Liječnici obiteljske medicine u bijelom štrajku, rade usporeno

Slika korisnika valentinam
VIŠE OD 700 ORDINACIJA
Autor: 
"Radimo i dalje, samo smo usporili držeći se smjernica, koje predviđaju 20 minuta obrade po svakom pacijentu", potvrdila je Hini Josipa Rodić, predsjednica Hrvatske udruge koncesionara primarne zdravstvene zaštite
Arhiva ZL
Ilustracija

Oko 700 koncesionara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti od utorka radi sporije izražavajući time nezadovoljstvo Nacrtom prijedloga novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti, doznaje se u strukovnoj udruzi koncesionara u kojoj ističu da je najveći odaziv liječnika u Zagrebu i Splitu, no da im se odazvalo dosta koncesionara u Rijeci i Osijeku.

Razlog revoltu liječnika primaraca leži u odustajanju resornog ministra od privatizacije ordinacija, kako su to prvo dogovorili na zajedničkoj radnoj skupini za izradu prijedloga Zakona o zdravstvenoj zaštiti (ZOZZ).

"Radimo i dalje, samo smo usporili držeći se smjernica, koje predviđaju 20 minuta obrade po svakom pacijentu", potvrdila je Hini Josipa Rodić, predsjednica Hrvatske udruge koncesionara primarne zdravstvene zaštite.

Tim tempom, kaže, mogu primiti 40-ak pacijenata dnevno, što će se pokazati kao problem u ambulantama gdje ih, zbog manjka liječnika, dnevno bude i više od stotinu.

No, danas još nema problema jer su pacijenti čuli za izmjene u radu liječnika, tako da je u cijeloj Hrvatskoj zabilježeno znatno manje pacijenata u čekaonicama, kaže Rodić.

Zakon koji 27. lipnja ide na Vladu predviđa da 25 posto liječnika ostaje u domovima zdravlja, iako se za ostanak, prema nekim anketama, izjasnilo desetak posto domskih liječnika, i premda su primarci smatrali gotovom stvari da se ide u potpunu privatizaciju.

Liječnici koncesionari najavili su i ustavnu tužbu jer smatraju da su oni koji žele biti privatnici a to ne mogu – diskriminirani.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić u utorak je odbacio informacije o većim razmjerima štrajka u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, istaknuvši da je samo manji dio liječnika koncesionara nezadovoljan nacrtom novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti, i to oni koji gledaju samo sebe i svoje interese.

"Nema nikakvog štrajka. Određeni manji broj liječnika u primarnoj manifestira nezadovoljstvo jer su (od novog zakona) očekivali maksimum za sebe i svoje interese", izjavio je ministar Kujundžić novinarima nakon sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća.

Udruga koncesionara privatne zdravstvene zaštite najavila je da koncesionari kreću u bijeli štrajk - da će pacijente pregledavati sporije, odnosno odrađivati svoj posao unutar limita koji im plaća HZZO, a to bi moglo stvoriti velike gužve u čekaonicama.

No, ministar nije zabrinut, uvjeren da je većina dionika u zdravstvenom sustavu zadovoljna novim zakonom. "To je jedan pozitivan korak koji će i dalje ostaviti za pacijente - kvalitetu i dostupnost medicine", rekao je.

Poručio je i kako u Hrvatskoj, sukladno Ustavu, treba postojati i javno i privatno zdravstvo. I jedno i drugo treba sačuvati i pustiti ih da se natječu - tko će biti bolji i jeftiniji, a sve u korist pacijenta, odgovorio je Kujundžić na nezadovoljstvo liječnika primarne zdravstvene zaštite koji tvrde da su prevareni jer novi zakon neće riješiti neravnopravnost liječnika pri domovima zdravlja i onih u koncesiji.

Ministar pak odgovara da novi zakon smanjuje prostor za eventualne manipulacije o tome tko će dobiti koncesiju, a tko neće. O svemu, ističe, konačnu odluku donose županijske skupštine, tako da je mogućnost da o tome odlučuju pojedinci - isključena. Time je odbacio strahovanja dijela liječnika da će o tome tko će "ići u privatnike" i dobiti koncesiju odlučivati župani.

Kujundžić je uvjeren i da će predloženim zakonom u konačnici ipak svi biti zadovoljni.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno