Petak, 10. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Najbolji ambasadori naše baštine

Autor: Ivana Jurišić

26.06.2013. 22:00
Najbolji ambasadori naše baštine

Foto: Fabio ŠIMIĆEV



Vesele boje folkloraša naše županije na Poljanu Ivana Pavla II. privukle su mnoštvo turista


 Od 24. lipnja do 1. srpnja u Zadru se održava manifestacija “Europa u Zadru”. Nakon nastupa SKUD-a Ivan Brnjik Slovak koji je plesom ispred katedrale otvorio manifestaciju, u utorak je na Poljani Ivana Pavla II. održan program gdje su nastupile folklorne grupe Zadarske županije. Zadrani i njihovi gosti tako su mogli vidjeti nastupe folklornih grupa Điran s Ugljana, Sv. Kate iz Zemunika Donjeg, Družine s Paga i klape Bibinje. Program je vodila Ivana Zrilić.
Vesele boje folkloraša naše županije na Poljanu Ivana Pavla II. privukle su mnoštvo turista koji su uživali u nastupima najboljih čuvara naše baštine. Sudeći po broju ljudi koji su napunili trg projekt “Europa u Zadru” očigledno je bio pravi potez organizatora. Škljocali su fotoaparati, snimalo se mobitelom te su slike s tog događaja na zadovoljstvo naših turističkih djelatnika u kratkom roku obišle svijet, a Zadar je dobio najbolju moguću besplatnu reklamu. Ovaj događaj još je jedanput pokazao bogatstvo naše narodne baštine pa se postavlja pitanje zašto još uvijek nije pronađen način na koji bi se ona adekvatno prikazala svijetu. Kao što znaju svi oni koji naprave đir po Županiji, naša kulturno umjetnička društva vrijedno rade cijele godine i vrijeme je da im se to na neki način i prizna.
Program “Europa u Zadru” nastavlja se i danas s dva koncerta. U 21 sat na Poljani Ivana Pavla II. na rasporedu je koncert klape Kaleta, a sat vremena poslije program se na istom mjestu nastavlja s koncertom Čechomora, češke glazbene grupe koja svira češku tradicionalnu glazbu u rock aranžmanu. Navodno su bili najdraža grupa Václava Havela.