Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Hip-hopom protiv droge

Autor: Irena Jurjević

26.06.2008. 22:00
Hip-hopom protiv droge


Zadarski Arsenal u četvrtak navečer makar je nakratko postao centar za mlade. Tamo je održan “Urban jam 023”, svojevrsna prezentacije hip-hop kulture, počevši od crtanja grafita, plesa ili, pak, bacanja rima.
Ukratko, podario je mladima ono za čime teže već dugi niz godina – prostor u kojem će moći izraziti sebe.
Već u kasnopopodnevnim satima pažnju prolaznika počeli su privlačiti mladi “writeri” koji su na platnima izloženima ispred Arsenala brzim potezima stvarali karakteristična ulična umjetnička djela. Unutar Arsenala tijekom večeri izmenjivale su se različite plesne skupine, ali i MC-evi te DJ-evi. Osim zadarskih izvođača na “Urban jamu 023” gostovali su i zagrebački, splitski i riječki MC-evi, a cijelo događanje finalizirano je aukcijom panoa s grafitima čiji prihod će biti darovan zajednici Cenacolo iz Jankolovice.
Miris sprejeva u kombinaciji s glazbom iz zvučnika parkiranih automobila, energičan ples te još energičnije rime u Zadar su donijeli dašak američke urbane kulture, pokazujući kako mlade snage imaju puno za ponuditi. Pod motom “Hip-hop, a ne dop” večer je održana simbolično na sam Dan borbe protiv ovisnosti o drogama. Bogat program bio je upotpunjen različitim segmentima te urbane kulture, a cjelovečernji program bio je osmišljen kao platforma za mlade izvođače urbane umjetnosti. Naime, cilj je okupiti mlade Zadra i Hrvatske, pružiti im prostor u kojem će se predstaviti široj publici, odati priznanje njihovom umijeću i težnji za izražavanjem.
Platforma je u Arsenalu osnovana u prosincu 2007. na inicijativu Lucije Mikas trenerice i voditeljice hip-hop plesne skupine “Pozkok” iz Zadra koja okuplja oko 50 mladih srednjoškolske dobi, a hip-hop večer održana je u suradnji s udrugom “Sineki” iz Zagreba. Tijekom večeri izmjenjivale su se različite plesne skupine iz raznih dijelova Hrvatske: Pozkok (Zadar), Grooveridaz (Zadar), 2Steps (Zadar), Justice Underground (Trogir) i B2D (Turanj).
Također, nastupili su i MC-evi Playmaker (Zagreb), Vynil Adiccts (Zagreb), Mrkša i Dino (Zagreb), Dhirtee III Ratz (Split/Zadar), Requiem (Sv. Filip i Jakov), Neron (Zadar), Gaf (Zadar), Djeca Pištolja (Zadar) i AI-Z (Zadar), a grafite su oslikavati Ink (Rijeka), Beone (Rijeka), Ser (Rijeka), Drek (Zadar), Batma (Zadar), Sinule (Zadar), Ghet (Zadar), Syne7 (Zagreb) i Romok (Zagreb).