Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

SDP u stranački klub pozvao – vijećnicu MOST-a

27.06.2018. 10:54
SDP u stranački klub pozvao – vijećnicu MOST-a


Uoči današnje sjednice Županijske skupštine nevjerojatne se kombinacije događaju u klubovima vijećnika, a sve sa ciljem da bi se zadržao broj potrebnih glasova.
Tako je, prema informaciji iz Mosta, predsjednica Županijskog odbora SDP-a, Renata Sabljar-Dračevac, u Klub vijećnika SDP-a pozvala vijećnicu – Mosta! Riječ je o Kseniji Gregov koja se u međuvremenu razišla sa svojom strankom, ali je formalno još uvijek članica jer joj nisu poslali ispisnicu. Naime, u studenom prošle godine, razočarana situacijom u stranci i odnosom rukovodstva koje je tražilo da im vrati mandat dok je ležala na bolesničkoj postelji, Gregov im je poručila da to neće učiniti. Nije nikad dobila ispisnicu, a pretpostavlja se kako je to zbog toga da Most u Županijskoj skupštini ne bi ostao na samo jednom vijećniku.
Da su je pozvali u SDP-ov Klub vijećnika jučer nam je potvrdila sama Gregov, no čini se kako od toga neće biti ništa jer kaže kako "ne želi ulaziti ni u čiji klan".
– Nisam na prodaju, glasat ću po svojoj savjesti, izjavila nam je Gregov uoči sjednice.


HNS neće natrag u koaliciju
Naime, njezina je ruka strankama poput SDP-a u ovom trenutku dragocjena jer bi nakon tri "odmetnuta" vijećnika, županijsko rukovodstvo trebalo što veći broj pouzdanih ruku u županijskom Klubu vijećnika. Situacija im je poljuljana nakon što je SDP-ov Klub već napustio njihov koalicijski partner, vijećnik HNS-a Milan Stojanov.
On, pak, kaže kako ga SDP nakon njegova odlaska iz koalicijskog kluba više nije zvao, vjerojatno zato što znaju da je to njegova definitivna odluka:
– Nema šanse da se vratim u SDP-ov klub, u Županijskoj skupštini djelujem samostalno kao vijećnik HNS-a i koalicija u Klubu vijećnika za mene je završena priča, poručuje Stojanov.
Situacija na današnjoj sjednici Županijske skupštine tim će biti zanimljivija jer Sabljar-Dračevac nije uspjela smijeniti svoje vijećnike u županijskim odborima te je neizvjesno kako će oni glasovati po točkama dnevnog reda u kojima će njihova predsjednica navodno dati podršku HDZ-u. To je ona situacija koja se već nekoliko puta ponovila, a zbog koje su oporbeni vijećnici u Županiji Sabljar-Dračevac prozivali zbog tihe koalicije sa SDP-om. I ne samo oni, nego čak i vlastiti joj stranački kolege.


Pokušaj smjene vijećnika
Danas će se stoga vidjeti ima li i u kolikoj mjeri šefica županijskog SDP-a kontrolu na svojim vijećnicima te hoće li troje njih, kao i ranije, napustiti sjednicu ne želeći postupiti po njenom naputku o glasovanju.
Naime, poznato je da je Sabljar-Dračevac pokušala zadržati kontrolu nad svojim vijećnicima u Županijskoj skupštini pokrećući razrješenje troje SDP-ovaca na Odboru za izbor i imenovanja, no prijedlog joj nije prošao zahvaljujući vijećnicima Neovisnih za Hrvatsku.
Troje njenih vijećnika, Suzana Jakovac, Nino Mrčela i Dejan Hartman, tako i današnju sjednicu dočekuju na svojim dužnostima u odborima, čime rukovodstvo SDP-a gubi kontrolu nad njihovim glasovima. Što to u praksi znači već je pokazala situacija u kojoj je ovo troje SDP-ovih vijećnika napustilo sjednicu Županijske skupštine ne želeći poslušati upute Sabljar-Dračevac o podršci HDZ-u.