Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

“Ja sam čist”

Autor:

26.06.2009. 22:00
“Ja sam čist”

Foto: Zvonko KUCELIN



Za liječenje ovisnosti potrebno je sudjelovanje cijelog sustava, počevši od obitelji, preko škola, policije i ostalih društvenih čimbenika. Naš glavni cilj je prevencija ovisnosti i da osoba koja ima problema s opojnim drogama što prije dođe na savjetovanje ili na liječenje, zaključila je Mesić


Na Narodnom trgu u Zadru jučer je prigodnom akcijom “Ja sam čist” obilježen Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe opojnih droga. Akciju je, kao i prijašnjih godina, organizirala Služba za ovisnost Zavoda za javno zdravstvo Zadar, Upravni odjel za socijalnu skrb i zdravstvo Grada Zadra, Županijsko povjerenstvo za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga u suradnji s udrugama Porat, Nada i Kasper.
Akcija je trajala od 9 do 13 sati, a sudionici akcije su građane upoznali s problemima ovisnosti te su im dijelili informativne letke.
 – Cilj akcije je obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv zloupotrebe opojnih droga pod sloganom “Ja sam čist”. Zašto ovaj slogan? Zato jer svatko može biti čist, samo svi moramo reagirati na vrijeme. Pod svi mislim na obitelj, ali i na školu te cijelu zajednicu. Moramo rano prepoznati znakove ovisnosti kod djece i pokušati je srezati u korijenu, rekla je Margareta Mesić, voditeljica službe za prevenciju ovisnosti i izvanbolničko liječenje. Ona je dodala kako danas od prvog pušenja marihuane pa do odlaska na liječenje zbog teške ovisnosti prođe čak 11 godina, a njihov je cilj to vrijeme smanjiti, odnosno što prije prepoznati osobu koja ima problema s ovisnošću te joj što prije pomoći.
 – Za liječenje ovisnosti potrebno je sudjelovanje cijelog sustava, počevši od obitelji, preko škola, policije i ostalih društvenih čimbenika. Naš glavni cilj je prevencija ovisnosti, odnosno da osoba koje ima problema s opojnim drogama što prije dođe na savjetovanje ili na liječenje, zaključila je Mesić.
Ona je najavila kako za sljedeću godinu planiraju projekt u kojem bi surađivali sa školama i na taj način postigli što bolje rezultate.
U akciji je sudjelovala i udruga “Nada” čija se predsjednica Ivanka Ledenko nada kako će uskoro uspjeti realizirati svoju ideju o osnivanju detoks jedinice u sklopu zadarske Opće bolnice.
Podsjetimo, ideja je da ovisnici prvo budu u detoks jedinici na detoksikaciji, a odatle da se “očišćeni” šalju na daljnju rehabilitaciju u komune i terapijske zajednice.
 – Naime, poznato je da zbog apstinencijske krize često dolazi do posustajanja u odlukama liječenja, a na ovaj način bi se osigurali i kvalitetniji oblici liječenja ovisnosti o drogama, objasnila je Ledenko.
Inače, na području Zadarske županije registrirano je oko 1.465 ovisnika od kojih se njih 981 u zadnje tri godine redovito javljaju u službu. Novoregistrirani pacijenti u Zadarskoj županiji čine u prosjeku 16 posto od ukupno liječenih osoba, a njihova prosječna dob je 27 godina.