BERBA MARAŠKE: TRESAČ NA 3.500 STABALA

Slika korisnika admin
maraska
TRESAČ - uz cijenu od 15 kuna po stabluberba jednog stabla traje svega jednu minutu

Početak berbe višnje maraske trebao bi uslijediti drugi tjedan, najvjerojatnije u ponedjeljak. Naime, suha tvar mjeri se svakodnevno i proteklog tjedna kretala se od 18 do 20 posto, dok se 24 posto smatra optimumom koji ga svrstava u prvu klasu. Povećanjem sadržaja suhe tvari povećava se i sadržaj šećera u plodu, smanjuju kiseline te postiže skladniji odnos između šećera i kiselina, a samim time poboljšava se i aroma ovog izuzetno vrijednog ploda.

Rod i zdravstveno stanje
Rod je vrlo dobar, baš kao i zdravstveno stanje plodova, ali manjem dijelu proizvođača nije uspjela borba s pjegavošću ili kozičavošću lista (Blumeriella jaapii, Cylindrosporium padi).

Ova neugodna bolest višnje maraske očituje se u ranoj defolijaciji. Dio lista otpadne prije berbe, a ostatak neposredno nakon berbe te ona nepovoljno utječe na rodni i vegetativni potencijal stabla maraske i na sazrijevanje drveta.

Berba neće biti veća od prošlogodišnje, iako su u puni rod došli nasadi podignuti prije šest-sedam godina. Naime, vremenske nepogode (suho jugo za vrijeme cvatnje i tuča u lipnju) učinile su svoje. Prema procjeni očekuje se berba kao i prošle godine (oko 550 tona).

Otkup i strojna berba
Novost ove godine je otkup koji je do sada išao direktno od strane tvornice "Maraska", kao glavnog otkupljivača maraske od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Ove godine u otkup se prvi put uključuje poljoprivredna zadruga iz Škabrnje, čiji ravnatelj je mladi i ambiciozni agronom Marko Ivković, koji prvi put na obiteljska gospodarstva uvodi i strojnu berbu tresačem.

Petnaest obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava za sada je prijavilo svojih 3.500 stabala za strojnu berbu, čija cijena je 50 lipa po kilogramu, odnosno za prosječno rodno stablo u punom rodu cca 15 kn. Ručna berba je puno skuplja i kreće se od 1 do 1,50 kn/kg.

Zašto onda samo 15 OPG-a?

Vjerujemo da se radi samo o nepovjerenju u novine i kako će se najveći broj proizvođača ipak odlučiti na strojnu berbu nakon prezentacije tresača koja će se upriličiti drugi tjedan.

Tresač koji je nabavila poljoprivredna zadruga iz Škabrnje konstruiran je kao samostalni agregat koji se jednostavno, uz pomoć kardanskog prijenosa i standardnih priključaka zakvači na traktor. Uz višnju u unutrašnjosti se ovakvim tresačima bere i šljiva za industriju. Plodovi višnje maraske trešnjom debla padaju na samohodne okvire stroja s platnom smještenim ispod krošnji stabala. Strojna berba tresačem jednog stabla traje jednu minutu, a uključuje vrijeme prilaska stroja stablu i vrijeme same trešnje, a stupanj otrešenosti stabla je preko 95% s potpunim odstranjivanjem primjesa (lišća, grančica i dr.). Ovakvi strojevi su više nego poželjni na našem području i dobro je da postoji mogućnost iz usluge koristiti ovakve strojeve.

Ono na što se budući proizvođači višnje maraske upozoravaju je da već prilikom sadnje valja voditi računa o formiranju uzgojnog oblika ako se predviđa strojna berba.

Naime, kako je kotlasta ili šuplja krošnja (vaza) najvažniji uzgojni oblik kod višnje maraske prilikom formiranja osnovne tri, odnosno četiri skeletne grane ostavljaju se na većoj visini i to od 90-100cm, a ne kako je uobičajeno na visini od 60 cm. Uz tresač poljoprivredna zadruga je napravila i platformu za otkup višnje maraske s digitalnom vagom na lokaciji Vlačine.

Cijena i zarada
Što je s otkupnom cijenom? U 2006. godini cijena kilograma proizvoda u otkupu (a otkupljene su sve proizvedene količine) iznosila je 5,5 kn po kilogramu. U prošloj godini, na veliko nezadovoljstvo proizvođača, otkupna cijena je bila 4,80 kn/kg. Ove godine ona je povećana na 5 kn.

Koliki su varijabilni troškovi nasada u punom rodu i kolika je dobit uz otkupnu cijenu koja će biti ove godine?

Uz pretpostavku da se primijenjena agrotehnika (njega i održavanje nasada) obavlja po pravilima i preporukama struke u optimalnim uvjetima proizvodnje u punom rodu može se ubrati od 8.000 -10.000 kg po hektaru. Ukupni varijabilni troškovi po ha s ručnom berbom stoje proizvođača oko 22.000,00 kn (gnojiva, zaštitna sredstva, troškovi rezidbe, obrade, berbe i dr.), a dohodak je isto toliki ili malo veći. Kako je najvećem broju proizvođača ovo dopunska djelatnost i oni svoj rad ne računaju u varijabilni trošak, a pošteđeni su i brige oko plasmana ovaj iznos može im i te kako pomoći u poboljšanju kućnog budžeta.

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno