Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Zubatac i ostali

27.05.2021. 07:26


Završen je prvi dio sezone u sportskom ribolovu štapom s obale, a nakon ljetne stanke slijede međužupanijska natjecanja. Županijsko prvenstvo prvi su odradili najmlađi natjecatelji do 16 godina koji su se za nabolje ulove borili na zadarskoj Novoj rivi. Uslijedila su ostala natjecanja štapom s obale. Tako je u Vrsima održano županijsko prvenstvo za kategorije masters (55+) i seniorke. U prekrasnom okuženju Vrške punte natjecatelji su se pet sati trudili ostvariti što bolji ulov, ali im zbog jakog vjetra to nije polazilo za rukom. Uz domaćine iz Vrsi nastupili su i članovi Uligne (Kukljica), Podlanice (Biograd), Sipe (Benkovac) te zadarskih klubova Zubatca i Lanterne. Prva tri mjesta pripala su članovima Zubatca. Vaga je pokazala da je u kategoriji masters pobijedio Ivan Jukić s 22 ribe, ukupne težine 936 grama. Drugi je bio Mladen Bajlo s 19 ulovljenih primjeraka ukupne težine 646 grama, a treći Milenko Matak s 12 riba ukupne težine 360 grama. Bajlo i Jukić su i ekipni pobjednici, Matak i Stanko Panić osvojili su drugo mjesto dok će treće mjesto pripalo Slavku Štrkalju i Marijanu Maroševiću iz Uligne. I natjecanje seniorki obilježio je Zubatac, pa je tako Kristina Štrbac osvojila prvo, Tea Radil drugo, a Gordana Sikirić treće mjesto. Štrbac i Radil su i ekipne pobjednice, Sikirić i Vesna Švenjak su završile druge, dok su treće Davorka Volarević i Renata Antičević, članice Sipe. Najbolje primjerke ulovili su Josip Smuđ iz Vrsi, koji je ulovio podlanicu težine 234 grama, te Jagoda Razum, članica Uligne, s ribom od 132 grama.


Dobar ulov seniora
Posljednji su na »borilište« izišli seniori i juniori do 21 godine koji su županijsko natjecanje imali u Banju na otoku Pašmanu. U organizaciji domaćeg ŠRD Škrpina lovilo se na južnoj strani otoka. Okupilo se 30 natjecatelja Zubatca, Podlanice, Sipe i Vira, ukupno čak osam što bivših što sadašnjih svjetskih prvaka u ribolovu. Sudili su Boris Bulić i Ante Šuto, opunomoćenik HSSRM-a bio je Nino Fabac, a voditelj natjecanja Romeo Pedišić. Usprkos jakom jugu ulov je bio solidan pa su tako seniori ulovili 471 ribu ukupne težine 19 kilograma. Dominirali su ribolovci iz Zubatca čiji su seniori zauzeli prvih devet mjesta. Pobijedio je Marko Sikirić sa 63 ribe ukupne težine 3908 grama, drugi je bio David Bajlo (52 ribe, 2285 grama), a treći Dubravko Pejdo (46 riba, 1688 grama). Kod juniora do 21 godine najbolji ulov imao je Domagoj Pribilović iz biogradske Podlanice s 21 ribom ukupne težine 822 grama. Na drugo mjesto plasirao je Martin Ćurko iz Zubatca s 15 riba težine 558 grama, a treći je bio njegov klupski kolega Ivan Raspović koji je na vaganje donio 23 ribe ukupne težine 546 grama. Najveći primjerak natjecanja ulovio je Antonio Franić s ribom težine 261 gram.


Podvodni ribolov
Natjecali su se i podvodni ribolovci Zubatca koji su na području sjevernog Sestrunja, uključujući Paranak, Rivanj, Tri Sestrice i Idulu, održali klupsko prvenstvo. Nemogući uvjeti, koje je stvorilo orkansko jugo, učinili su svoje pa su tako samo četiri podvodna ribolovca donijela ulov na vaganje. Pobijedio je Oleg Vlahov s ukupno 7946 grama ribe, od kojih je najteža bila orada (1122 grama). Josip Zubak ulovio je 4094 grama ribe, a najteži je bio ugor od 2627 grama. Martino Matak imao je 3554 grama, s najtežim primjerkom orade od 635 grama.




Čeka se lov iz brodice
Možebitni popuštanjem epidemioloških mjera županijska natjecanja bi uskoro trebali održati i ribolovci koji se natječu iz usidrene brodice. Najbolji će sezonu nastaviti na međužupanijskim prvenstvima. Kategorija do 16 godina lovit će u Zadru, juniori do 21 godine na Viru, seniorke će svoje međužupanijsko natjecanje imati u Opatiji, a seniori u Rijeci. Kategorija masters (55+) državno prvenstvo očekuje u Blatu na Korčuli.