Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Porezne inspektore u Sali doveo brod Obalne straže!?

26.06.2017. 22:00
Porezne  inspektore u Sali  doveo brod  Obalne straže!?


Državni službenici, poreznici i inspektori su i prije dolazili na otok, ali koliko se ja sjećam, nikad ratnim brodom – načelnik Općine Sali Zoran Morović
Nedavno iskrcavanje poreznika u Salima, uzbudilo je tamošnje žitelje. Naime, državne službenike je na otok doveo Ophodni  brod HRM-a 01 Novigrad, a u medijima su odmah krenule paralele s aktualnom situacijom oko Agrokora. Male se poduzetnike „ispitiva”, a  Agrokorovim milijunima se gleda kroz prste, rekao nam je jedan Saljanin  koji s obale gledao iskrcavanje, kako kaže, “svježih trupa”.
– Državni službenici, poreznici i inspektori su i prije dolazili na otok,  ali koliko se ja sjećam, nikad ratnim brodom. Najvjerojatnije su došli da  se unaprijed ne dozna njihov dolazak. Oni o svojim akcijama na otoku  nikad ne obavještavaju Općinu, rekao nam je načelnik Općine Sali Zoran  Morović.
Kad se bolje pogleda OB 01 Novigrad ili bivši PČ 171 Biokovo, vidi se da  je na boku „opituran” znakovljem Obalne straže RH. Obalna straža Republike Hrvatske je vojna organizacija s policijskim ovlastima na moru i  nalazi se u sastavu Hrvatske ratne mornarice. Osnovana je 2007. radi  učinkovitog nadzora i zaštite prava i interesa Republike Hrvatske na moru. Temeljni poslovi i zadaće Obalne straže su zaštita suverenih prava i  provedba jurisdikcije Republike Hrvatske u zaštićenom ekološko-ribolovnom pojasu, epikontinentalnom pojasu i na otvorenom moru. Obalna straža u iznimnim slučajevima pruža potporu lučkoj kapetaniji u provođenju zakona i drugih propisa iz njezine nadležnosti u obalnom moru  Republike Hrvatske i pomorskoj policiji u nadzoru državne granice na  moru. U njenom sastavu su brodovi građeni za potrebe bivše JRM i to  klase Mirna: OB-01 Novigrad, OB-02 Šolta, OB-03 Cavtat, OB-04 Hrvatska Kostajnica, BŠ-72 Andrija Mohorovičić, BS-73 Faust Vrančić, lučki remorkeri LR-71 i LR-73, pomoćni teretni brod PT-71. No nigdje ne piše da  se brodovi koriste za prijevoz poreznika. Lučka kapetanija Zadar i PU zadarska imaju sasvim solidnu flotu i za takve svrhe, pa Saljani s „osnovanom” sumnjom kažu da je tajnost dolaska na Dugi otok, ovog puta bila  presudna.