Ključne stvari koje morate znati prije nego udomite mačku

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Zauvijek dom za mace
Mačke mogu živjeti i 15-20 godina, tijekom kojih ćete morati voditi računa o njihovoj čistoći, prehrani, zdravlju, kao i posvetiti im vrijeme i novac. Iz tog razloga, čak i prije nego što primite mačku u vaš život i prepustite se odabiru imena muških i ženskih mačaka, treba puno toga znati o njihovom svemiru
Pixabay
Ilustracija

Udomljavanje mačke pozitivno je iskustvo ukoliko uistinu poznajete potrebe ovih životinja. To ističemo iz razloga što su ove krznene ljepotice često bezrazložnim predmetom klišeja i lažnih mitova. Među njima je, na primjer, uvjerenje da je mačka “nezavisna” životinja i da je život s mačkom iznimno jednostavan.

Mačke mogu živjeti i 15-20 godina, tijekom kojih ćete morati voditi računa o njihovoj čistoći, prehrani, zdravlju, kao i posvetiti im vrijeme i novac. Iz tog razloga, čak i prije nego što primite mačku u vaš život i prepustite se odabiru imena muških i ženskih mačaka, treba puno toga znati o njihovom svemiru.

Primjerice, mačji brkovi. To su misteriozni organi koji više od svega izazivaju ljudsko zanimanje, toliko da se smatraju i kolekcionarskim predmetom. U tehničkom žargonu nazvane vibrissae, oni su pravi osjetilni organi ili strukture kroz koje mačke mogu percipirati vanjski svijet, poput očiju i ušiju.

Njihova je funkcija uhvatiti kretanja zraka u okolini u kojoj se mačka kreće. Izračunato je da mačji brkovi mogu percipirati pritiske do 2 mg. Upravo zato što su tako važan i osjetljiv osjetni organ, mačji brkovi se nikada ne smiju uklanjati niti rezati, iz bilo kojeg razloga.

“Buhe? Ne na mojoj mački! “

Mačje kandže odmah nas navode na pomisao o grebanju ili divljem penjanju po zavjesama i namještaju i zbog toga se odluka da ih režemo i šišamo često shvaća olako. U stvarnosti, kandže su vrlo važni dodaci mišićno-koštanog sustava mačke i obavljaju mnoštvo funkcija: fiziološku, teritorijalnu obranu, komunikaciju itd. kao i to da su pravi hvatački alati.

Ponašanje mačaka navodi ih da se kreću svijetom kao da skriva misterije koje samo one mogu znati.

Sposobnost skrivanja ili zauzimanja povišenog prostora – poput drveća, namještaja ili krovova – zapravo otkriva preciznu evolucijsku osobinu koja je ostala nepromijenjena tijekom stoljeća jer im, danas kao i jučer, omogućuje da se zaštite od bilo kakvih grabežljivaca ili, naprotiv, da se što više približe “plijenu”.

Takva ponašanja su stoga normalna i svojstvena najdubljoj prirodi mačke, no moguće ih je naučiti nekim “navikama” dobrog suživota.

“Buhe? Ne na mojoj mački! ” To je stav onih koji svoju mačku drže kod kuće. Nažalost, mačje buhe mogu posjetiti i najčišću kuću i iz tog razloga je korisno znati kako prepoznati znakove njihove prisutnosti i brzo intervenirati.

Ne mijenjajte im ime

Simptomi na koje morate pripaziti su svrbež vaše mačke zbog kojeg se stalno češe, prisutnost malih tamnih insekata ili izmeta (crne točkice nalik prašini) na krznu, upala i rezultirajuće crvene mrlje na dlaki i ugrizi insekata na vašim gležnjevima i listovima. Nakon što je problem identificiran, dovoljno je primijeniti specifične pesticide ne samo na vašu mačku, već i na okolno okruženje.

Nakon što ste donijeli odluku da udomite mačku u svoju obitelj, ključno pitanje koje treba riješiti je potraga za imenom. Izbjegavajte imena koja su vrlo duga ili previše čudna i teška, imena za ljude ili prečesta među životinjama. Mačke, naime, najbolje reagiraju na kratka imena sastavljena od jednog ili dva sloga i lako ih je prepoznati među svim ostalim riječima koje govore ljudi.

Kada je ime pridošlice odlučeno, preporučljivo je da ga više ne mijenjate, čak i ako pronađete ono koje vam se najviše sviđa ili koje vam se čini prikladnijim. Vaša mačka se ne bi uvrijedila, ali to bi ju moglo zbuniti i stvoriti kod nje “krizu identiteta”.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno