Prijatelji mora stižu sa 60 crno-bijelih zapisa

Slika korisnika valentinam
ATRAKTIVNA IZLOŽBA U ZADRU
„Prijatelji mora" ove godine dolaze pod nazivom „Kao nekad", a izložba gostuje u Zadru od 29. lipnja do 13.srpnja 2018. godine na Trgu Petra Zoranića i Poljani Šime Budinića. Izložba će se postaviti i moći će je se razgledati u petak, 29. lipnja već od 9 sati
Mario Romulić i Dražen Stojčić
Jedan od izložaka koji će biti postavljen u Zadru

Devetu godinu zaredom atraktivna izložba projekta „Prijatelji mora“ obilazi trgove i rive hrvatskoga Jadrana. Tijekom ljeta 2018. godine u trinaest hrvatskih gradova i mjesta izložbu će vidjeti preko milijun posjetitelja.

„Prijatelji mora" ove godine dolaze pod nazivom „Kao nekad", a izložba gostuje u Zadru od 29. lipnja do 13.srpnja 2018. godine na Trgu Petra Zoranića i Poljani Šime Budinića. Izložba će se postaviti i moći će je se razgledati u petak, 29. lipnja već od 9 sati.

Ovogodišnji postav na 60 velikih formata predstavlja niz crno-bijelih zapisa nastalih na hrvatskom Jadranu tijekom zadnjih nekoliko godina.

Posebnost izloženih vizuala je u tome što su autori koristili estetiku zlatnog doba fine-art fotografije u nastojanju da nas uz ritam mirnog i pitomog okruženja vrate u emotivni balans.

Geometrijska čistoća kompozicije vrlo često duguje zlatnom rezu, odnosno klasičnom odnosu prema objektu fotografiranja. Humanizam izloženih fotografija utemeljen je na nostalgiji za vremenima u kojima su ljudi ovisili jedni o drugima, bili emocionalno usklađeni i povezani.

U brzotrčećem digitalnom dobu u kojem živimo ova je vizualna šetnja samo još jedan poziv gledatelju s jasnom porukom: “Uspori humano”.

Radove je selektirao stručni tim festivala „Rovinj-Photodays“.

Izlažu autori Stanko Abadžić, Max Juhasz te dvojac Mario Romulić i Dražen Stojčić.

O projektu „Prijatelji mora”

Riječka udruga Livingstone i tvrtka Astoria osmislili su 2009. godine nacionalnu kulturno-turističku kampanju „Prijatelji mora“. Cilj je svake godine izložbama fotografija velikih formata na otvorenom u 13 hrvatskih gradova tijekom ljetnih mjeseci skrenuti pozornost na ulogu fotografije u medijskoj kulturi te društvenu odgovornost i stalnu vrijednost promicanja kvalitete života na Jadranu. Nakon trilogija s temama podmorja, površine mora i mediteranskih eseja, povijesnih serijala s početka stoljeća , te 50-ih i 60 tih, deveta godina donosi svojevrsni hommage zlatnom dobu fine art fotografije, ali s motivima današnjeg Jadrana.

U suradnji s turističkim zajednicama gradova izložbu ugošćuju: Rovinj , Pula , Mali Lošinj, Baška, Krk, Njivice, Zadar, Biograd na moru, Šibenik, Split, Malinska, Rijeka i Zagreb.

 

-- Slika

Mario Romulić i Dražen Stojčić

 

-- Slika

Max Juhasz

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno