Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

SLUČAJ NINČEVIĆ Don Marino: “Tužan sam zbog postupanja Nadbiskupije”

27.06.2019. 11:55
SLUČAJ NINČEVIĆ Don Marino: “Tužan sam zbog postupanja Nadbiskupije”


Kada smo ga jučer dobili telefonom u Zagrebu, zadarski svećenik don Marino Ninčević nije mogao skriti razočarenje nakon priopćenja Zadarske nadbiskupije objavljenog na njihovoj internetskoj stranici. Nadbiskupija je zacijelo znala da će priča o "odmetnutom svećeniku" izazvati lavinu reakcija u javnosti, tim više što Crkva svoje probleme voli rješavati potajice, što dalje od očiju javnosti. 
Bilo je, naime, mnogo većih afera sa svećenicima preljubnicima, onima koji su u ljubavnoj vezi dobili djecu ili onima koji su pijani skrivili prometne nesreće, ali je Nadbiskupija sve to voljela rješavati iza zida svojih odaja, nikako pojašnjenjima za javnost.
Javna poruka don Marinu Ninčeviću odaslata putem priopćenja – za koje se savršeno znalo da će ga mediji prenijeti – stoga je presedan u apostolskom djelovanju Zadarske nadbiskupije. Ovakav način komuniciranja s vlastitim svećenikom upravo zato ima jednu jasnu poruku, ali i cilj kojega je zadarski kler sebi zacrtao u slučaju "svećenika manekena".


Dobio sam usmenu dozvolu
Naime, klupko se je brzo zakotrljalo, Nadbiskupija sada šuti, a svećenik preko medija pokušava poručiti da nije kriv jer mu je "zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić, usmeno 20. siječnja 2014. godine dopustio odlazak iz Nadbiskupije i rad na Hrvatskim studijima, te ga sukladno tome razriješio svih dužnosti u Zadarskoj nadbiskupiji".
Priopćenje pak što ga je don Marino poslao redakcijama odaje kako se svećenik, ako ne u zbilji, a onda zasigurno u svojoj duši, već razišao sa Zadarskom nadbiskupijom te ga i nije osobito briga za mišljenje svojih šefova. Evo i zašto.
U svom odgovoru na priopćenje Nadbiskupije u kojemu obrazlaže zašto nije kriv, don Marino kao zadnju točku navodi – obavijest o promociji svoje knjige!
Najprije navodi kada mu je i kako nadbiskup Puljić dao dozvolu za rad na Hrvatskim studijima, a onda na kraju priopćenja doslovno poručuje:
– Predstavljanje knjige autora Zdenka Balaža i Marina Ninčevića, „Kognitivna kibernetika-Računska racionalnost misaonih sustava“ bit će 26. lipnja 2019. u 20 sati u dvorani Panorama, 17. kat, u hotelu Westin.


Promocija knjige u Westinu
Čini se kako je mladi svećenik procijenio kako mu je sva galama koja se digla oko njega i promocije Varteksovih odjela i putovanja u Afriku zapravo izvrsna prilika za promociju knjige. I to ne bilo gdje, nego u – hotelu Westin.
Svećenici svoje knjige promoviraju po nadbiskupijama, njihovim knjižarama ili sveučilištima, ali nikako po elitnim hotelima. No, čini se kako je netko dobro procijenio da je upravo sada najbolje vrijeme za promociju knjige. Nema sumnje da su se za nju zainteresirali i oni kojima tema knjige nije osobito zanimljiva, osobito mediji kojima je promocija knjige jednog svećenika i njegova koautora do izbijanja afere bila potpuno irelevantan događaj. 
Poziv na promociju knjige, a nakon prepričavanja razgovora s nadbiskupom, zapravo je i Ninčevićeva poruka Zadarskoj nadbiskupiji o tome kako mu i nije osobito stalo do njihove odluke. Jer da jest, umjesto u Westinu, jučer bi se već bio stvorio pred nadbiskupovim uredom moleći za oproštaj.




