Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Poznat ubojica mladića na Zrću, cure šokantni detalji događaja

27.06.2018. 20:03
Poznat ubojica mladića na Zrću, cure šokantni detalji događaja


Nakon provedenog očevida na najpoznatijoj hrvatskoj  plaži Zrće u Novalji na otoku Pagu gdje je u srijedu oko 5.30 sati hladnim oružjem usmrćen 26-godišnji Britanac,  a dvojica njegovih sunarodnjaka u dobi od 26 i 21 godine ozlijeđena, policija  je identificirala  ubojicu i ostale sudionike. Kako neslužbeno doznajemo tamo su se sukobile dvije skupine britanskih državljana, a sve su snimile nadzorne  kamere s okolnih objekata, među kojima i ona iz kluba ispred kojeg se  napad dogodio.
– U ovom trenutku samo mogu reći kako je policija prikupila dovoljno  podataka te da imaju saznanja tko je počinitelj. Nadam se da će on uskoro biti uhićen, rekao je Denis Sokol, dežurni zamjenik Županijskog  državnog odvjetništva u Zadru napominjući kako je očevidom na licu  mjesta rukovodio njegov kolega Radovan Marijanović.


Sve snimljeno kamerom
O ovom nemilom događaju javnost je već u jutarnjim satima  izvjestila  glasnogovornica PU ličko-senjske Maja Brozičević, koja je kazala kako je  policiji poznat identitet žrtve, te da su u napadu ozlijeđena još dva britanska državljanina, od kojih jedan teško, a drugi lakše.  Za vrijeme očevida koji je trajao satima policija je trakom ogradila prostor oko kluba i dio  plaže na kojem se sukob odigrao te zabranila pristup, pa čak i djelatnicima kluba.  Ubrzo se priopćenjem za javnost oglasio Stožer za provedbu  mjera sigurnosti tijekom turističke sezone 2018.  iz kojeg se moglo doznati više detalja događaja uoči održavanja Hideouta, najpopularnijeg  britanskog festivala elektronske glazbe koji se unatrag nekoliko godina  odvija na Zrću i privlači prosječno 15-ak tisuća mladih Britanaca od kojih je, međutim, više od polovice sklono  konzumaciji droga i alkohola.
– Policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske, u suradnji s Ravnateljstvom policije i Policijskom upravom zadarskom, provode kriminalističko istraživanje ubojstva 26-godišnjeg državljanina Velike Britanije, koje se dogodilo u ranim jutarnjim satima, ispred noćnog kluba na  Zrću kod Novalje. Na mjestu događaja provodi se očevid kojim rukovodi  zamjenik Županijskog državnog odvjetnika u Zadru. Prema dostupnim  informacijama noćas oko 5.30 sati, ispred kluba, napadnuto je više stranih državljana, od kojih je jedan usmrćen, a još dva su ozlijeđena, objavili su te naveli kako je u tijeku kriminalističko istraživanje nad više osoba povezanih s događajem. 
Lakše ozlijeđenom Britancu (21) pomogli su liječnici Hitne medicinske pomoći u Novalji nakon čega je pozvan u policijske prostorije kako bi  dao iskaz, a njegov pet godina stariji prijatelj s teškim i po život opasnim  ozljedama prevezen je u zadarsku bolnicu.


