Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Vir će graditi biciklističke staze

26.06.2011. 22:00
Vir će graditi  biciklističke staze


Biciklijadu smo organizirali prije svega radi promidžbe rekreacije i naše turističke ponude, istaknuo je Zdenko Mičić, direktor Vir turizma


Ni najstariji stanovnici ne pamte kada se u centru Vira i na centralnom mulu te uz glavnu plažu Jadro okupio toliko broj biciklista, kao u subotu kasno poslijepodne i uvečer za vrijeme trajanja ovogodišnje međunarodne biciklijade pod nazivom “Od Višnjika do Kotarine”. Manifestaciju rekreativnog tipa ove su godine u prigodi obilježavanja Dana državnosti Republike Hrvatske na radost i oduševljenje svih sudionika i mještana Vira organizirali Općina i TZ Vir, Vir turizam d.o.o i BK Sv. Donat iz Zadra.  Događajem koji će, po kazivanju organizatora, postati tradicionalan i službeno je označen početak ovogodišnje turističke sezone na otoku Viru, na kojem upravo ljetuje između 15 i 20 tisuća domaćih i stranih gostiju.
Ruta duga 36 kilometara
Pedeset i pet rekreativaca iz grada Zadra i njegove okolice te još 20-ak biciklista gostiju iz Njemačke, Češke, Italije i Slovenije pod vodstvom tajnika BK Donat Ivana Krpine krenulo je nešto poslije 15 sati sa starta u pravcu otoka Vira ispred sportskog centra na Višnjiku. Unatoč jakoj buri rutu dugačku 36 kilometara prevalili su u pratnji i osiguranju zadarske policije i Hitne pomoći za 2 sata, uz dva zaustavljanja.
Sudionike su na cilju okrjepom dočekali članovi virskog organizacijskog odbora, načelnik Kristijan Kapović, direktor Vir turizma d.o.o. Zdenko Mičić i direktor TZ-a Vir Šime Vučetić. Za sve njih te okupljene Virane i goste ekipa kuhara turističkog centra Kotarina na čelu s Tomislavom Bašićem i Draganom Vučetićem u velikom kuharskom loncu pripremila je 80 kilograma daganja na buzaru. Također su se dijelili razni napitci, vino, pivo, sokovi i voda. Da bi štimung bio na visini svojom se svirkom i pjesmom pobrinuo zadarski trio “Nandino”.
Vir se okreće biciklizmu
– Biciklijadu smo organizirali prije svega radi promidžbe rekreacije i naše turističke ponude. Budući da otok Vir još 85 posto neizgrađen, u planu nam je izgraditi puno biciklističkih staza, izletišta i odmarališta. Hvala i našoj općini te vodstvu zadarskog BK Sv. Donat s kojim ćemo ubuduće unaprijediti našu suradnju, rekao je Mičić.
Kako sudionici biciklijade ne bi svojim kućama otišli praznih ruku te kako bi im ovaj događaj ostao u trajnom sjećanju direktor TZ-a Šime Vučetić svima je dao prigodne poklone. Ipak biciklijada će u dugom sjećanju sigurno najduže ostati najmlađem sudioniku, 12-godišnjem članu BK Sv. Donat Antoniju Katuši te najstarijoj 70-godišnjoj Njemici Lili Weber, koje je Vučetić nagradio biciklima marke “Trek” pojedinačne vrijednosti od oko 2.500 kuna.
 


Rekonstruirana Kotarina




Uvečer u sklopu obilježavanja Dana državnosti otvoreno  nekoliko obnovljenih i rekonstruiranih turističkih objekata unutar turističkog centra Kotarina. Riječ je o dijelu kuhinje, terasi koja je ovim činom proširena i puno je prostranija, s boljom i bogatijom ponudom, objektu na mulu i još nekim drugim sadržajima. Tim povodom predstavnici općine s načelnikom Kristijanom Kapovićem za sve sudionike koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta, a to su u prvom redu bili direktori virskih komunalnih tvrtki, predstavnike i partnere s kojima će se ovog ljeta surađivati na polju unapređenja turizma te za domaće Virane priredili svečanu večeru unutar obnovljenog objekta.


 


Najmlađi i najstarija


Antonio Katuša
– Cijelu sam rutu vozio poput  mojih starijih prijatelja i kolega. Ovo  je za mene posebno veliki događaj,  a bicikl koji sam dobio stalno će me  podsjećati na ovaj dan. Jednostavno sam presretan, a i moji  roditelji će sigurno biti također sretni kad čuju da sam odvozio rutu i da  sam dobio novi bicikl.
Lili Weber
– Vožnja bicikla je moja ljubav i  opsesija od najranijih dana života.  Put od Zadra do Vira sam odvozila  bez poteškoća. Prvi put sam na  ovom prekrasnom otoku, a deseti  put u vašoj zemlji. Ovakvih ljepota,  mora, sunca te dragih i gostoljubivih ljudi nema nadaleko.  Čuvajte ovo što imate. Bicikl će me  dugo podsjećati na ovaj lijepi događaj.