Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Pjevamo o svemu vezanom uz more i Dalmaciju

Autor: Katarina Belić

26.06.2008. 22:00
Pjevamo o svemu vezanom uz more i Dalmaciju


Klapa “Leut” čiji je osnivač, tekstopisac, skladatelj ali i aktivni član Braco R. Surić, već dvadesetak godina kroz svoje pjesme dočarava Dalmaciju i dalmatinsku pjesmu Zadranima i brojnim ljubiteljima ovakve tradicionalne glazbe i izvan granica Hrvatske. Ovih dana klapa je izdala novi CD pod nazivom “Tamo di je dom”.
Klapa je osnovana 1983. godine kao kvartet. Šest godina kasnije počinje s djelovanjem kao dalmatinska klapa, a broj članova varira od pet do osam.
– Naš način predstavljanja dalmatinske pjesme nije klasičan, a capella, već pjesme izvodimo uz pratnju instrumenta pa je to nešto kao zabavna klapa, odnosno manji “orkestar” s najmanje tri instrumenta: gitarom, harmonikom i mandolinom. Također ono što nas izdvaja iz mnoštva je naša specifična odora koja je obvezni i sastavni dio svakog našeg nastupa, kaže Surić.
Autorske skladbe
Osim prepoznatljivog audiovizualnog identiteta, klapa “Leut” je posebna i po tome što nudi vlastite skladbe. Surić je tekstopisac i skladatelj svih pjesama, a one obrađuju najčešće dalmatinske teme o moru, vinu, kamenu, suncu, obali, ljubavi, ženama. To je ono što se uvijek rado sluša i pjeva, objašnjava Surić, a po specifičnoj melodiji s novog albuma izdvaja pjesmu “Siromašni”.
– Pjesme za album pišem tako da budu raznolike i zanimljive. Prvi i najveći kritičar je moja obitelj. Ako položim test doma, onda pjesma ide dalje pred članove klape, a kasnije i pred publiku. Glazbom se bavim cijeli život, još od srednjoškolskih dana, no nikad nismo išli kao klapa na neki profesionalizam. Volim reći za nas da smo amateri s profesionalnim odnosima.
* Gdje vas se najviše može vidjeti i čuti?
– Najviše izvan granica Hrvatske. Tamo sviramo u zadnjih deset godina i to u formi prezentacije dalmatinske pjesme i dalmatinske kuhinje. Drugim riječima, to je glazbeno, gastroturistička prezentacija po raznim restoranima i hotelima, a najviše u Sloveniji, Njemačkoj, Austriji i Mađarskoj. Cijelu zimu negdje putujemo. Kao klapa ponekad, kad se to od nas traži, izvodimo i stranu glazbu, najviše talijansku, grčku i englesku. Talijanska nam je glazba najbliža, jer su nam mnogo puta gosti isključivo Talijani. Imamo sreću što se svi u klapi dobro snalazimo s jezicima.
Naš program ipak je većinom sastavljen od narodno-dalmatinske, zabavno-dalmatinske pjesme na tradicijama dalmatinskog melosa, zatim od klapskih hitova koji se pjevaju u Hrvatskoj kao i pjesama popularnih pjevača iz Zadra i Dalmacije. Svega pomalo, ali samo ono što je vezano uz more i Dalmaciju odnosno naš kraj.
* Imate li omiljenu pjesmu za izvođenje?
– Ako se napravi dobra atmosfera onda je svaka pjesma lijepa. Ne mogu izdvojiti nijednu.
* Koliko vam treba da usvojite nove pjesme?
– Pjesme koje se “skidaju” nisu toliko zahtjevne, a i ljudi s kojima surađujem su kvalitetni.
* Kakva kvalitete treba imati za pjevanje u jednoj klapi kakva je “Leut”?
Autorske skladbe
U klapu Leut nije jednostavno ući jer gledamo puno osobina. Naravno prije svega osoba mora imati sluha, ali onda je jako važno i ponašanje, način na koji osoba izvršava obveze. Osim glazbe koju predstavljamo imamo i unikatne odore od kojih svaka ima logotip i ime Zadra. To je jedan od razloga zašto neki naš član mora i svojim ponašanjem dostojno nositi i predstavljati nas kao klapu, a onda i sve ono što stoji iza naših riječi i pjesama. To je prije svega poštovanje i ljubav prema našem kraju, moru, običajima i autohtonim proizvodima. Nevažno je radi li se o nastupu za nekog “važnog” političara ili, pak, samo o običnom restoranskom nastupu.
* Odakle ime “Leut”?
– To je vrsta malog broda s jedrom veličine šest do sedam metara. Mislili smo da se on uklapa u priču koju nudimo svojom glazbom.
* Koliko ste do sada snimili albuma?
– Do sada smo objavili osam albuma, od kojih je posljednji izašao prije petnaestak dana. Također smo snimili osam videospotova, a sad trenutačno snimamo još dva za pjesme “Da mi nije Dalmacije” i “Lipo moje misto”.
* Planovi?
– Uz fešte koje slijede preko ljeta, daljnji su nam planovi vezani uz pripremu još jednog albuma te dva nadolazeća gostovanja u Sloveniji i jedno u Austriji. Ujesen opet počinje zimski ritam koji uključuje brojna putovanja i gostovanja izvan granica Hrvatske.