Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Sandra Vukić Ministarstvu prijavila načelnika Perinića

28.06.2018. 06:50
Sandra Vukić Ministarstvu prijavila načelnika Perinića


 Bivša načelnica općine Vrsi, HDZ-ova Sandra Vukuć, Ministarstvu uprave prijavila je aktualnog načelnika, nezavisnog Luku Perinića. Navodeći razloge prijave kazala nam je kako ona i ostali HDZ-ovi vijećnici već nekoliko sjednica uzastopno ne dobivaju pozive za sjednice Općinskog vijeća, odnosno dobivaju ih nakon što su sjednice već održane.
– Široj je javnosti poznato da je nezavisna lista Luke Perinića došla na vlast u Općini Vrsi metodom čopora koristeći se lažima, obmanama i agresijom. Unatoč svemu tome dobili su jednog vijećnika više od HDZ-a i načelnika, što im je osiguralo apsolutnu vlast. Od konstituiranja Općinskog vijeća ni jedna sjednica nije sazvana u skladu s poslovnikom o radu. Na taj način je nama onemogućeno djelovanje kao općinskih vijećnika oporbe. U proteklu godinu dana Luka Perinić i njegova lista nije napravila ništa u radu osim uhljebljenja prijatelja i istomišljenika, uz načelnika i njegovu zamjenicu zaposleno je još desetak novih ljudi, kaže Vukić dodajući da je "općina Vrsi vjerojatno jedina općina u Republici Hrvatskoj s manje od 3000 stanovnika gdje su načelnik i zamjenica profesionalci".


"Svi projekti su stali"
– Evidentno je da se u godinu dana nije napravilo ništa, svi naši projekti su stali, a uz to ne poštuju se zakoni RH. S obzirom da me svakodnevno građani pitaju neka konkretna pitanja što se događa, tražila sam te odgovore od općinske vlasti, prema Zakonu o pristupu informacijama, ali i tu sam dobila odbijanje davanja odgovora. Nadam se da će državne institucije zadužene za praćenje rada lokalne samouprave odraditi posao iz svoje nadležnosti jer ovakav rad Luke Perinića i njegove grupe ne smije biti dopušten. Takav rad postaje problem ne samo oporbe, nego cijele općine jer smatram da su svima u interesu razvoj i ugled mjesta. Suzdržat ću se od ulaženja u konkretne probleme nerada i nepoštivanja zakona ove vlasti jer ne želim iznositi indicije, već ćemo sačekati dok nadležne institucije odrade svoj dio posla, poručuje Vukić.
Načelnik Perinić, pak, tvrdi drugačije. Naime, na pitanje je li točno da HDZ-ovi vijećnici pozive dobivaju nakon sjednice, o čemu je bivša načelnica obavijestila Ministarstvo uprave, te zbog čega je odbijen njen Zahtjev za informacije, Perinić kaže:


"Lažno prijavila boravište"
– Dopis od Ministarstva uprave po tom pitanju nismo zaprimili. Sandri Vukić je upućen poziv poštom za svaku sjednicu, ali s obzirom da dotičnu poštanska služba nije niti jednom zatekla na adresi na kojoj je prijavljena, uvijek bi se vratila s naznakom "obaviješteni nije primio pošiljku" jer je očito lažno prijavljeno prebivalište, a što potvrđuje i činjenica da su se na prijavljenoj adresi donedavno obavljali građevinski radovi i da za zgradu nije izdana uporabna dozvola, pojašnjava načelnik.
Što se tiče Zahtjeva za pristup informacijama, to nije u nadležnosti načelnika nego službenika za pristup informacijama i u rješenju je obrazloženo zašto se odbija zahtjev. S obzirom da se Sandra Vukić žalila Povjereniku za pristup informacijama, čeka se drugostupanjska odluka, kaže Perinić. Poriče i optužbe da se bivšoj načelnici i njenim stranačkim kolegama pozivi za sjednice Općinskog vijeća naknadno dostavljaju.




Pokušaj uručivanja poziva
– Kako je na 2. sjednici Općinskog vijeća održanoj 9. rujna 2017. godine odlučeno da se sazivanje i slanje materijala za sjednicu obavlja elektronički, od tada se pozivi dostavljaju putem elektroničke pošte. Nakon toga se članovima Vijeća koji nisu dostavili svoju elektroničku poštu poziv slao poštom i putem dostavljača, djelatnika Općine. Poslana su dva ista poziva upravo kako se ne bi moglo tvrditi da netko nije na vrijeme obaviješten. Pribavljeni su podaci za dostavu putem e-maila od svih osim Sandre Vukić, jer ona od prve konstatirajući sjednice nije bila zatečena na prijavljenoj adresi od strane poštanske službe i djelatnika Općine koji bi joj pokušavao u više navrata uručiti poziv. Isto tako, nije prisustvovala niti jednoj sjednici Vijeća od konstituirajuće sjednice. Odustalo se od prakse dvostrukog slanja jer cilj odluke od 9. rujna 2017. godine je smanjenje troškova, a ne da se dvostruko dostavlja istoj osobi, stoga joj se od tada dostavlja samo poštom. Za primjer, u prilogu se nalazi dostavnice od posljednja četiri poziva na kojima je vidljiva napomena pošte "obaviješteni nije podigao pošiljku", zaključuje načelnik Vrsi.


Perinić: Na sjednice dolazi samo jedan HDZ-ov vijećnik
Pojašnjavajući rad HDZ-ovih općinskih vijećnika načelnik Perinić kaže kako na sjednice Općinskog vijeća od HDZ-ovih vijećnika dolazi samo Lovre Perinić.
– Ostali izgleda da nisu zainteresirani sudjelovati na sjednici, iako su u par navrata upozoreni od strane djelatnika koji je osobno uručivao pozive, kaže načelnik.