Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Slavonci i Zemuničani u istom kolu

26.06.2012. 22:00
Slavonci i Zemuničani u istom kolu


KUD Sveta Kata u suradnji s Općinom Zemunik i NK Zemunik prvi put je organizirao “Dane Slavonije u Zemuniku”. Bila je to trodnevna manifestacija folklora, zabave i sporta na kojoj je osim Zemuničana sudjelovalo i 70-ak gostiju iz prijateljskih Lužana, naselja u Općini Oriovac, u Brodsko-posavskoj županiji. Prošlog ljeta Lužani i Zemunik, te KUD-ovi Graničar Lužani i Sv. Kata Zemunik potpisali su povelju o suradnji.
Trodnevna manifestacija započela je zajedničkom molitvom i polaganjem vijenaca na spomen obilježje Domovinskog rata u centru Zemunika. Nastavila se svečanim prijemom u Općinskoj vijećnici.
– Kulturno-zabavna i sportska manifestacija “Dani Slavonije u Zemuniku” nastavak su zajedničkog prijateljstva i suradnje s težnjom da se povezanost naših mjesta i građana još više učvrsti. Želja nam je da prijateljstvo pridonese boljem upoznavanju i uvažavanju, uzajamnom poštivanju i povjerenju kroz raznovrsne susrete, te da se na taj način doprinese razvoju i napretku naših mjesta i općina, rekao je tom prigodom načelnik Marušić.
Svečanom prijemu nazočili su predsjednik slavonskih KUD-ova Jadranko Miličević, predsjednik NK Svjetlosti Mirko Berković, zemunički donačelnik Šime Vicković, predsjednik OV-a Ivica Šarić, ravnateljica Doma za odrasle i Osnovne škole, Nataša Petrušić i Tamara Narančić, predsjednici NK Zemunik, BK Zemunik i BK Bulin, Ivan Fabijan, Marin Šarić i Ivica Šestan te folkloraši i nogometaši.
Nakon žestokog fiš paprikaša kojeg su spremili Slavonci, zabavni program se održao na školskom igralištu. Tradicijski običaji, pjesme i plesovi koje su izveli folkloraši iz Lužana i Zemunika bili su lijek i za dušu i za srce, istaknuli su Marko Alvir i Željko Šarić iz KUD-a Sv. Kata.
Nakon ovacija koje su doživjeli pučki pjesnici Dinko Buljat i Mirko Dubočanac, zajednički folklorni nastup održan je u Domu za odrasle u Zemuniku. Zbog dugotrajnog pljeska zadovoljnih korisnika doma obje folklorne skupine usprkos vrućini rado su izvele bis. Domaćica zajedničke večere bila je ravnateljica Nataša Petrušić.
Gosti iz Lužana bili su smješteni po zemuničkim domaćinstvima a između nastupa imali su izlet u Zadar, dok su slobodno vrijeme iskoristili za kupanje.


 SLAVONCI BOLJI NOGOMETAŠI


Na igralištu Lužine odigrana je i nogometna utakmica između NK Zemunik i NK Svjetlost. Zemuničani su bili gostoljubivi domaćini a pobjedu su izvojevali gosti rezultatom 4:3. Suci su bili Ivica Šango, Ante Marušić i Milan Fabijan.