Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Procesija uz tradicionalne glagoljaške napjeve

26.06.2011. 22:00
Procesija uz tradicionalne  glagoljaške napjeve


Stoljetna tradicija  obilježavanja blagdana Tijelova, presvetog tijela i krvi Kristove svečano je proslavljena i u  mjesto Luci na Dugom otoku.  Koncelebriranu euharistiju u  župnoj crkvi svetog Stjepana  služio je don Filip Kucelin,  župnik Sali, Žmana i Luke.  Crkva svetog Stjepana bila je  dupkom puta, jer osim mještana euharistiji su nazočili i oni  Lučani koji žive u inozemstvu  te domaći i strani gosti.
Župnik don Filip je u svojoj  homiliji govorio o veličini Tijelova, o blagdanu kad Crkva  zahvaljuje Bogu za dar euharistije po kojoj se Krist potpuno daruje u svom tijelu i krvi  kao duhovna hrana za život  svijeta. Kao što i tradicija nalaže iz crkve svetog Stjepana  organizirana je procesija središnjim mjestom Luke, Obalom svetog Stipana do kapelice svetog Nikole.
Župnik Kucelin u pratnji i  molitvi brojnih vjernika simbolički se zaustavio na četiri  mjesta, na spomen izvještaja  četvorice evanđelista. Tijekom  procesije pjevali se se tradicionalni glagoljaški luški napjevi u biblijskim psalmima.