PLAŽA U MASLENICI "Za kiosk nije potrebna građevinska dozvola i nema septičke jame koja zagađuje more"

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Jure Zubčić iznosi pritužbu na objekt, a Općinski komunalac Frane Baričević ističe:
Zubčić je slučaj prijavio i Državnom inspektoratu te Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, Upravi za zaštitu prirode s molbom da provjere dokumentaciju za građenje kojom raspolaže objekt u Maslenici, lociran na samoj plaži, koncesijsko odobrenje koje bi se odnosilo na ovu lokaciju, kao i zbrinjavanje otpadnih voda
Kiosk na plaži u Maselnici postao predmet propitkivanja

Redakciji Zadarskog lista javio se gradski vijećnik SDP- a, Jure Zubčić, s pritužbom o objektu pod nazivom Juksi, u vlasništvu Juraja Koića, koji se nalazi na samoj plaži u Maslenici. Naime, kako tvrdi  Zubčić, isti se upravo nadograđuje te nema nikakve oznake izvođenja radova te Zubčić sumnja da objekt uopće ima potrebne dozvole za gradnju, a čak i kvadraturom premašuje veličinu kojom je prema pravilniku o  jednostavnim građevinama dozvoljena gradnja bez građevinske dozvole.  Zubčić nadalje navodi kako je vlasnik betonirao unutar mora kako bi nadogradio terasu, međutim bez istaknutih podataka o investitoru, izvođaču ili bilo kakvih informacija o samom zahvatu.

Zubčić: Nema nikakve obavijesti

- Kako nema nikakve obavijesti nepoznato je temeljem čega se  građevina koja je na pomorskom dobru gradi. Koncesijsko odobrenje  koje izdaje Općina ne postoji u godišnjem planu za koncesijska odobrenja što je nužno prema pravilniku u slučaju davanja koncesijskog  odobrenja na pomorskom dobru. Ako to odobrenje i postoji, ono nije  dostupno u niti jednom javnom dokumentu, kazao je Zubčić dotičući se  najproblematičnijeg segmenta cijele priče - septičke jame.

- Objekt nije spojen na niti jedan oblik odvodnje već za odvod otpadnih voda koristi propusnu septičku jamu koja je zatvorena te cijeli njen  sadržaj ide u more, tvrdi Zubčić.

Zubčić je isti slučaj prijavio i Državnom inspektoratu te Ministarstvu  zaštite okoliša i energetike, Upravi za zaštitu prirode s molbom da provjere dokumentaciju za građenje kojom raspolaže objekt Cafe bar Juksi u  Maslenici, u Općini Jasenice (lociran na samoj plaži, na pješačkom odvojku prema moru, s Ulice Gojka Šuška, Tratarica bb), koncesijsko odobrenje koje bi se odnosilo na ovu lokaciju, kao i zbrinjavanje otpadnih  voda.

Ispred Općine Jasenice, na upit nam je odgovorio komunalni redar  Frane Baričević u kojem pojašnjava kako je Juraj Koić dostavio Vijeću za  davanje koncesijskog odobrenja općine Jasenice 2014. godine Zahtjev za  dodjelu koncesijskog odobrenja za djelatnost ugostiteljstvo i trgovina,  sredstva kiosk i pripadajuća terasa objekta. Uz zahtjev je, dodaje Baričević, dostavio i idejno rješenje te mišljenje da se sukladno Pravilniku o  jednostavnim građevinama i radovima ne izdaje građevinska dozvola.

Imali nedavno sličan slučaj

- Što se tiče površine objekta, sukladno Pravilniku o jednostavnim  građevinama i radovima, za kiosk nije potrebna građevinska dozvola, a  što se tiče terase objekta površina nije ograničena. Tijekom 2017. godine  podnesena je prijava da se radi o gradnji, ali je postupak obustavljen  Rješenjem Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, KLASA:PR/I- 342-40/17-01/59, od 19. 10. 2017. godine, pojasnio je Baričević dodajući  kako se ove godine objekt renovirao, te se tijekom renoviranja nisu izvodili nikakvi radovi kojima bi se povećala površina u odnosu na dosad izdano koncesijsko odobrenje.

- Na dijelu Vaših fotografija koje ste nam dostavili i koje su fotografirane početkom izvođenja radova, u usporedbi s novim fotografijama (od  prije nekoliko dana) vidljivo je da se površina terase i objekta nije mijenjala. Također, imali smo sličan slučaj nedavno, te smo od Ministarstva  mora, prometa i infrastrukture, te od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja zatražili mišljenje o takvoj vrsti objekata, te smo u oba  slučaja dobili odgovor kako se radi o objektima i radovima koji se mogu  izvoditi bez građevinske dozvole, kazao je Baričević dodajući kako, što se  tiče tvrdnje da koncesijsko odobrenje ne postoji u godišnjem Planu  upravljanja pomorskim dobrom, Općina Jasenice donosi Plan upravljanja pomorskim dobrom u tekućoj godini, za sljedeću godinu.

Ugrađen pročišćivač

- U pravilu, potvrdu na naš Plan upravljanja pomorskim dobrom dobijemo od Zadarske županije, Upravnog odjela za pomorsko dobro, more i promet već u siječnju. Svi planovi upravljanja pomorskim dobrom  dostupni su na službenoj internetskoj stranici Općine Jasenice u Službenim glasnicima Općine Jasenice. Očito osoba koja je prijavila slučaj nije  uložila dovoljno truda i dobro pregledala Uredbu i akte Općine Jasenice,  tvrdi Baričević.

Nadalje, Baričević vezano za septičku jamu, tvrdi kako se ne radi o  propusnoj jami.

- Bio je ugrađen pročišćivač koji pročišćava otpadne vode na razinu od  cca 98%. Također, već godinama se redovito tijekom turističke sezone  vrši ispitivanje čistoće i kvalitete mora i to baš na lokaciji koja je od navedenog kioska i terase udaljena cca 10 - 15 m. Nikad do sada nije bilo problema s čistoćom mora, što ne bi bilo tako da se otpadne vode ispuštaju  direktno u more, kazao je Baričević naglasivši kako se sve navedeno  može potkrijepiti dokumentacijom koja se nalazi u Općini Jasenice, a  dio dokumentacije koji se odnosi na ranije prijave je i kod vlasnika objekta.

Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika mete
Zanima me rodbinska veza "janjičara" Martina Baričevića, komunalnog redara Frane Baričevića i vlasnika objekta. Mora da je sve čisto. Domojebi!