Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Biličiće iz Slavonskog Broda Vir je odmah osvojio

27.06.2020. 11:31


Četvrtu godinu uzastopno Udruga dragovoljnih darivatelja krvi Vir i humanitarna udruga Dobra volja iz Zagreba organiziraju besplatna ljetovanja na Viru za obitelji slabijeg imovinskog stanja, ili za osobe kojima je odmor na moru dio terapije i zdravstvene skrbi. U srpnju 2017. godine na Vir su tako posredstvom Dobre volje i virskog UDDK-a na Vir došle dvije obitelji iz Zagreba i Bjelovara, a suradnja koju su pritom ostvarili predsjednica Dobre volje Marijana Matešić i predsjednik virskog UDDK-a Goran Vicković, otad nije prestala.


Vir uživo
Ovoga se ljeta zato dvije nove obitelji raduju ljetovanju na otoku, od kojih je jedna tijekom prošlog i ovog tjedna već bila smještena u kući Monike i Tomislava Krznarića, Brođana koji žive i rade u Beču, a na Viru već 15 godina imaju obiteljsku kuću. Supružnici Krznarić prošle su godine također ustupili svoju kuću za potrebe ljetovanja hrvatskih obitelji s kontinenta, a s kontinenta – iz njihovog Slavonskog Broda – došli su i peteročlani Biličići. Večer prije nego što će slavonska obitelj spakirati stvari i krenuti na put prema otoku, na televiziji su gledali prilog o Viru. Bilo je to prvi put da su vidjeli Vir u živoj slici, a samo dan kasnije i uživo.
– Prekrasan je Vir, baš je lijepo na otoku, a predivna je i kuća u kojoj smo smješteni. Kada smo dolazili mislili smo kako su na Viru uglavnom u pitanju neki mali apartmani i ljetne kućice, jer puno Brođana ima apartmane na Viru, ali zaista nismo očekivali ovako lijepu kuću na samom moru, kaže gospođa Dragica Biličić, majka Glorije Biličić, mlade osobe sa sindromom Down (kromosomski poremećaj) kojoj kupanje u moru predstavlja rehabilitaciju koju je dotad provodila na gradskom bazenu u Slavonskom Brodu.


Gloria uživa u plivanju i kupanju
A za Gloriju je plivanje više od rehabilitacije, odnosno strast koju je, kaže Dragica, teško objasniti.
– Gloria zaista uživa u plivanju i kupanju. Školu je završila lani, pa kako nije imala drugih aktivnosti, priključili smo se paraplivačkom klubu u Slavonskom Brodu. Tada su nam ponudili ovaj ljetni aranžman na moru u koji je bila uključena cijela obitelj, priča gospođa Dragica. Na Vir su Biličići zato došli gotovo u punom sastavu: mama Dragica, kćer Gloria, sin Boris i njegova supruga Barbara te njihov sin Lovre. Svi osim Dragičinog supruga Antuna, dobrovoljnog darivatelja krvi sa 130 darivanja, koji je morao ostati na njihovom seoskom imanju u Zbjegu kako bi vodio posao.
– Nismo imali nikakva posebna očekivanja kada smo krenuli prema Viru, pa su nam srdačan doček i dobrodošlica koju su nam priredili na otoku, zaista bili lijepo i nesvakidašnje iskustvo. Ova je akcija humana i hvalevrijedna, ističe gospođa Dragica, uz posebnu zahvalnost svima koji su organizirali ovu akciju te supružnicima Krznarić koji su im ustupili svoju obiteljsku kuću.




Druženje s predstavnicima Općine Vir i članovima UDDK Vir
Večer prije nego što su Biličići iz Vira krenuli nazad prema Slavonskom Brodu, po tradiciji je organizirano oproštajno druženje s predstavnicima Općine Vir i virskog UDDK-a. Destinacijska kompanija Vir turizam počastila je virske goste večerom u restoranu Kotarina, a na druženju s brodskom obitelji bili su zamjenik načelnika Općine Vir Antonio Vučetić, predsjednik Općinskog vijeća Rajko Radović, predsjednik UDDK Vir Goran Vicković te članovi udruge Ljiljana Kapović, Sandra i Alen Glavan. Ovu humanitarnu akciju pomogli su još pizzerija Me Gusta i pekarna Kod Pere.


»Prekrasan je Vir, baš je lijepo na otoku, a predivna je i kuća u kojoj smo smješteni. Kada smo dolazili mislili smo kako su na Viru uglavnom u pitanju neki mali apartmani i ljetne kućice, jer puno Brođana ima apartmane na Viru, ali zaista nismo očekivali ovako lijepu kuću na samom moru«
Dragica BILIČIĆ