Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Slijedi pakleno požarno ljeto

26.06.2011. 22:00
Slijedi pakleno požarno ljeto


Usporedno s  turističkom sezonom od koje  ovisi kompletna gospodarska  slika Hrvatske, počinje i  požarna sezona za koju su  vatrogasci i sve prateće službe  ove godine pripremljeniji nego ikad. Međutim, unatoč dobrim pripremama, prognoze  su da će ovo ljeto biti nadprosječno toplo, što bi turizmu moglo pomoći, a vatrogascima otežati posao.
– Meteorološke prognoze  su loše. Rekao bih da će  ministar Damir Bajs biti zadovoljan, za razliku od nas.  Na sastancima s Državnim  hidrometeorološkim zavodom saznali smo da se očekuje nadprosječno vruće ljeto,  što znači da će ugroženost od  požara biti znatno veća nego  prošlih godina, rekao nam je  glavni vatrogasni zapovjednik  Mladen Jurin.
Srećom, vatrogasne snage  su spremnije nego ikad, unatoč padu air tractora. Ministar obrane Davor Božinović u to se sam uvjerio prošlog  tjedna, kad je obišao  MORH-ove resurse za borbu  protiv požara. U funkciji su  sve protupožarne letjelice, što  ranijih godina nije bio slučaj,  jer su se redovni remonti letjelica održavali baš tijekom  ljeta.
– Prvi puta u povijesti na  početku požarne sezone imamo u punoj spremi svih šest  kanadera, svih šest air tractora i helikoptere. Zasluga za  to je u dobrom planiranju i  dobrom radu Zrakoplovnotehničkog centra, kazao nam  je Božinović prošlog tjedna.  U međuvremenu, gaseći  požar na Braču jedan air-tractor se prekjučer srušio. Pilot  je dobro, a za razloge pada  sačekat će se rezultate očevida glavnog vojnog zrakoplovnog istražitelja pukovnika  Gorana Strmečkog.
I glavni vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin, pak, istaknuo je da Hrvatska ima  zapravo više ljudstva nego su  njene realne potrebe. No, taj  podatak nije iznio žaleći se na  njega, već je objasnio da je  brojnost vatrogasaca glavni  razlog zašto se požare može  ugasiti brzo.
– Povrh snaga raspoređenih  na Jadranu, imamo još tisuću  do tisuću i pol ljudi na kontinentu koji su opremljeni i  koji su prošli obuku na helikopterima. U svakom trenutku možemo aktivirati te  rezerve, kazao nam je Jurin.
Nedavni prosvjedi dijela vatrogasaca zbog lošeg financiranja ne brinu glavnog vatrogasnog zapovjednika. Jurin je primjetio da se tek  manji dio profesionalnih vatrogasaca odlučio na prosvjede, te da prosvjeduju na  krivoj adresi. Naime, zakon o  vatrogastvu odredio je da profesionalne postrojbe financiraju jedinice lokalne samouprave, a prosvjednici su se  zbog loše preraspodjele sredstava žalili Vladi.