Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Savršeni ljetni odmor za desetak obitelji

27.06.2018. 07:10
Savršeni ljetni odmor za desetak obitelji


KRAJ – Treću godinu za redom u samostanu sv. Duje u Kraju na otoku  Pašmanu proslavljen je Dan državnosti. I kao što je upravitelj ovog drevnog franjevačkog samostana fra Ante Kekez, pozivajući prošloga mjeseca  vjernike na trodnevnu duhovnu obnovu uoči  blagdana sv. Duje rekao  „Gubimo se u utrci s vremenom, često ne znamo gdje su prave vrijednosti koje donose unutarnji mir, sreću, radost, blagoslov… Zato dođi! I ne  propusti milosnu priliku za živi susret s Isusom Kristom koji ti nudi na  Izvoru žive vode….Pozivu su se ovaj put za Dan državnosti odazvalo 10- ak obitelji iz Zagreba i Splita, i nisu požalili. A došli su na poticaj dr. Danijele de Micheli Vitturi, liječnice iz Splita i majke osmero djece. Ova  svestrana liječnica na radiju „Marija" od 2004. uređuje i vodi nekoliko  emisija: „Živjeti ljubav", „Stella Mariš", „U suvremenom okružju", „Vijesti", i neke prigodne emisije. Od 1997. godine sudjelovala je i aktivno  surađivala na Obiteljskim ljetnim školama Obiteljskog centra FTIDI, koje  je vodio p. Jure Bosančić. Aktivno djeluje u Hrvatskome katoličkom liječničkom društvu od 1994. i Hrvatskoj zajednici bračnih susreta od  1998. godine.


Obitelji s petero i više djece


– Ovdje je zaista prekrasno. Došli smo supruga i ja i naših šestoro djece. Ovdje u samostanu imamo  pravi odmor za dušu i tijelo. Lijepo je i  prostrano, šetamo, razgovaramo, molimo i odmaramo, pa bih zaista ovo  preporučio svima, govori dr. Mirko Karačić, internist iz KB Dubrava. Njegova supruga, također liječnica Edvina Maras Karačić dodaje kako su sve  obitelji, koje su s njima trenutno na odmoru u Kraju, s više djece, a ideja  je da budu podrška jedni drugima.




– Na ovaj način imamo lijep i ugodan odmor popraćen molitvom. Svaki dan fra Ante ima misu za nas, a ambijent je više nego opuštajući, govori ova majka šestoro djece.


Fra Ante Kekez, upravitelj 600 godina starog samostana sv. Duje u Kraju kaže kako bi bio grijeh propustom kada se ovaj samostanski biser ne  bi više otvorio posjetiteljima.


– Samostan je bio i previše zatvoren, a intencija je da to samostansko  blago otvorimo ljudima, posjetiteljima te da to bogatstvo evangelizacijom kulture predamo ljudima, da ga ne čuvamo ljubomorno samo za sebe nego da tu riznicu predstavimo svim ljudima dobre volje iz Hrvatske i  svijeta i pokažemo im kako Hrvati imaju i kulturološki i religiozno što  pokazati svijetu. U samostanu postoji prekrasan muzej koji je godinama  bio zatvoren i na neki način zapušten. Prošle godine smo ga restaurirali i  to je bio početak otvaranja samostana posjetiteljima. Ove godine to će  biti intenzivnije. 


Samostani kao oaze tišine i mira


U sklopu muzeja postoji prekrasan klaustar, Bogom dana lokacija za  različite vrste susreta kroz ljeto kao što su koncerti, predstavljanja, predstave i slično, tako da i taj klaustar dobiva svoj smisao, govori fra Ante.   Samostan sv. Duje u Kraju raspolaže s 15-ak soba i trideset ležaja, a ono  što imaju u samostanu, nemaju nigdje drugdje: mir, tišinu, klaustar, crkvu i maslinik, a u blizini je i benediktinski samostan na Ćokovcu.


I tako je i ove godine na posebno svečan način u Kraju proslavljen Dana državnosti, a vrlo lijepi događaji slijede i za blagdan Gospe od Anđela,  2. kolovoza kada bude procesija s Gospinim kipom koji je u Kraj donesen  iz Korčule.


– Kroz ovo ljeto će zaista biti puno događanja uz pomoć naših prijatelja iz Isusovačke mladeži iz Zagreb, pa će svaki tjedan biti neki događaj  u klaustru samostana. Ljudi tišinu ne mogu naći baš na bilo kojem mjestu, bilo kojem izvoru, a samostani su sve više i više atraktivni upravo za  mir, sabranost i tišinu. Da se čovjek od zgode do zgode povuče iz ovog  svijeta, ove buke i svakodnevice koja nas na svoj način tare i uništava, zaključuje fra Ante Kekez, upravitelj samostana Sv. Duje u Kraju na otoku  Pašmanu.