Suprostavljene skupine dilera
Njemu je pružena liječnička pomoć na Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu (OHBP) nakon čega je hospitaliziran u Jedinici intenzivnog liječenja (JIL). Zamjenik ravnatelja zadarske bolnice, dr. Edi Karuc,  kazao je kako je strani pacijent stabiliziran, no da je zbog težine njegovih  ozljeda još prerano za prognoze.
– Muškarac je zadobio više ubodnih rana, provode se mjere stabilizacije, ali je on još uvijek životno ugrožen, kratko je prokomentirao dr. Karuc,  a neslužbeno smo doznali kako je 26-godišnjak ozlijeđen nožem te da  ima pet ubodnih rana u gornjem dijelu tijela. On je jučer ujutro bio pri  svijesti i te je, kako doznajemo, zadarskim policajcima dao svoj iskaz vezan uz okolnosti nemilog događaja o kojem su se jučer raspisali i britanski mediji, među kojima i Daily Star koji je prenio izjavu glasnogovornika  Ministarstva vanjskih poslova da osoblje britanskog veleposlanstva u Zagrebu nudi podršku obitelji ubijenog Britanca te da su  u kontaktu s policijom i državnim odvjetnikom u Zadru.  Opisujući događaj naveli su kako su i usmrćeni i ozlijeđeni britanski državljani tamnije puti te da je na  njih nasrnula druga skupina sunarodnjaka. Kao mogući motiv ističu sukob dviju strana oko prodaje droge na mjestu na kojem su se zatekli, a  The Sun je prenio izjave očevidaca koji su ispričali da se radilo o brutalnom napadu u kojem je bilo puno krvi. Spomenuli su i da je 26-godišnjak sav krvav doteturao do vrata kluba Kalypso nakon čega su gosti  putem razglasa pozvani da napuste objekt jer se dogodio ozbiljan incident. Naveli su i kako je ozlijeđeni Britanac podlegao ozljedama na  putu do HMP Novalja te da je kobna bila posjekotina na vratu. Njegovo  tijelo dovezeno je na Odjel patologije u OB Zadar gdje će po nalogu  Županijskog državnog odvjetništva biti obavljena obdukcija.
Iako se ovaj nemili događaj zbio na području RH, po okončanju istrage slučaj će biti prepušten pravosuđu Velike Britanije na daljnje postupanje, a isto tako i izručeni svi sudionici nemilog događaja.




Dabo: Tragediju nismo mogli  prevenirati
Gradonačelnik Novalje Ante Dabo  jučer je bio na službenom putu, no u telefonskom razgovoru kazao nam je kako mu je jako žao zbog ovog tragičnog događaja.  Obitelji stradalog britanskog državljanina izrazio je sućut i osudio svaki oblik nasilja.
– Ulažemo velike napore kako bi podigli sigurnost u našem gradu i okolnim mjestima i usprkos ovoj tragediji koju, nažalost, nismo mogli prevenirati, mislim da je ta  razina zaista na visokoj razini. U prostorijama Grada Novalje svakodnevno održavamo sastanke s predstavnicima policije, vatrogasaca, Hitne medicinske pomoći,  Stožera za provedbu mjera sigurnosti tijekom turističke sezone i svih ostalih koji su  involvirani ili na bilo koji način mogu pomoći u očuvanju i podizanju sigurnosti lokalnog stanovništva, ali i naših gostiju. Na tim sastancima razgovaramo o svakom pojedinom problemu koji uočimo, iznosimo prijedloge i potom usmjeravamo djelovanje  sa ciljem prevencije. Također, gotovo svakodnevno razgovaramo i s organizatorima  festivala, ali i vlasnicima klubova koji rade do kasno u noć. Dakle, činimo sve što je  u našoj moći, kaže Dabo dodajući kako su i sami vlasnici ugostiteljskih objekata i  raznih klubova postali svjesni mogućih opasnosti i prevencije radi postavili video-nadzor te angažirali  zaštitarske službe. Video-nadzor postavljen je i na više gradskih lokacija, kao i plakati kojima se upozorava na civilizirano ponašanje i odijevanje.


Dolaze trgovati drogom
Partijaneri, a posebice oni iz Velike Britanije, utjerali su strah u kosti prvo vlasnicima ugostiteljskih i smještajnih objekata, a potom i prijevoznicima pa danas gotovo  da nema autobusa, ni taksija bez zaštitara i čuvara reda. Svi oni najviše se boje osoba koje na Zrće dolaze trgovati drogama, ali i tvarima koje u Hrvatskoj još uvijek nisu uvrštene  na popis zabranjenih stvari,  kao što su primjerice popularni balončići i  ampule. Njih rado konzumiraju partijaneri o čemu svjedoče ranojutarnji prizori s  plaža pokrivenih odbačenom ambalažom. Dokaz je to i enormne zarade na crno koja  sa sobom nosi opasnost od sukoba preprodavača, poput, po svemu sudeći i ovog od  srijede ujutro, koji je završio tragično. Upravo to je i razlog zbog kojeg su neki klubovi u ponudu uvrstili i popularne »balončiće«  po pristupačnim cijenama, no oni kod  partijanera izazivaju agresivnost  i često drugu vrstu problema.