Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Benkovačka fišijada: Jezero pobjednik, Zadarski list četvrti

Autor: Velimir Brkić

26.06.2008. 22:00
Benkovačka fišijada: Jezero pobjednik, Zadarski list četvrti

Foto: Vedran SITNICA



Fišpaprikaš ekipe Jezero iz Benkovca proglašen je najboljim na Trećoj ravnokotarskoj fišijadi, održanoj ove srijede na Dan državnosti u sklopu proslave Dana Benkovca. Za pobjedničku ekipu su kuhali Ante i Goran Palić. Drugo mjesto pripalo je ekipi Hrvatske poštanske banke iz Benkovca voditelja Miroslava Marića, a treće ekipi Dva Ivice Jurjevića iz Raštevića. Prve tri ekipe nagrađene su s 3.000, 2.000 i 1.000 kuna, plus kotlić za spremanje fiša. Glavni organizator je Turistička zajednica grada Benkovca, a cijela manifestacija odvijala se pod pokroviteljstvom Grada Benkovca.
Treće natjecanje u pripremanju ribljeg paprikaša po domaćoj recepturi u samom središtu Benkovca, duž Ulice Ante Starčevića i na središnjem gradskom trgu, privuklo je dosad rekordni broj ekipa, njih 17. Iako debitant na ovom natjecanju, ekipa Zadarskog lista zauzela je visoko četvrto mjesto. Ekipa u sastavu Vedran Sitnica, Branislav Grgurović Cigo, Velimir Brkić i kulinarski meštar Igor Brkić, kuhar zagrebačkog hotela Esplanada i konobe Dalmatino na zadarskom Trgu tri bunara, potpomognuti vrsnim konobarom Draganom Čerinom iz Podgrađa i direktorom RTD d.o.o. izdavača Zadarskog lista Damirom Maričićem spremila je žestoki “brudet” od slatkovodne ribe za prste polizati. Voda iz “lijepog plavog Dunava” donesena iz Beča za vrijeme boravka ekipe Zadarskog lista na Europskom prvenstvu u nogometu, raspjevana ekipa i Igorove kulinarske majstorije bile su razlogom da je lonac od 10 litara fišpaprikaša nakon ocjenjivanja planuo za minutu-dvije.
U ovom nesvakidašnjem kulinarskom susretu sjevera i juga, Benkovac je u srijedu navečer doživio da ga se treću godinu uzastopno, barem na jednu noć teleportira u Slavoniju. Miris soma i štuke, pomiješanih s paprikom, kapulom, vinom i tajnim dodacima malih majstora kuhinje koji se širio iz kotlića na benkovačke ulice izmamio je oko dvije tisuće posjetitelja. Među njima su bili i saborski zastupnici Neveka Marinović i Branko Kutija, benkovački gradonačelnik Mirko Erstić te brojni društveno-politički djelatnici i gospodarstvenici. Profili ekipa bili su različiti, a već je prošlogodišnja fišijada pokazala kako će ovogodišnja u očima natjecatelja biti shvaćena još ozbiljnije i profesionalnije. Nema oko fiša puno filozofije. Riba, dobra paprika, kapula, sol, eventualno rajčica ili vino i voda. No, varijacija je bezbroj, kao i uvijek kad je spiza u pitanju.
Dok je sedamnaest ekipa na sedamnaest različitih načina spremalo fiš, Ulicom Stjepana Radića kružili su tamburaši iz tamburaškog sastava “Kočije” iz Valpova koji su podgrijavali atmosferu pjesmom i spremali se za veliki finale – proglašenje pobjednika. Tome je prethodilo degustiranje gotovih proizvoda pred očima javnosti, a stručni žiri je posebno vrednovao boju, gustoću i okus fiša te izgled ribe. Degustatori su i ove godine bili kuhari iz baranjskog restorana Kovač Čarda, na čelu s vlasnikom i šefom kuhinje Apad Šipecom te Marin Vuksanić, sportski direktor NK Belišće, i Lajoš Böbék, dogradonačelnik mađarskog grada Beremenda.
– Tradicija ovih prostora je konzumiranje morske, a ne slatkovodne ribe. Ideja fišijade je promocija slatkovodne ribe. Time se promoviraju i lokaliteti koji njome obiluju, a u našoj neposrednoj blizini to su Vransko jezero te rijeke Zrmanja i Krka, rekao je benkovački gradonačelnik Mirko Erstić i najavio organizaciju četvrte fišijade na još višoj razini.