Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Slavna 112. u dokumentima, novinskim člancima i na fotografijama

26.06.2016. 22:00
Slavna 112. u dokumentima, novinskim člancima i na fotografijama


Izložba je pokušaj predstavljanja presjeka borbenog puta 112. brigade od osnivanja do zapovijedi o demobilizaciji
Simboličnim paljenjem svjetla u nekadašnjem ratnom skloništu korištenom za vrijeme srbočetničke agresije na Zadar, župan Stipe Zrilić otvorio je u galeriji Državnog arhiva u Zadru izložbu dokumenata, fotografija i novinskih natpisa povodom 25. rođendana 112. brigade.
– Zahvaljujući 112. brigadi, temeljnoj zadarskoj postrojbi u Domovinskom ratu, obranjen je Zadar. Stoga je vrlo važno – rekao je župan Zrilić – sačuvati dokumente iz tog teškog, ali slavnog razdoblja hrvatske povijesti. Važnost prikupljanja građe istaknuo je autor izložbe, Marijan Maroja, rekavši kako je Arhiv došao u posjed stotina novih fotografija, ali, nažalost, u arhivskoj građi brigade, koja se čuva u MORH-u, nedostaju tisuće fotografija i video materijal.
– Izložba je pokušaj predstavljanja presjeka borbenog puta 112. brigade od osnivanja, 28. lipnja 1991., do zapovijedi o demobilizaciji, 24. prosinca 1995., kad završava njen ratni put. Četiri su ključna trenutka koja smo željeli naglasiti: Obrana Zadra rujan – listopad 1991., oslobađanje brda Križ u svibnju 1992., akcija Maslenica 1993. i operacija Oluja kolovoz 1995. – pojasnio je Maroja. Ove godine izložba je obogaćena i skulpturama od čahura granata Zlatka Franića, također pripadnika 112. brigade, a zaseban dio čine i fotografije poginulih pripadnika 112. te dvojice nestalih hrvatskih branitelja. Posjetitelji do 8. srpnja od 10 do 13 sati uz izložbu mogu pogledati i film HRT-a o slavnoj zadarskoj brigadi.
Ravnatelj Arhiva Ante Gverić uputio je ovom prigodom apel sugrađanima koji posjeduju fotografije i dokumente iz razdoblja Domovinskog rata da ih donesu u arhiv, gdje će biti skenirani i po želji, vraćeni donosiocima. Akciju prikupljanja materijala pokrenuo je Državni Arhiv u Zadru skupa s Hrvatskim memorijalno-dokumentacijskim centrom Domovinskog rata, kako bi, kad nestane usmena predaja, to najznačajnije doba u hrvatskoj povijesti ostalo prikladno dokumentirano.


Svečana akademija u Arsenalu


Državna izaslanstva, predstavnici 112. brigade, lokalnih vlasti i udruga proisteklih iz Domovinskog rata danas će položiti vijence kod središnjeg križa na Gradskom groblju. Svoje izaslanike šalju i predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović – Željka Dilbera te predsjednik Sabora Željko Reiner – Josipa Bilavera, a na svečanost obilježavanja 25. obljetnice 112. brigade HV-a dolazi i general zbora Mirko Šundov, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH. Šundov je ujedno i izaslanik ministra obrane Josipa Buljevića.
U 19 sati koncert na Narodnom trgu održat će Gradska glazbe, a u Arsenalu u 20 sati održava se Svečana akademija posvećena 25. obljetnici utemeljenja i borbenog djelovanja brigade.