Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Purda: Srbija mi mora platiti zbog 57 dana trauma u zeničkom zatvoru!

26.06.2012. 22:00
Purda: Srbija mi mora platiti zbog 57 dana trauma u zeničkom zatvoru!


Ne mislim da će mi isplatiti milijune, ali tražim odštetu zbog trauma što sam ih doživio ja osobno i moja obitelji, kaže Vukovarac Tihomir Purda. Njegov odvjetnik Krešimir Krsnik dodaje da je odštetni zahtjev Ministarstvu pravde Srbije već dostavljen


Nešto više od godinu dana nakon što je pušten na slobodu, Tihomir Purda traži od Srbije da mu plati odštetu za 57 dana koliko ih je proveo u zeničkom zatvoru.
– Putem međunarodne pravne pomoći uputio sam Ministarstvu pravde Srbije odštetni zahtjev i sada čekamo njihov prijedlog za nagodbu. Ako on izostane i ne dođe do mirnog rješenja, pokrenut ćemo parnicu s konkretnim novčanim iznosom. Zasad ne bih spekulirao, treba utvrditi duševne boli što ih je Tihomir pretrpio, objasnio nam je Purdin odvjetnik Krešimir Krsnik.
Uhićen na granici
Nesretni Vukovarac se 5. siječnja uputio u BiH, ali ga je na graničnom prijelazu u Orašju uhitila policija susjedne države zbog interpolove tjeralice temeljem optužnice što ju je protiv Purde podignulo srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine. Purdu se teretilo da je u vrijeme borbi u Vukovaru 1991. godine ubio jednog ranjenog vojnika JNA.
Krivično vijeće suda BiH donijelo je odluku o izručenju Purde Srbiji, ali je nakon njegove žalbe Tužiteljstvo obustavilo postupak. Županijski sud u Vukovaru je, u prisustvu istražitelje iz Srbije, ispitao niz svjedoka i utvrđeno je da je Purda tog vojnika zapravo doveo u bolnicu. Stoga je 3. ožujka Purda oslobođen i vladinim zrakoplovom, što ga je po njega poslala tadašnja premijerka Jadranka Kosor, vratio se kući.
– Ne mislim da će mi Srbija isplatiti milijune, ali tražim odštetu zbog svih trauma što sam ih doživio osobno i članovi moje obitelji. Bilo je to za mene jako ponižavajuće. Vjerujem da bih i danas bio u zatvoru da nije bilo Jadranke i odvjetnika Krsnika, njima sve zahvaljujem, rekao nam je Purda koji se još ne usudi prelaziti hrvatsku granicu. U Hrvatskoj osobe protiv kojih je obustavljen postupak u pravilu dobijaju oko 50 eura odštete po danu boravka u pritvoru.
Briga o djeci
A dok čeka ishod svojeg zahtjeva prema Srbiji, Purda je angažirao Krsnika kako bi poništio rješenje Zavoda za socijalnu skrb Vukovarsko-srijemske županije iz veljače ove godine, kojim su on i supruga Slobodanka stavljeni pod nadzor zato što, kako se navodi u dokumentu, slabo brinu o svoje četvero djece. Zavod je odredio jednu djelatnicu da tijekom godinu dana kontrolira roditelje Purda kako skrbe o Ivanu, Tomislavu, Martini i Ivani. U postupku koji je Zavod pokrenuo po primitku anonimne dojave, ustanovljeno je da “kod roditelja postoji nedovoljna svijest o roditeljskoj odgovornosti i odgojnoj ulozi”.
“Kontrolna funkcija roditeljstva je deficitarna, posebno na području školovanja djece, druženja te slobodnog vremena. Također, postoji nedovoljan angažman roditelja u preventivnim odgojnim postupcima, socijalnoj prilagođenosti djece te razvoju njihovih radnih navika. Suradnja sa školom nije zadovoljavajuća”, ističe se u spomenutom rješenju s kojim su se Purde tada suglasili. No, u međuvremenu su zaključili da je ono nepravedno prema njima i da im nije potreban nikakav nadzor u izvršavanju njihove roditeljske funkcije.
Patila obitelj
– Sigurno da je moje uhićenje ostavilo posljedice na našu obitelj. Ali, 15 godina se brinem za djecu, zar mi sada odjednom treba nadzor? U toj anonimnoj prijavi tvrdi se da se ja drogiram i tučem djecu, to su čiste izmišljotine, žali se Tihomir Purda. Sve je naopako krenulo, kaže, kad je kod najstarijeg sina Ivana, učenika sedmog razreda, u školi pronađen nož. No, Ivan ga nije koristio.
Nedavno je Tihomir zatražio od djelatnice koja im je dodijeljena da više ne dolazi, no sada su Purde suočene s mogućnošću da Zavod protiv njih podnese prijavu zbog odbijanja suradnje. Zbog toga Tihomir i Slobodanka žele ukinuti taj nadzor.