Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Dom okružen maslinikom i voćnjakom skrbi o 150 korisnika

28.06.2018. 06:45
Dom okružen maslinikom i voćnjakom skrbi o 150 korisnika


Velebnim skupom i raznovrsnim programom Dom za odrasle Zemunik na Gradini obilježio je ovih dana važan jubilej, 20. rođendan ove ustanove socijalne srbi koja je odlukom Vlade RH osnovana 1998. godine.
– Djelatnost Doma obavlja se u četiri paviljona koja su okružena maslinikom, voćnjakom, mediteranskim biljem, cvijećem, kazala je u uvodnom slovu Nataša Petrušić, ravnateljica Doma Zemunik.
Dom skrbi za 150 korisnika. Socijalne usluge dugotrajnog smještaja pružaju se za 146 korisnika, odraslih osoba s mentalnim oštećenjima u sklopu institucionalne skrbi, dok se za četiri korisnika pruža socijalna usluga organiziranog stanovanja uz podršku stručnih i preostalih djelatnika u sklopu izvaninstitucionalne skrbi.


Pomoć u kući za 48 korisnika
– U sklopu programa Pomoć u kući skrbi se za 48 korisnika, a kapacitet je namijenjen za 60 korisnika. Ante Pavić, vozač za raznošenje hrane, im je kao član obitelji, ljudski i socijalni djelatnik. Na skrbi o korisnicima zaposlena su 52 djelatnika te dva djelatnika na programu Pomoć u kući, kazala je Petrušić, mag. socijalnog rada.
U sklopu programa psihosocijalne rehabilitacije provodi se radionica starih zanata (obrada vune), kreativna likovna radionica, cvjetna radionica, hortikulturna radionica, kulinarska radionica, aromaterapija, maslinska radionica, terapijsko jahanje Udruge za rehabilitacijsko jahanje Vihor, klub Knjigoljupci, komunikacijske grupe, kulturno-zabavne aktivnosti.
– Dom posjeduje 4,8 hektara zemlje od čega se 2,4 hektara obrađuje. Od stabala imamo 200 maslina, 14 stabala marašake, 14 jabuka, deset krušaka, sedam smokava, sedam mandarina, tri šljive, tri šipka i deset trsova vinove loze, nabraja Petrušić.
Zahvaljujući zemuničkom Rasadniku Piket i Anti iz Sukošana, na 2.000 metara četvornih površine uzgajaju kupus, kelj, rajčice, papriku, krastavce, tikvice i krastavce te krumpir, salatu, blitvu, selen i peršin.
– Maslinik je okružen buhačem, ljekovitim biljem, lavandom, kaduljom i ružmarinom, a ekstra djevičansko maslinove ulje ovjenčano je brojnim zlatnim medaljama za kvalitetu, pohvalila se Petrušić.
Dom poštuje potrebe korisnika za vjerom i molitvom, organizira brojne kulturno-zabavne i sportske priredbe, humanitarne akcije te izlete. Obilježavaju sve značajnije datume kao i Dan obitelji i Dan volontera.
– Primjereno surađujemo s lokalnom zajednicom i ministarstvima. Surađujemo u projektima Zadarske županije, Sveučilišta u Zadru i udruga. Prijavili smo novi projekt "Integracija osoba s invaliditeom sinterga. Partneri smo u projektu Regionalni centar kompetentnosti, naglasila je ravnateljica Petrušić.


Prisjećanje Davorke Krnčević
Nazočnima se obratila i Davorka Krnčević, prva ravnateljica Doma za odrasle.
– Kad me prije dvadeset godina Joso Škara, prerano preminuli ministar iz Škabrnje, pozvao da započnem rad u novoosnovanoj socijalnoj ustanovi Domu za odrasle Zemunik u bivšoj Psihijatrijskoj bolnici ovdje na Gradini bilo je gotovo sve porušeno ili oštećeno, a zbog minsko-eksplozivnih sredstava bilo nam je ograničeno kretanje, prisjeća se Krnčević.
Podsjetimo, psihijatrijski odjel u Zemuniku Donjom otvoren je 1938. godine. Prvotno radi kao depadansa šibenske psihijatrije, potom kao odjel zadarske Opće bolnice. Na kraju egzistira kao samostalna Psihijatrijska bolnica s oko 250 psihijatrijskih kreveta. Bolnica je zatvorena 1991. zbog ratnih operacija.
– Postavila sam dva osnovna zadatka, razminiranje i okupljanje stručnog i iskusnog tima. Međutim, tada kao da je 15 kilometara do Zemunika iz Zadra bilo na kraju svita, nitko od stručnjaka nije htio raditi u ovom ravnokotarskom mjestu i u tadašnjim uvjetima. Zahvaljujući mojem uvjeravanju i njihovoj izuzetnoj socijalnoj osjetljivosti i velikom srcu sadašnju ravnateljicu Natašu Petrušić vraćam iz Splita kao i Mladena Marušića koji je tu radio do Domovinskog rata. U tim nam dolaze sestra Zemira Kasap i kuharica Ankica Fabijan, sada Bilaver. Velika hvala timu Doma, svim djelatnica i svima onima koji su bili s nama, poručila je Davorka Krnčević.
Na proslavi 20. rođendana nazočili su predstavnici svih socijalnih ustanova iz Zadra i Zadarske županije te iz Trogira, Lobora i Motovuna kao i brojni društveni i javni djelatnici. Za svečani štimung brinuo se mjesni KUD Sv. Kata. Voditeljica je bila Božena Kasap.




Podizanje kvalitete življenja i usluga
Naša misija je kontinuirano podizanje kvalitete življenja korisnika smještenih u ustanovi, unaprjeđenje kvalitete usluga pomoći i njege u kući, kojima se prevenira i odgađa smještaj u ustanove, te razvijanje procesa deinstitucionalizacije u suradnji s lokalnom zajednicom, istaknula je Nataša Petrušić.