Predlagao sam razborita rješenja
No, Ninčević s jedne strane smatra kako nema razloga za pokajanje, a s druge mu se očito omilio život van strogih crkvenih kanona. Naime, u jučer nam poslanom priopćenju tako navodi što se dogodilo nakon što mu je nadbiskup dao odobrenje za predavanje na Hrvatskim studijima:
– Nadbiskup je dvije godine nakon toga zatražio da se vratim u Zadarsku nadbiskupiju tvrdeći da mi nije dao dopuštenje da predajem na Hrvatskim studijima. Predlagao sam Nadbiskupu da se nađu razborita rješenja koja bi bila ne samo na obostranu korist nego nadasve na korist Crkve. Budući da se oko toga nažalost nismo mogli dogovoriti, obratio sam se mjerodavnim tijelima Apostolske Stolice. Taj postupak je još uvijek u tijeku i ne radi se o kaznenom postupku koji bi se vodio pred tijelima Svete Stolice protiv mene, kako se mogao dobiti pogrešan dojam iz priopćenja Glasa Koncila. Crkveni dokumenti potiču svećenike da se bave znanstvenim usavršavanjem, pa i znanostima koje nisu teološke – poručuje na kraju don Marino.


Nije imao dopuštenje crkvenih vlasti
Nadbiskupiji se njegovo "znanstveno usavršavanje" i manekenstvo za Varteks očito ne sviđaju jer su mu priopćenjem javno poručili:
– Mnogi čitatelji i dobronamjerni vjernici misle kako je sve to što mediji pišu o don Marinovim aktivnostima u redu. Nažalost, nije. Don Marino dr. Ninčević, naime, nije imao dopuštenje crkvenih vlasti za sklapanje ugovora o radu na Hrvatskim studijima, kao što nije imao ni prethodno dopuštenje za studij pedagogije. Isto tako, izuzev one „slobodne godine“ (2014.), on nema dopuštenje boraviti izvan Nadbiskupije, a već je četiri godina nezakonito odsutan i bavi se poslovima za koja nema crkveno dopuštenje. O svemu tome vodio se i vodi crkveni proces koji se dosada odvijao u diskreciji. Radi spomenutih napisa u medijima i potrebne jasnoće o samom slučaju, kao i objašnjenja vjernicima u Zadarskoj nadbiskupiji koji često pitaju o tom slučaju, učinilo nam se potrebnim dati ovo priopćenje – poručuju iz Nadbiskupije. 
Zanimljivo je da istu "potrebnu jasnoću" nemaju kada je riječ o puno ozbiljnijim problemima kojih imaju sa nekim svećenicima i zbog kojih zavlada apsolutna "silenzio stampa" kako bi se o aferi što manje govorilo.
 


Don Marino o cijelom slučaju
Don Marina Ninčevića jučer smo dobili telefonom uoči promocije njegove knjige, pitajući je li ga itko iz Nadbiskupije kontaktirao prije objave priopćenja. Evo što nam je odgovorio:
– Moram priznati da sam tužan zbog postupanja Nadbiskupije i smatram da postoje drugačiji načini rješavanja ovoga pitanja koji su prihvatljiviji i za Nadbiskupiju i za Crkvu. Dobivam jako puno poziva svojih kolega i prijatelja. U cijeloj priči sam sretan sto mi se javljaju ljudi koji mi daju podršku. Smatram da je to najsnažnija potvrda da ipak moj rad, trud i posvećenost drugima imaju smisla. Vjerujem kako će me kontaktirati i iz Nadbiskupije – kazao nam je svećenik.
Na pitanje pak zna li hoće li biti sankcija od strane Nadbiskupije, kratko odgovara:
– Pričekajmo okončanje postupka. Odluke Svete Stolice i Svetog Oca ću poštovati i prihvatiti.