Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

NIŠTA OD NOVOG ZAKONA Iz Zagreba se ne vidi – more!

27.06.2019. 11:03
NIŠTA OD NOVOG ZAKONA Iz  Zagreba  se ne vidi  – more!


I dok se nacija već danima intenzivno bavi pitanjem  tko će u drugi krug predsjedničkih izbora iako, aktualnoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović ističe mandat tek sredinom veljače  sljedeće godine i kanditaturu još nije ni objavila, krucijalni životni  problemi koji nam određuju svakodnevicu prolaze "ispod radara"  kao što je primjerice, Zakon o otocima.


Puna usta naših otoka i otočana i obećanja
Vladajućima su uvijek puna usta naših otoka i otočana i obećanja  kako im žele olakšati i poboljšati život, a Ministarstvo regionalnog  razvoja i fondova EU, nije u zakonskom roku donijelo niti jedan –  jedini pravilnik za normalnu i cjelovitu primjenu Zakona o otocima.
Zbog toga je Udruga za razvitak hrvatskih otoka – Otočni sabor  jučer uputila otvoreno pismo predsjedniku Vlade Republike Hrvatske i predsjedniku Hrvatskog Sabora napominjući među ostalim,  kako otočanima ne treba olakšati život, nego im treba jednakost  šansi, mogućnost da svoj život na otoku razvijaju na način kao da  su na kopnu jer život na otoku, rođenjem ili odabirom, ne smije biti prepreka razvoju težnji koje suvremeni čovjek ima. 
Ogorčen je i Denis Barić predsjednik Otočnog sabora koji je rekao kako od novog Zakona o otocima nema – ništa.
– Koliko god smo bili zadovoljni novim Zakonom o otocima, toliko smo sad nezadovoljni i ogorčeni. Donesen je zakon koji se ne  može primjenjivati jer nije donesen niti jedan pravilnik niti onaj o  indeksaciji otoka, niti o otočnim koordinatorima, ništa… Opet smo  građani drugog reda i zato smo uputili otvoreno pismo Vladi i Saboru, pa ćemo vidjeti što će biti – rekao je Denis Barić naglašavajući  kako je u pitanju kršenje Zakona o otocima.


Otvoreno pismo Otočnog sabora
– Hrvatski su otoci prirodno bogatstvo koje, prema članku 52. Ustava RH, zajedno sa svojim nekretninama koje su od osobitog nacionalnog, povijesnog, gospodarskog i ekološkog značenja, predstavlja posebni interes Države i ima njezinu osobitu zaštitu. Sabor Republike Hrvatske je donio novi Zakon o otocima koji je stupio na  snagu 29.12.2018. godine, a za njegovu primjenu u potpunosti bilo  je potrebno donijeti devet pravilnika i jednu odluku. Nažalost, moramo skrenuti pozornost da pravilnici i odluka, nisu doneseni u zakonskom roku. Otočni sabor smatra da je Zakon o otocima donesen radi boljeg i kvalitetnijeg života na otocima. Predsjedniče Vlade  Republike Hrvatske i predsjedniče Hrvatskog sabora, otočani  očekuju da se zakoni koji se donose u Hrvatskom saboru moraju  provoditi pa tako i Zakon o otocima, stoga i traže odgovornost zbog  neprovedbe istog. Donošenjem zakona otočani su očekivali da će i  njegovom provedbom osjetiti mogućnost boljeg i kvalitetnijeg života, posebno na otocima koji su zakonom proglašeni otocima sa  specifičnim položajem. Temeljem čl: 47 stavak 2. nadzor nad provedbom Zakona o otocima nadležno je Ministarstvo regionalnog  razvoja i fondova EU, koje upravo ne provodi zakon za koje je nadležno. Ne možemo dozvoliti da kvaliteta života oko 130 tisuća  otočana, ovisi o osobama iz i uz Ministarstvo koje možda ne poznaju najbolje otočnu problematiku, kao ni probleme, potrebe i zahtjeve veoma specifičnih otočkih sredina, a svi znamo da se iz Zagreba ne vide hrvatski otoci. Predsjedniče Vlade Republike Hrvatske i  predsjedniče Hrvatskog Sabora, Otočni sabor traži od Vas da u okviru svojih nadležnosti utvrdite postoje li valjani razlozi za gore navedeno stanje u provedbi Zakona o otocima. Ako postoje valjani razlozi, molimo Vas da nas o tome izvijestite, kako bi mogli sa stajališta ljudskih i moralnih obveza spram otočana, pokrenuti daljnje  aktivnosti u cilju provođenja Zakona o otocima. Također, zahtijevamo da izvršite svoje obećanje o preseljenju Uprave za otoke na –  more!- stoji u otvorenom pismu kojeg su uputili članovi Vijeća  Otočnog sabora.
 




Boduli nemaju gdje sjesti dok čekaju  brod!
Pitanje županijske vijećnice Vesne Sabolić na posljednjoj, prekinutoj sjednici  Skupštine Zadarske županije također, je jedna od ilustracija koliko je težak "bodulski  kruh". Ona je naime, izvjestila svoje kolege, resorne pročelnike i župana Božidara  Longina o iskustvu iz prve ruke, ali i o primjedbama brojnih otočana koji su joj se  požalili kako u trajektnoj, ali i gradskoj luci nema nadstrešnica, ni klupa…
– U Gaženici je velika udaljenost od parkinga do trajekta. S obzirom na to da nam  je većina otočnog stanovništva starije životne dobi, njima je to problem. U još većem  su problemi otočani koji na svom otoku nemaju dućan, pa ruku punih spize moraju  do trajekta. Što se pak, tiče nadstrešnica i klupa, toga nema ni u Gaženici, a niti u  gradu. Obično se dogodi da ljudi dođu malo ranije, prije ukrcaja, a onda nemaju gdje  sjesti, a niti se skloniti od vremenskih uvjeta. Druga stvar je da nisu ni autobusne linije dobro usklađene jer autobusi ne prate vozni red trajekata i katamarana. Mislim  da se Županijska lučka uprava i Liburnija nisu dobro iskoordinirale. Župan mi je  obećao da će sve to provjeriti i čak on, osobno napraviti đir da vidi kako to sve u svakodnevnom životu,  funkcionira. Ako bude volje, mislim da bi se sve moglo ispraviti i  iskoordinirati, a klupe i nadstrešnice nisu neka velika financijska stavka. Pa, svako  autobusno stajalište to mora imati – zaključila je Vesna Sabolić dodajući, kako drži  župana Longina – za riječ.