Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Hoteli Zadar odgodili rušenje plažnog bara na Kolovarama

27.06.2020. 16:31


Iako je za jučer ujutro bilo najavljeno rušenje nadograđene terase bivšeg Zara beacha bara na plaži Kolovare, to se nije dogodilo, već je određen novi termin za 3. srpanj.
Razloge odgode novinarima je pojasnio opunomoćenik Hotela Zadar d.o.o., odvjetnik Augustin Sudinja koji je uvodno kazao da je u četvrtak od pročelnika Upravnog odjela za gospodarenje gradskom imovinom Tomislava Korone dobio odgovor kako Grad nije u mogućnosti na tako brzi način naći izvođača za uklanjanje zaštitne ograde, koju su postavili nakon što im je država na raspolaganje dala taj objekt.
– Zatražili su i da priložimo pravomoćno rješenje na koje se pozivamo, ali nisu spomenuli da Grad ne odobrava rušenje. To rješenje mi smo dostavili, ali drugom upravnom odjelu, onom za graditeljstvo. Ali, to nije problem. Već danas ćemo i to dostaviti. Ovim putem obavještavamo javnost da se izvršenje odgađa za petak, što se nadam da će to biti dosta Gradu Zadru da izmakne ogradu, rekao je Sudinja te je dodao kako se ne radi o izmicanju cijele ograde. Pojasnio je kako je poželjno da gradilište bude ograđeno, a za rješenje problema kazao je kako je trebalo svega 10 sekundi, koliko je procijenio da je potrebno za
otvaranje lokota na improviziranim žičanim vratima. Sudinja je kazao i kako će Grad uputiti da će, ako sami ne mogu pronaći izvođača radova, to odraditi Hoteli Zadar.


Zastara slučaja
Inače, Rješenje o rušenju staro je deset godina i po sili zakona ide u zastaru 9. srpnja. Stoga je novinare zanimalo zašto rješenje nije provedeno kada je postalo izvršno i zašto se čekalo deset godina.
– Razumijem to pitanje. Ono je sasvim logički OK, ali na to se može samo odgovoriti da svaka stranka može dobrovoljno izvršiti rješenje na koje je obvezna i nakon isteka prvog roka, sve dok nije službeno izvršeno, odgovorio je opunomoćenik Hotela Zadar zaključujući kako odgovor na pitanje zbog čega se čekalo deset godina u vremenu i okolnostima nije važan te da je kroz tih deset godina u tom slučaju bila »šarada raznoraznih događaja«.
Osvrnuo se i na tvrdnju resornog gradskog pročelnika kako Hoteli Zadar nemaju nikakav dokaz posjeda.
– To tvrde, a istovremeno je Grad Zadar godinama i desetljećima naplaćivao komunalnu naknadu Hotelima Zadar kao korisniku tog prostora. Dakle, službeni dokument Grada Zadra to opovrgava. Temelji kapital nije izmišljena kategorija. Hoteli Zadar su u posjed ove nekretnine, koja je sagrađena prije 1968. godine, ušli 1978. godine na način kako se u to vrijeme kupovalo kad je bio socijalizam, te vršili posjed do sada, odnosno dok ih se nije onemogućilo, istaknuo je Sudinja te je dodao kako je u tijeku postupak pred Trgovačkim sudom kojem su Hoteli Zadar podnijeli deklaratornu tužbu za utvrđivanje prava posjeda objekta uz terasu.
– Ti objekti nisu samonikli i bili su u funkciji desetljećima, istaknuo je Sudinja dodajući kako je podnesena i kaznena prijava protiv stečajnog upravitelja iz sudskog registra brisane tvrtke Sokol-projekt zbog potpisa kojim je omogućena primopredaja prostora Gradu Zadru. Sudinja je kao sporno i kažnjivo naveo potpis stečajnog upravitelja na dokumentu deset dana nakon gašenja tvrtke i prestanku njegove uloge u njoj, ali i posljedično odobravanje vlasnicima te danas nepostojeće tvrtke da iz prostora uzmu pokretnine – šank, stolove i sjedalice, te drugi ugostiteljski inventar koji je, kako je naglasio, zapravo vlasništvo stečajne mase Sokol-projekta koji još uvijek ima nenamirene vjerovnike.


Pomorsko dobro
Pročelnik Korona potvrdio je da je opunomoćeniku Hotela Zadar uputio odgovor i odgodio izvršenje, kao i zahtjev za dostavu relevantne dokumentacije kojom bi dokazali svoj status i opravdanost zahtjeva za rušenje dijela nekretnine.
– Pozvali su se na Rješenje od prije deset godina koje im je ispisala tadašnja građevinska inspekcija. Oni su još 2004. pokrenuli postupak, no Rješenje su dobili 2010. godine. Od tada pa do danas u bitnome se promijenio pravni status nekretnine. Ona se nalazi na pomorskom dobru i prema Zakonu je vlasništvo RH, odnosno javno dobro svih građana. Hoteli Zadar izgubili su sve sudske procese i nisu uspjeli upisati vlasništvo, već je kao vlasnik upisana RH. Grad Zadar nikada nije bio sudionik u postupku, već su to bili Hoteli Zadar, Republika Hrvatska i razni zakupci. Kad nam je resorno ministarstvo nedavno nekretninu ustupilo u posjed, mi smo pokrenuli sve potrebne radnje, pojasnio je Korona dodajući kako je zbog stanja nekretnine odmah angažiran vještak, kao i statičar te da se pristupilo ograđivanju nekretnine s ciljem zaštite građana. Naveo je kako je jedna od poduzetih radnji bila i uklanjanje pokretnina koje su se nalazile unutar građevine.
– Grad je preuzeo nekretninu, ali nije ovlašten skladištiti stečajnu masu, pa smo preko Trgovačkog suda zatražili kontakt sa stečajnim upraviteljem zadnjeg zakupca. S njim smo dogovorili da iznesu inventar i to je učinjeno 16. lipnja. U ovom trenutku čekamo da vještak donese svoje mišljenje vezano uz statiku objekta i kada ga dobijemo postupit ćemo po njemu. Pokrenuli smo postupak ka koncesioniranju tog objekta i vjerujemo da ćemo prikupiti sve potrebno do kraja ove godine te raspisati natječaj, poručio je pročelnik za upravljanje gradskom imovinom.




»Rješenje o rušenju doneseno je prije deset godina. Odgovor zbog čega se to nije provelo u tih deset godina nije važan jer se u ovom slučaju radilo o »šaradi raznoraznih događaja«
Augustin Sudinja, odvjetnik, opunomoćenik Hotela Zadar d.o.o.


»Hoteli Zadar izgubili su sve sudske procese u vezi ovog objekta i nisu uspjeli upisati vlasništvo, već je kao vlasnik upisana RH. Resorno ministarstvo nedavno je Gradu Zadru nekretninu ustupilo u posjed
Tomislav Korona, pročelnik Odjela za gospodarenje gradskom imovinom


Rješenje o rušenju doneseno je prije deset godina. Odgovor zbog čega se to nije provelo u tih deset godina nije važan jer se u ovom slučaju radilo o "šaradi raznoraznih događaja"
Augustin Sudinja, odvjetnik, opunomoćenik Hotela Zadar d.o.o.


Hoteli Zadar izgubili su sve sudske procese u vezi ovog objekta i nisu uspjeli upisati vlasništvo, već je kao vlasnik upisana RH. Resorno ministarstvo nedavno je Gradu Zadru nekretninu ustupilo u posjed
Tomislav Korona, pročelnik Odjela za gospodarenje gradskom imovinom