bi se dogodilo da je naša zemlja uvela blaže mjere, primjerice da nije bilo zabrane napuštanja mjesta prebivališta ili da su kafići nastavili s radom.
»Ako bismo učinkovitost karantene smanjili na 50 posto, što bi predstavljalo osjetno blaže mjere od stvarno primijenjenih, broj zaraženih narastao bi na 31.054, a umrlih na 935. Najgori scenarij je uvođenje 50-postotne karantene tjedan dana kasnije i u tom slučaju zarazilo bi se 70.356 ljudi, a umrlo bi njih 2124. Posebno loš ishod ovog modela je sustavno i masovno preopterećenje zdravstvenog sustava, poput onoga što smo vidjeli u Italiji«, naglasio je Polašek, donosi Jutarnji list.