Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Šime Rogić prijetio zbog neriješenog socijalnog i stambenog pitanja

Autor: Minja Gugić

26.06.2008. 22:00
Šime Rogić prijetio zbog neriješenog socijalnog i stambenog pitanja


Nakon uhićenja Rogić je jučer priveden istražnom sucu Županijskog suda u Zadru, Milanu Pečini koji ga je pritvorio na mjesec dana zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke
Bivši robijaš iz mjesta Popović, kraj Benkovca Šime Rogić (69), priveden je jučer dežurnom istražnom sucu Županijskog suda u Zadru, Milanu Pečini jer je prijetio smrću benkovačkom gradonačelniku Mirku Erstiću ogorčen nerješavanjem svog socijalnog i stambenog statusa.Incident se dogodio u ulici Šetališe kneza Branimira na kućnom broju 2, gdje je Rogić čak pokušao i zapaliti stan u kojem je živio, da bi naposljetku sav svoj bijes iskalio na benkovačkom gradonačelniku.
Benkovački policajci su ga najprije nekako smirili, a onda uhitili i priveli u postaju gdje je proveo noć, a tijekom jučerašnjeg prijepodneva je uz kaznenu prijavu zbog ozbiljne prijetnje, priveden i istražnom sucu zadarskog Županijskog suda.
Inače, Rogić je izašao na slobodu prije dva mjeseca nakon 45 godina robije te se vratio u Benkovac. On je navodno, prije deset godina dok je nešto malo bio na slobodi, dobio stan od tadašnjeg gradonačelnika Benkovca, Branka Kutije, ali prema neslužbenoj verziji priče, gradonačelnik Kutija mu ga je nakon kratkog vremena oduzeo.
Šime je tada u napadu bijesa usred noći zazidao ulazna vrata Općine te istukao trojicu policajaca koji su ga u tome pokušali spriječiti. Nakon tog incidenta, Šime se sam prijavio policiji te zaradio 24 sata pritvora.
Nedugo potom “junak naše priče”, osuđen je na osam godina zatvora zbog silovanja djevojke. Po povratku u Benkovac, Šime Rogić je dao veliki intervju jednom dnevnom listu kako bi ispričao svoju životnu priču te kako bi se požalio da nema riješeno stambeno pitanje. Stan je dobio od novog gradonačelnika, Mirka Erstića, a dobio je novčanu pomoć od gotovo dvije tisuće kuna, koje je odmah uložio u kupnju materijala za renoviranje stana. I od benkovačkog Centra za socijalnu skrb, Rogić je dobio jednokratnu novčanu pomoć od tri tisuće kuna koje je također uložio u obnovu stana.
Nakon saslušanja, istražni sudac Milan Pečina pritvorio je Rogića na mjesec dana zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.
Erstić: Ne vidim rješenjeGradonačelnik Benkovca, Mirko Erstić jučer je rekao kako jednostavno ne vidi rješenje u “slučaju Rogić” jer smatra da je problem u njegovoj resocijalizaciji. Obećao sam mu u više navrata da ću učiniti sve što je u mojoj moći da mu se riješi stambeno pitanje, u nekoliko sam mu navrata i financijski pomogao. Pomogao mu je i naš centar za socijalnu skrb, uputio sam ga i u Pučku kuhinju, ali jednostavno mislim da sada stanuje i u hotelu A kategorije, on bi pravio probleme i bio nezadovoljan. Osim toga, Benkovčani ga se boje jer plaši djecu, a čuo sam da zna obući zatvorsku uniformu i tako šetati uokolo – rekao je gradonačelnik Erstić.