Biograd n/m: Tradicija i rad vidljivi na svakom koraku

Slika korisnika admin
bnm27
Biograd na Moru - mjesto sa stoljetnom turističkom tradicijom

 Danas se u Biogradu nalazi više od 5.600 gostiju, više nego što grad ima stanovnika. U prvih pet mjeseci registrirali smo 74.000 noćenja, 10 posto više nego lani. Moramo istaknuti činjenicu kako su ovi rezultati postignuti i pored nedostatka Crvene luke sa 700 kreveta. Ove godine očekujemo rast od 5 do 7 posto u odnosu na prošlu, kaže i najavljuje Ivo Eškinja, direktor TZ Biograd na Moru

Od ovog broja priloga EKO 023 starta zajednička akcija Zadarskog lista i Turističke zajednice Zadarske županije "Biramo najuređenije mjesto, općinu i grad", tijekom koje će turistička patrola Zadarskog lista obilaziti turistička odredišta Zadarske županije.

Kao i prethodnih godina čast da prvi bude predstavljen pripala je Biogradu na Moru - kraljevskom gradu s više od 100 godina turističke tradicije, prvaku u nautičkom turizmu, gradu koji iz godine u godinu pokazuje i dokazuje kako turizam nije nešto što se događa samo po sebi, već se stvara strpljivim i kontinuiranim radom. Iz novinarskog kuta gledano, užitak je raditi patrolu u Biogradu na Moru. Od ulaza u grad do najudaljenije plaže ima se što vidjeti, u čemu uživati i što za naučiti.

Spomenik parkovne arhitekture
Ulaz u grad zadržao je svoju visoku razinu hortikulturne uređenosti i informiranosti. Table dobrodošlice postavljene su iz svih pravaca, Zadra, Pakoštana, Benkovca, a na samom ulazu nalazi se veliki plakat s panoramskom fotografijom Biograda i natpisom dobrodošlice. Travnate površine su uređene i održavane, a cjelokupni dojam pojačavaju posađeni oleandri. Do centra vodi drvored čempresa koji je zaštićen kao spomenik parkovne arhitekture. Bilo je ugodno iznenađenje vidjeti kako su sa svih stabala uklonjeni putokazi i reklamne table, koji su sada postavljeni na za to predviđena mjesta. Kao i ulaz, tako su i pješačke staze uz drvored besprijekorno uređene. Table smeđe i bijele signalizacije prate turista od samog ulaza u grad, postavljene su na svakom važnijem križanju. Radi se o tipiziranim tablama, a na vrhu svake nalazi se tabla s logom i imenom grada. Ima onih turista koji zalutaju u grad i ne znaju gdje se nalaze te su im i na ovaj način u Biogradu željeli izaći u susret.

Nakon obilaska ulaza patrola se nastavila u prostorijama TZ Biograd na Moru, čija je lokacija jasno označena. Kao i uvijek, ljubazno osoblje odgovara na sva pitanja i goste opskrbljuje neizostavnim informativnim materijalom - od džepnog plana grada do prospekta o zabavnim i kulturnim događanjima.

Odlični rezultati
- Danas se u Biogradu nalazi više od 5.600 gostiju, više nego što grad ima stanovnika. U prvih pet mjeseci registrirali smo 74.000 noćenja, 10 posto više nego lani. Moramo istaknuti činjenicu kako su ovi rezultati postignuti i pored nedostatka Crvene luke sa 700 kreveta. Ove godine očekujemo rast od 5 do 7 posto u odnosu na prošlu, kaže i najavljuje Ivo Eškinja, direktor TZ Biograda na Moru i magistar turističkih znanosti.

Patrola se nastavila u društvu s direktorom Eškinjom prema staroj gradskoj jezgri. Prije toga letimičan pogled na gradski autobusni kolodvor u vlasništvu Liburnije, koji je ovo sezonu dočekao s pristojnijim izgledom nego što je to bilo prijašnjih godina. "Cvjetnom" ulicom krenulo se prema katedrali Sv. Stošije, a zatim uz arheološko nalazište bazilika gdje se u budućnosti planira, kad arheolozi završe s istraživanjima, održavati koncerte klapa.

Tišina kaleta stare gradske jezgre prekida se na gradskoj rivi tako tipičnoj za mediteranske gradove i mjesta. Mediteran nije u zatvorenim prostorima već vani, na ulici, uz more, osobito u prijepodnevnim satima dok nije upeklo sunce i kad se ispijaju prve jutarnje kave. Biogradska riva, pravim imenom Obala kralja Petra Krešimira IV., često je nagrađivana za svoju uređenost na lokalnoj i državnoj razini. Samo letimičan pogled dovoljan je da se vidi zašto. Besprijekorno uređeno drveće, travnate površine obogaćene koloritom sezonskog cvijeća, samo su neki od razloga. Riva je srce šetnica koja ide od plaže Bošane do opjevanih Solina. Opskrbljena je svim potrebnim sadržajima, klupama za odmor, javnom rasvjetom, koševima za sitni otpad i postavljeni su pitari cvijeća. Sve unificirano, posloženo po špagu, a ne nabacano zbrda zdola, čisto reda radi. Od ove godine postavljeni su i stalci za bicikle.

Nove Plave zastave
Tu je i neizostavni plan grad i njegove šire okolice. Na rubovima karata nalaze se fotografije atraktivnih lokaliteta u okruženju Biograda, kako bi gosti bili što bolje informirani gdje se nalaze i što ih okružuje.

Priču o Biogradu završit ćemo s plažama i Plavima zastavama. Za sada Biograd ima dvije Plave zastave od kojih se jedna nalazi na javnoj plaži Dražice. Direktor Ivo Eškinja najavljuje da će se dogodine Plave zastave dignuti i na plažama Bošana i Soline.

Na plaži Dražice se već petu godinu zaredom diže Plava zastava. To svjedoči o kontinuitetu čistoće i kvaliteti mora. Gdje je Plava zastava tu su i drugi sadržaji od sanitarnog čvora, psihološke zaštitne linije do spasilačke službe. Šetnicom od Dražice dolazi se do Solina. Bez obzira što Dražica ima Plavu zastavu, Soline su prava biogradska plaža. Okruženje borove šume, pijesak i bistro more dovoljan su razlog za posjetiti ovu plažu, osobito ako ste roditelj male djece. Da sve ne ostane na prirodnim ljepotama, na plaži su postavljene kabine za presvlačenje, tuševi i sanitarni čvor te psihološka zaštitna linija.

U okruženju nacionalnih i parkova prirode
Biograd se nalazi u centru Jadrana do kojeg se lako i jednostavno može doći svim prijevoznim sredstvima modernog svijeta - od automobila do zrakoplova. Autocesta ga je još više približila zapadnoeuropskim gostima pa tako turist iz Austrije u Biograd može doći za par sati. U okruženju grada nalaze se tri nacionalna parka: Kornati, Krka i Plitvice, i isto toliko parkova prirode: Vransko jezero, Telašćica i Velebit. To znači da biogradski gosti mogu svakog dana izabrati neku drugu atraktivnu lokaciju za izlet i zadovoljan se vratiti.

Petica za hortikulturu
Visoka razina hortikulturne uređenosti u Biograd na Moru vidljiva je na svakom koraku - od samog ulaza u grad do najsporednije ulice. Naporima javnog sektora pridružili su se i građani koji skrbe o svojim okućnicama, njihovoj uređenosti i ljepoti. Za spomenuti je i besprijekoran izgled vrtova hotela u vlasništvu hotelske kuće Ilirija.

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno