Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Bit će mi veliki gušt raditi u Zadru i nadam se uspješnoj sezoni

27.06.2020. 11:09


Jučer ujutro u press salonu na Višnjiku konačno je javnosti predstavljen novi trener Zadra Veljko Mršić kao i njegov prvi pomoćnik Ivan Perinčić. Mršić koji se već duže vremena spominjao kao prva opcija za novog kormilara zadarskog broda dosad je u svojoj 14-godišnjoj trenerskoj karijeri vodio pet klubova, od Splita, preko Varesea, Cibone, Cedevite do Bilbaa, a trenutačno obnaša i funkciju izbornika hrvatske košarkaške reprezentacije. Iako se može kazati da je iskusan trener koji iza sebe ima i konkretnih uspjeha, prije svega naslov prvaka Hrvatske s Cedevitom, dolazak na užarenu stolicu Zadra za njega kao i svakog hrvatskog trenera predstavlja ipak nešto posebno. Takva čast voditi klub iz grada koji je kolijevka košarke u našoj zemlji motiv je sam za sebe, pogotovo jer je dosad u Krešinom domu boravio samo na suparničkoj strani, u svojstvu trenera protivničke momčadi.


Velika čast
– Zahvalio bih se ljudima iz kluba što su me izabrali za novog trenera. Velika mi je čast i zadovoljstvo biti tu, u Zadru. Vrlo brzo smo se dogovorili iako je bilo nekih problema jer sam pod ugovorom sa Hrvatskim košarkaškim savezom i tu je trebalo riješiti neke stvari te se zbog toga cijela situacija malo odužila. No, još prije dva tjedna smo se KK Zadar i ja zapravo sve dogovorili i tada smo Brane (Longin op.a.) i ja počeli voditi razgovore o sljedećoj sezoni. Znam gdje dolazim, puno sam puta tu dolazio doduše na suparničkoj strani, i kao igrač i kao trener. I uvijek sam osjećao nakon tih utakmica žal što u svojim sredinama gdje sam bio nismo imali takvu podršku publike kao što Zadar ima. Zadar je jedan mali grad koji ima trenera koliko ima i stanovnika tako da će biti veliki gušt tu raditi i nadam se da ćemo stvoriti sve preduvjete za jednu uspješnu sezonu – kazao je Mršić u uvodnom obraćanju nakon kojeg je odgovarao na konkretna pitanja novinara. Prvo se odnosilo na planirani početak priprema koji je dok se ne objavi datum početka natjecanja u regionalnom i domaćem prvenstvu zasad još uvijek nedefiniran.
– Što se tiče treninga i početka priprema to je u ovom trenutku neizvjesno jer se još uvijek ne zna početak ABA lige kao ni hrvatskog prvenstva. To bi trebalo biti poznato do negdje 5. srpnja i od toga će zavisiti naš početak priprema koje predviđam da će trajati šest do sedam tjedana – odgovorio je Mršić i potom iznio obrise filozofije rada i razmišljanja na kojima želi graditi svoju novu momčad.
– Prije svega imamo određene ideje, vidjet ćemo što ćemo moći ostvariti. Osobno mislim da je primarno napraviti jednu pobjedničku kulturu unutar cijelog sustava i onda kada to uspostavimo to će nam dati određena očekivanja i vjerovanja, a kako bi isto to ostvarili moramo imati određenu vrstu ponašanja. Onda će to stvarati navike jer one određuju budućnost svakog sportskog kluba kao i u životu općenito. To je ono što moramo uspostaviti, to je ono što su hrvatski klubovi imali nekada. To moramo zajedno uspostaviti, imati zajedničke ciljeve, vjerovanja, treninge… kako bi sve ostvarili. Ukoliko to sve napravimo, to jedan kamen temeljac koji omogućuje da sustav funkcionira dugoročno. Inače, to mogu biti pojedinačni bljeskovi ili malo više, ili malo manje, međutim bez toga nema kontinuiteta i na tome ćemo prvo raditi. Selekcija mora ići u pravcu dovođenja igrača koji će uživati trenirajući zajedno, žrtvujući se jedan za drugoga i to mora biti naša snaga i onda uz podršku publike možemo biti jedna dobra cjelina protiv koje će svima biti teško igrati. To je jedan osnovni cilj.


Domaće snage
Zato će u kreiranju rostera Mršić pokušati primjeniti model koji će se bazirati na domaćim snagama, a u tom kontekstu dobrodošla je vijest da je Dominik Mavra ostao na Višnjiku i uz Domagoja Vukovića i još neke igrače hrvatski izbornik ima plan stvoriti okosnicu rostera za nadolazeću sezonu.
– Moramo napraviti od domaćih igrača da oni postanu nositelji i da preuzmu odgovornost, ne da zavise od nekih stranaca. Strani igrači moraju biti nekakav dodatak našoj momčadi. Stranci koje ćemo potpisati moraju biti mlađi igrači, kojima će trebati jedan period adaptacije, međutim naši sadašnji igrači poput Mavre, Junakovića, Gilberta, Vukovića… moraju biti u startu taj kamen temeljac uz još neke koje imamo želju potpisati i kažem na taj način ćemo koncipirati cijelu momčad, a ne kao primjerice prethodne sezone da Allen bude taj o kojem će ovisiti hoće li momčad biti bolja ako on zabije 20-30 poena. Naši igrači moraju preuzeti breme odgovornosti i pokazati se u pravom svjetlu. Svi imaju određenu kvalitetu i svi imaju prostora za napredak, tako da smatram da će se napraviti jedan korak naprijed u pojedinačnom smislu, ali prije svega i momčadski – zaključio je Mršić.




Perinčić: Zadar je moja prva ljubav
Davno u Zadru nije stručni stožer bio tako moćan jer će ove sezone na klupi uz izbornika Mršića sjediti Ivan Perinčić koji je iako je vrlo mlad trener skupio već gomilu iskustva ne samo kao pomoćnik jednog Sita Alonsa u Cedeviti i Josipa Sesara u Gorici, već i kao prvi trener Zaboka. Ivan nije uspio u svoj igračkoj karijeri zaigrati za seniorsku momčad Zadra, kao što su i to vrlo uspješno igrali njegov otac Čedomir i brat Hrvoje, no iako s dosta zakašnjenja stigla je prilika da postane dijelom stručnog stožera svog matičnog kluba. Izmiješalo se u njemu mnogo emocija, a prevladali su na kraju velika sreća i ponos što se konačno vratio doma.
– Ne znam tko je to rekao da su emocije zafrknuta stvar, ali je bio u pravu milijun posto. Pošto ja u svakoj životnoj situaciji pokušavam ostati miran i smiren, no u jednom trenutku mi je to stvarno bilo teško jer je neopisiva količina sreće i ponosa u meni što sam se nakon toliko vremena vratio doma, u svoj grad i u svoj klub. Zadar je moja prva ljubav, a zna se da je prva ljubav uvijek posebna. Zahvalio bih se klubu, predsjedniku Mijoloviću, direktoru Žilavcu i sportskom direktoru Longinu. Zadnje dvije godine smo bili u kontaktu i pokušavali naći način kako ćemo realizirati moj povratak te mi je drago da smo ove godine uspjeli u tom naumu. Ponosam sam kako moja trenerska karijera napreduje jer sam svojim radom, marljivošću i učenjem došao u priliku da budem dio KK Zadar sljedeće sezone. Zahvalio bih se i svim svojim bivšim klubovima od Cedevite do Gorice koji su mi omogućili da danas budem s vama. Stvarno sam presretan i nadam se da ćemo imati uspješnu sezonu i da će Zadrani uživati u košarci – kazao je novoustoličeni Mršićev prvi pomoćnik.


Mršić: Moramo dovesti dva ekstra kvalitetna momka
Mršić se dotaknuo i planova vezanih uz igrački kadar s glavnim ciljem da se dovedu pojačanja u naredna dva tjedna.
– Imamo čiste ideje što se tiče naših hrvatskih igrača i nadam se kako ćemo to brzo realizirati. Oni imaju želju doći i onda kada njih završimo ćemo se okrenuti prema još tih nekoliko stranaca. Trebamo to dobro ‘pročešljati’, kao što sam rekao moramo dovesti dva ekstra kvalitetna momka koji imaju potencijal kako bi u budućnosti bili ekstra kvalitetni igrači, a mi im stvoriti preduvjete kako bi to mogli ostvariti upravo kod nas. Nemamo prostora i ne smijemo raditi greške, niti možemo dovoditi igrače na koje ćemo staviti sav teret. Tim dečkima isto je potreban jedan period adaptacije kako bi se prilagodili novoj sredini. Primjerice, oni prvi put izlaze iz SAD-a i dolaze tu i to nije nimalo jednostavno. Isto kao što našim igračima, koji dolaze iz BiH ili iz nekih drugih sredina dajemo vremena, jer su mladi, jednako tako tim dečkima trebati će vremena, kažem imamo ideju što nam treba i mislim kako ćemo to vrlo brzo realizirati, barem jedno 90 posto rostera kojeg ćemo u sljedeća dva tjedna završiti – istaknuo je Mršić.


»Želio bi se zahvaliti i Hrvatskom košarkaškom savezu što smo postigli dogovor da me puste u Zadar, i to je izrazito važno po meni za našu hrvatsku klupsku košarku i samim time, naravno i za reprezentativnu
Veljko Mršić